DRAGAN ŠORMAZ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1967. godine u Drvaru (Bosna i Hercegovina). Živi u Smederevu.

U zvaničnoj biografiji navodi da je po zanimanju tehničar za poslove radnih odnosa, ali ne i u kojoj obrazovnoj instituciji je stekao to zvanje.

Kako mu je otac bio sudija, često su se selili, pa je živeo u Lebanu, Negotinu, Velikoj Plani, Požarevcu.

Član Demokratske stranke Srbije postao je odmah po osnivanju te partije 1992. godine. Bio je član Odbora za odbranu i bezbednost i Odbora za omladinu i sport u tri mandata. U maju 2010. isključen je iz DSS-a nakon što je kritikovao rad stranačkog rukovodstva. U narednih nekoliko meseci u Skupštini Srbije bio je nezavisni poslanik, da bi u decembru 2010. pristupio SNS i poslaničkoj grupi “Napred Srbijo”.

Nakon izbora 2012. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika. Mandat mu je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 7
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 4 meseca i 18 dana i 14 sata

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 27 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 4 meseca i 28 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2018.

Evo, biću kratak, ali samo kao dopunu nečega što smo već čuli oko železnica Srbije i jedna potpuno neosnovana i nije mi jasno na koji način, od strane kolege iz Demokratske stranke, upućena kritika.

Mi smo pre nepunih sat vremena imali Odbor za evropske integracije, gde smo razgovarali o dva poglavlja. Naravno, niko od opozicije, pre svega Demokratske stranke, nije prisustvovao sednici Odbora, a puna su im usta Evropske unije i evropskih integracija. Razgovarali smo upravo o poglavljima 14 i o pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 14 – transportnu politiku i Poglavlje 21 – transportne mreže, u kojima se baš govori o tome u kojoj situaciji i kako se sada nalazi, a kako se nalazila pre 2012. godine železnica Srbije.

Čak se i konstatuje od strane Evropske unije da su železnice Srbije najviše napredovale u regionu i da su najviše napredovale u poslednjih pet godina, upravo u mandatu ministarke Zorane Mihajlović i da je najviše urađeno. Znači, ne pričamo o našim konstatacijama, pričamo o konstatacijama naših partnera i saradnika koji to kažu.

Onda ovde slušamo ovakve stvari, gde se poziva na 19. veka i na ostale situacije.

Znači, ne treba im se dozvoliti da govore građanima neistine i ja želim da zahvalim svim kolegama, naravno, i ministarki, što uporno govorimo ove stvari, jer ovo je jedina istina. Evo, ovde ima crno na belo, jedina istina.

A to što neko misli da može običnom demagogijom i izmišljotinama ovde da osporava rad Vlade Republike Srbije i Srpske napredne stranke, prevario se. Pokazalo mu se već nekoliko puta, na raznim izborima, pokazaće mu se i od sutrašnjeg dana na svim koji slede. Hvala.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.10.2018.

Želim samo da podržim amandman koleginice, smatram da treba da bude usvojen, i da dodam argumentaciju koju je ona govorila, da mi zaista moramo da učinimo mnogo više nego što sada činimo za zaštitu životne sredine, pre svega za staništa životinja o kojima je koleginica govorila, o našim vrstama, onima koje tu žive i koje su navikle na područje na kojima žive.

Mi imamo različitu situaciju u Srbiji. Imamo delove Srbije gde se narod iseljava, odlazi, svi o tome govorimo po raznim temama, i gde se određeni prostori Srbije prazne, recimo, istočna Srbija, uglavnom ruralna područja, planinska područja itd. Tu se šume, čak verovali ili ne, šire u određenim područjima i imamo čak i poboljšanje uslova životne sredine ili staništa za životinje koje tu žive.

Međutim, imamo područja na kojima našim činjenjem, znači, činjenjem ljudi, civilizacijom, razvojem, urbanizmom koji radimo, pa i privredom, pravimo probleme i smanjujemo staništa za životinje.

Verovali ili ne, zec je u Vojvodini skoro potpuno nestao. Srneća divljač u Vojvodini ima ogromne probleme. Pričamo o pticama. Ja vam kažem da je jarebica kao naša ptica, fazan nije naša ptica, on je donet iz centralne Azije, ali jarebica kao naša ptica je nestala skroz do Aleksinca. Tek od Aleksinca, pa dole prema jugu, pre svega, zbog načina na koji se radi poljoprivredna proizvodnja, jarebica nam je sačuvana. U ovom ostalom delu, u Vojvodini je više uopšte nema.

Vojvodina je pretvorena u tepsiju. Svega šest koma nešto posto, ministar će me ispraviti, ali mislim da je manje od 7% šuma trenutno imamo u Vojvodini. Pričali smo o vetrozaštitnim pojasevima. To je druga stvar, ali i oni su nam potrebni. Međutim, mi nemamo više šuma. Znači, u Vojvodini se sve, a znamo, govorimo i o problemu uzurpatora koji obrađuju i ono gde ne bi smeli da uđu sa poljoprivrednim mašinama.

Imali smo problem u poplavama 2014. godine, da niko nije mogao da priđe do obala utvrda zato što su bile duboke oranice i na mestima gde im nije bilo mesta. Znači, imali smo i tu vrstu problema 2014. godine kad su bile velike poplave.

Mi moramo da promenimo staništa. Nije sve u profitu, nije sve u dinaru. Ako pričamo o životnoj sredini, onda moramo da znamo da u jednom delu moramo i da se odreknemo ili oni koji obrađuju zemlju u Vojvodini moraju da se odreknu u jednom delu, ali zaista malom delu, velikog profita. I to im neće pasti teško, onima koji to rade. Svugde u svetu se to radi, naročito u Evropi, u EU, gde stremimo da idemo.

Znači, potrebno je da donesemo, ministre, ja mislim da je vaše Ministarstvo to do sad, mi smo ovde u Skupštini govorili, pravili smo na tu temu i javnu raspravu u ranijem periodu. I dok je gospodin Blažić bio predsednik Odbora za zaštitu životne sredine ovde, on je sad kod vas državni sekretar, on zna o čemu govorimo ovde i mnogi isto znaju o čemu govorimo.

Mi moramo da napravimo zakonsku obavezu za pošumljavanje, zakonsku obavezu za pravljenje remiza, da bismo spasili sitnu divljač, o kojoj sam govorio malopre, i ptice i zečeve. Ja sam doneo jedan projekat iz Brisela koji se radi i doneću ga kod vas, u Nemačkoj, u Belgiji, u Engleskoj, gde se na 500 hektara, 20 hektara vlasnicima, da kažemo, farmerima, seljacima ili onima koji obrađuju zemlju pomaže da upravo rade te stvari, da rade staništa za životinje koje žive na tom području, naročito za sitnu divljač, ali će to biti spas za sve.

To je jedini način. Jedini način je da odredimo deo koji mora, mora čak i na obradivoj površini da bude zaštićen od obrađivanja. Drugačije nećemo ovo zaustaviti i nećemo imati.

Ko se vozi kolima, i time ću završiti, od Beograda do Budimpešte ili od Beograda do Zagreba, može da vidi razliku, čisto, očima svojim može da vidi razliku kako je kad se vozi kroz Vojvodinu, a kako je kada se vozi kroz Slavoniju ili kroz Mađarsku. Tamo ćete videti i šume i močvare i žbunje i ovo što mi zovemo lovci remize, kod nas to nećete videti nigde. Čisto, ravno. Hvala.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 20.12.2016.

Ovde sada nije trenutno tačka dnevnog reda postavljanje pitanja Vladi, nego rasprava o amandmanima, a amandman kaže – briše se.
Uz dužno poštovanje, ja nikoga niti prezirem, naročito poštujem podnosioce amandmana, ali ne možemo da vršimo zamenu teza. Jasna je stvar da je amandman briše se celog člana, ne samo nekog stava, što je neprihvatljivo.
Vlada Aleksandra Vučića je pokazala da zna da radi sve poslove, pa i ove u ovom sektoru, a naročito i ministarstvo. Napredak je vidljiv, ne samo na aerodromu „Nikola Tesla“, nego i aerodrom u Nišu, gde mesečno imamo povećanje broja letova. Znači, nije više pitanje da li u toku godine, nego non stop se povećava broj letova iz Niša i sve bolje i bolje radi taj aerodrom i vazdušni saobraćaj u zemlji.
Znači, treba podržati ovaj zakon, treba odbaciti ovakve amandmane zato što će i primernom ovog zakona sigurno biti sve daleko bolje i kvalitetnije, veći priliv u budžet Republike Srbije i, što je još važnije, bolji kvalitet usluga za naše građane, što je obaveza i Vlade, a i nas kao poslanika da omogućimo. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 05.08.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 16:13