DUŠAN MILISAVLJEVIĆ

Demokratska stranka

Rođen je 15. marta 1968. godine Nišu.

Profesor na Medicinskom fakultetu Niš, ORL specijalista.

Od 1997. godine član je Američke akademije ORL lekara. Od 2001. član Nemačkog udruženja ORL lekara. Od 2007. član Evropskog udruženja laringologa. 1998. godine radio je mesec dana u Univerzitetskoj ORL klinici San Dijego, SAD. Od 2001. do 2002. stipendista Švajcarske Vlade, boravio na ORL klinici, Cirih.

Od 2006. predsednik Opštinskog odbora DS Medijana. Od 2009. potpredsednik Gradskog odbora DS Niš. Od 2008. do 2011. član Izvršnog odbora Demokratske stranke.

Poslanik Demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije 2008−2012., 2012−2014. i 2014-2016. godine.

Govori engleski i nemački jezik.

Oženjen suprugom Marijanom, otac ćerke Natalije.

Osnovne informacije

Statistika

  • 11
  • 9
  • 3
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Peto vanredno zasedanje , 25.09.2017.

Poštovana predsednice, koleginice i kolege, poštovani ministri, povodom ovoga amandmana vidim da i vlast i opozicija deli isto mišljenje i mislim da je dobro da i u promene Ustava uđemo sa ovim predlogom, jer obavezno srednje vaspitanje je dobro za našu državu i naš narod.

Što se tiče ovog amandmana, s obzirom da trenutno nije u saglasju sa Ustavom, ali ako uđete u promenu Ustava Srbije, ovo je dobra stvar i kao narodni poslenik opozicione Demokratske stranke, pružam podršku za ovakvu inicijativu, jer je dobro da se uvede obavezno srednje obrazovanje.

Kao narodni poslanik DS povodom i prošlih amandmana, mislim da je dobro da je Srbija pružila priliku deci imigranata da pohađaju naše škole i to je dobra stvar. Tu pokazujemo zrelost naše države, tu pokazujemo kako su naši kad su bežali, i od Prvog svetskog rata i od Drugog svetskog rata, naši dečaci koji su u Škotskoj završili fakultete, da ih je Škotska prihvatila, tako da naš narod pamti progone i naš narod vraća, i ja mislim da tako treba i da nastavi.

Podržavam da sva deca migranata i izbeglica imaju ista prava i to je odlika jedne ozbiljne države, tako da tu nema dilema između vlasti i opozicije.

Peto vanredno zasedanje , 25.09.2017.

Poštovana predsednice, poštovani ministre, koleginice i kolege narodni poslanici, podneo sam amandman u želji da olakšamo deci koja imaju smetnje u razvoju i koju imaju neku tešku bolest, da i posle 17 godina, ujedno možda i posle 19 godina sa vašom dozvolom, krenu u prvi razred srednje škole. To sam obrazložio tako što su to u pitanju učenici koje postojeći zakon već prepoznaje, kao one koji su se sa zakašnjenjem uključili u obrazovni proces. Reč je o učenicima sa smetnjama u razvoju, jer se njihovo stručno obrazovanje mora odvijati kontinuirano i u punom obimu nastave, a minimalna trećina učenika koji pohađaju škole za učenike sa smetnjama u razvoju prilikom upisa u srednje škole, imaju više od 17 godina.

Svedoci smo da brojne i retke bolesti, brojni onkološki procesi traju znatno dugo i da decu praktično onemogućavaju da upišu, tj. da uče i da nakon toga

krenu u srednju školu. Zato je predlog ovog amandmana da deca mogu i sa 17 godina, u nekim slučajevima sa 19 godina, uz vašu dozvolu da upišu prvi razred srednje škole.

Želja je da se deci omogući da nakon savladavanja teške bolesti, da nastave svoje školovanje, jer i kao lekar i kao nastavnik mogu vam reći da je nastava jedan dobar vid terapije tih stanja i da je otežavajuće kada nekoga izbacite iz procesa edukacije, iz procesa učenja. Zato je moj amandman upravo bio usmeren da im se omogući da nastave upis u srednju školu, prvi razred srednje škole, uz svakako medicinsku dokumentaciju, uz obrazloženje stručnih službi i uz vašu saglasnost.

Pre nekoliko nedelja sam vam i zvanično dostavio jedan dopis za jednog dečaka iz Niša, neću spominjati ime, ali je javnost već upoznata sa njegovim imenom i prezimenom i sa njegovom dijagnozom. Na sreću se sve lepo završilo. Ne znam da li ste vi to reagovali na osnovu mog dopisa koji sam prosledio vama, ali se to lepo završilo, dečak je upisao prvi razred srednje škole. Ja vam se zahvaljujem, ukoliko smo uspeli da pomognemo jednoj porodici, jednom dečaku koji ima autizam.

Ovaj predlog je dobar i ja bih voleo ukoliko postoji mogućnost da se ovaj amandman usvoji. Hvala.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja, 25.04.2017.

Poštovana predsednice, poštovani ministre, poštovani saradnici iz Ministarstva zdravlja, koleginice i kolege narodni poslanici, evo posle godinu dana pauze, koliko nisam bio u Narodnoj skupštini, ponovo sam danas sa vama i eto slučaja, opet su na početku zakoni iz zdravstva.

Želim da vam samo jedan segment kažem, godinu dana nisam bio ovde i mislim da se malo atmosfera u Skupštini, nije baš takva kako bi trebalo da bude, i mislim da bi svako od nas trebao da doprinese jednom kvalitetnijem i boljem radu ove Narodne skupštine i radu Parlament.

Ono što želim da kažem da su pred nama dva jako važna zakona koja poboljšavaju zakonodavnu aktivnost i praktično zakonodavstvo u sektora zdravstva. Vrlo dve važne teme – tema o Zakonu o tranfuziji…

Poslednji put ažurirano: 25.04.2017, 07:37