Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Branko Popović

Branko Popović

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem predsedavaju, poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, SNS podržava predložene zakone iz oblasti zdravstva koji će zaokružiti proces reformi zdravstva u Republici Srbiji.

Usvajanjem predloženih zakona uvodi se racionalnija organizacija zdravstvenih ustanova u javnoj svojini i preuzimanje osnivačkih prava nad zdravstvenim ustanovama u javnoj svojini od strane Republike, odnosno AP.

Zdravstveni centri se ponovo uvode iz razloga celishodnosti, odnosno radi bolje organizacije rada, bolje iskorišćenosti i raspoloživosti kadrova, prostora i opreme. Donošenjem ovog zakona postiže se efikasna, dostupna i pristupačna zdravstvena zaštita na teritoriji cele države, uvodi se javno-privatno partnerstvo u zdravstveni sistem, olakšano je osnivanje i rad privatne prakse, usklađuje se upisna politika na visokoškolske ustanove zdravstvene struke u skladu sa kadrovskim potrebama u zdravstvu.

Politika Vlade Republike Srbije pored usvajanja velikog broja novih, dobrih zakona ogleda se i u obezbeđivanju i realizaciji strateških projekata i novim investicijama. Napredak u informatizaciji zdravstva, uvođenje elektronskih recepta, skraćeno vreme čekanja na terapije onkoloških pacijenata, poboljšano stanje u oblasti mentalnog zdravlja, značajni rezultati u smanjenoj upotrebi antibiotika, kao i rekordni rezultati u oblasti transplantacije organa, doveli su zdravstvo Srbije sa poslednjeg 34. na zavidno 18. mesto u Evropi.

Prethodne godine ostaće zabeležene po velikom broju donora, velikom broju urađenih transplantacija. Otvoren je Centar za transplantaciju koštane srži u Kliničkom centru Srbije i u njega je uloženo 90 miliona dinara. Dostigli smo standard EU u ovoj oblasti i sa pravom očekujemo članstvo u Eurotransplantu, što bi značilo veće mogućnosti za transplantaciju onim građanima kojima su organi neophodni.

Osnovan je Fond za lečenje dece u inostranstvu i ovim putem je upućen veliki broj najmlađih pacijenata u najbolje inostrane klinike. Za ovu namenu u budžetu Republike Srbije za 2019. godinu izdvojeno je 465 miliona dinara, omogućen je konstantan dolazak inostranih stručnjaka kako bi osiguranici bili lečeni u svojoj zemlji, a domaći lekari sticali nova znanja, Srbija je takođe prepoznala značaj brige o pacijentima obolelim od retkih bolesti kojih u zemlji ima oko 450.000, a u cilju njihovog lečenja u budžetu za 2019. godinu opredelila je dve milijarde dinara. Poređenja radi, 2012. godine za istu svrhu izdvojeno je 130 miliona dinara. Izgrađen je Klinički centar Niš, u čije je opremanje uloženo 50 miliona evra. Obezbeđena su sredstva za završetak kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Izgrađeni su novi domovi zdravlja, potpuno renovirane skoro sve zdravstvene ustanove u Srbiji.

Nabavljen je Gama nož, kao i savremeni radioterapijski aparat za stereotaksičnu radiohirurgiju. Svakodnevno će na ovom aparatu moći da se zrači do 30 pacijenata. Značajno će se skratiti vreme zračenja, pa će na njemu umesto četiri nedelje tretman trajati pet dana.

Izgradnjom i opremanjem novog objekta Instituta za onkologiju i radiologiju i nabavkom preko deset linearnih akceleratora i CT simulatora prethodnih godina Srbija je ispunila svetske standarde u lečenju onkoloških pacijenata, a to je da poseduje savremeni aparat za zračenje na 250.000 stanovnika. Poslednjih pet godina dodeljeno je preko 7.000 specijalizacija i subspecijalizacija i to najvećim delom iz deficitarnih grana medicine, kao što su anesteziologija, radiologija, pedijatrija, neurohirurgija i druge grane. Već krajem ove godine prvi mladi stručnjaci iz ovih oblasti dostojno i kvalitetno će zameniti svoje penzionisane kolege.

Prvi put, nezaposleni dr medicine, mogu da dobijaju specijalizaciju bez prethodno obavljenog staža od dve godine, kao što je ranije bila praksa i na taj način omogućava se mladim ljudima da se stručno usavršavaju i obezbede sebi kvalitetno radno mesto.

Preko sto najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, dobilo je posao u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Inicijativa za zapošljavanje najboljih mladih lekara, ovim neće biti završena, već će na svakih šest meseci, medicinski fakulteti Ministarstvu dostavljati spiskove sa imenima najboljih diplomaca koji su fakultet završili u roku i sa najboljim ocenama.

Ove činjenice su dokaz strateške vizionarske politike Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Srbije, koja temeljno realizuje projekte od vitalnog značaja za razvoj naše države. Samo novim investicijama u infrastrukturu i donošenjem dobrih zakonskih i drugih propisa, stvoriće se bolji preduslovi za nastavak započetih reformi koje za krajnji cilj imaju povećanje životnog standarda građana.

Dakle, SNS će u danu za glasanje podržati sve predložene zakone. Hvala.
Zahvaljujem, predsednice.

Poštovani ministre, dame i gospodo narodni poslanici, pored procesa informatizacije, država velika sredstva opredeljuje za razvoj zdravstvene infrastrukture.

Projektom „Milijardu evra u zdravstveni sistem Srbije“ predviđeno je veliko ulaganje u zdravstvo Srbije u naredne tri godine. Taj novac biće uložen u sve tipove zdravstvenih ustanova. U opremanje opštih bolnica biće investirano 235 miliona evra, oko 430 miliona u kliničke centre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, dodatnih 54 miliona evra namenjeno je izgradnji Dečje bolnice „Tiršova 2“, 100 miliona evra za 11 klinika i oko 200 miliona evra za domove zdravlja.

Pored izgradnje i opremanja zdravstvenih ustanova, Vlada Srbije je u budžetu za 2019. godinu opredelila i dve milijarde dinara za lečenje pacijenata obolelih od retkih bolesti. Takođe, planirana su i sredstva za rad Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu, kao i za dolazak inostranih stručnjaka u naše zdravstvene ustanove. Preko Budžetskog fonda i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u prethodne četiri godine upućeno je u inostranstvo više od dve hiljade pacijenata i za te namene izdvojeno je preko 23 miliona evra.

Takođe, Ministarstvo zdravlja i kompanija „Er Srbija“ potpisale su sporazum o saradnji kojim je predviđeno da se državljanima Srbije kojima je za uspešan nastavak lečenja neophodan odlazak u inostranstvo obezbedi kompletna podrška nacionalne avio-kompanije i besplatan prevoz ka svim destinacijama. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre, dame i gospodo narodni poslanici, donošenjem ovog zakona nastaviće se proces digitalizacije u svim oblastima u Republici Srbiji, a samim tim i povećanje efikasnosti kako Centralnog registra, tako i drugih organa i organizacija korisnika podataka iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Za godinu dana od uvođenja elektronskog recepta u zdravstveni sistem Srbije, za 20 do 60% je smanjen broj pacijenata koji dolaze kod lekara samo zbog recepta. Hronični bolesnici više ne moraju 12 puta godišnje da odlaze kod izabranog lekara, već samo dva puta jer im elektronski recept omogućava da tokom šest meseci podižu propisanu terapiju u bilo kojoj apoteci. U proteklih godinu dana izdato je blizu 60 miliona recepata elektronskim putem. Lekari sada imaju uvid u sistem i mogu da provere da li pacijenti sa hroničnom bolešću redovno uzimaju terapiju, a imaju i više vremena da se posvete drugim pacijentima. Do kraja godine u potpunosti će se preći na propisivanje isključivo elektronskih recepata u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Naredne godine započeće proces implementacije elektronskog zdravstvenog kartona, čime će se nastaviti digitalizacija zdravstvenog sistema u našoj zemlji. Transparentna i moderna administracija ključna je za održivi i ekonomski rast Srbije i upravo se Vlada Republike Srbije rukovodi ovim principom, radeći na digitalizaciji svih oblasti u našoj državi. Na ovaj način stvoriće se zdrava i efikasna ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama, a to će neminovno dovesti do sveobuhvatnog razvoja naše države. Hvala vam.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministri sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, usvajanje ovog zakona u sklopu sveobuhvatnog procesa digitalizacije doprineće efikasnijem i organizovanijem vođenju evidencije, između ostalog, i svih zaposlenih lica na teritoriji naše države.

Zdravstvene ustanove pored ulaganja u opremu, u nove aparate doprinose procesu razvoja države i ulaganjem u stručno usavršavanje zaposlenih zdravstvenih radnika. Svih sto mladih lekara, najboljih diploma sa medicinskih fakulteta koji su u junu dobili posao na određeno vreme u zdravstvenim ustanovama dobiće stalan posao kao i mogućnost stručnog usavršavanja kroz specijalizacije i doktorske disertacije. Istovremeno do kraja godine će u radni odnos biti primljeno još 50 novih, mladih stručnjaka, najboljih studenata medicinskih fakulteta u Srbiji.

Takođe, u poslednjih nekoliko godina dodeljeno je preko šest hiljada specijalizacija i subspecijalizacija naročito iz deficitarnih grana medicine i to je pokazatelj strateškog opredeljenja Vlade Republike Srbije da zadrži mlade stručnjake koji će postati nosioci daljeg razvoja države.

Odgovornom i sistemskom kadrovskom politikom i omogućavanjem redovnog i kvalitetnog i stručnog usavršavanja i adekvatnih uslova za rad koji uključuju i savremenu opremu, stvaraju se uslovi za nove generacije lekara koji će doprineti razvoju zdravstva, a samim tim i celokupnom razvoju Srbije. Hvala vam.
Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, dopunom ovog člana stavom koji sam predložio dodatno se definiše Predlog zakona.

Informatizacija i digitalizacija su procesi koji su neophodni za razvoj države i Vlada Republike Srbije je upravo ove procese postavila kao prioritete svoje politike u narednom periodu.

U proteklih godinu dana, od kako je uvedena u oktobru 2017. godine automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja, omogućeno je za više od 5,5 miliona osiguranika, a izvršeno je ukupno sedam miliona automatskih overa.

Automatska overa zdravstvenih kartica je još jedan od mehanizama u modernizaciji javne uprave i deo je mera kojima se uvodi elektronska uprava u državi. Omogućava bržu i jednostavniju overu isprava o zdravstvenom osiguranju, samo na osnovu podataka da je doprinos uplaćen bez odlaska na šaltere i bez dostavljanja različite dokumentacije.

Automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja znači da informacioni sistem Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja preuzima podatke poreske uprave o uplaćenim doprinosima i na osnovu njih automatski vrši overu.

Kontinuiranim uvođenjem novih i unapređenjem postojećih elektronskih servisa, Vlada Republike Srbije uspostavlja elektronsku upravu koja je u funkciji građana i privrede i koja je istovremeno važan mehanizam u borbi protiv korupcije.

Realizacija ovih projekata pokazatelj je da Vlada Republike Srbije stremi sveukupnom razvoju države i podizanju životnog standarda svih njenih građana. Zahvaljujem.

(Boško Obradović: Po amandmanu.)
Zahvaljujem, predsedavajući.

(Nemanja Šarović: Po Poslovniku.)

Poštovana ministarka sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, smanjenje rizika od epidemije zaraznih bolesti podrazumeva i investiranje u prevenciju i unapređenje zdravstvene zaštite na svim nivoima.

Opština Nova Varoš kao jedinica lokalne samouprave ostvaruje svoju ulogu u sistemu zaštite od katastrofa, između ostalog i kroz investicije u zdravstvo. Tako je iz opštinskog budžeta u prethodnih nekoliko godina izdvojeno u podizanje nivoa zdravstvene zaštite blizu 20 miliona dinara. Pored rekonstrukcije i adaptacije objekata, nabavke sanitetskih i terenskih vozila, značajna sredstva se opredeljuju za nabavku savremene medicinske i računarske opreme.

Sredstva iz budžeta opštine Nova Varoš za 2018. godinu u visini od pet miliona dinara utrošena su za nabavku terenskog vozila, savremenih EKG aparata, mikroskopa za citološku laboratoriju, kardiotokografa, pulsnih oksimetara i drugih aparata neophodnih za brzu i preciznu dijagnostiku.

(Nemanja Šarović: Po Poslovniku.)

Istovremeno Vlada Republike Srbije kontinuirano ulaže u zdravstvene ustanove u Novoj Varoši, pa je prethodnih nekoliko godina izdvojila više od 50 miliona dinara za nabavku sanitetskih vozila za rekonstrukciju objekata, kao i za nabavku savremene medicinske opreme.

Postizanjem ciljeva ovog zakona otpornost društva biće unapređena, a viši nivo spremnosti zajednice da se suoči i odgovori na rizike višestruko će ublažiti moguće katastrofalne posledice. Hvala.

(Nemanja Šarović: Po Poslovniku.)
Hvala predsedavajući.

Poštovana ministarka, dame i gospodo narodni poslanici, medicinsku pomoć u slučaju katastrofa, odnosno u slučaju epidemija zaraznih bolesti pružaju teritorijalno nadležne ustanove zdravstvene zaštite, a u opštini Nova Varoš to su Dom zdravlja i istureno odeljenje Opšte bolnice Užice.

Saradnjom Vlade Republike Srbije i opštine Nova Varoš, u ove dve zdravstvene ustanove u poslednjih nekoliko godina, uloženo je preko 80 miliona dinara. Nabavljeno je sedam sanitetskih i terenskih vozila, renovirani i adaptirani svi objekti ustanova, rekonstruisana kotlarnica, izgrađeni parkinzi, otvorena služba fizikalne medicine, otvorena apoteka, kupljena brojna medicinska i računarska oprema.

Ulaganjem u zdravstvenu infrastrukturu podiže se nivo zdravstvene zaštite građana, ali istovremeno dodatno se podiže nivo spremnosti svih činilaca u sistemu zaštite od katastrofa. Posebno treba istaći nemerljivost pozitivnih efekata koji se očekuju u vezi sa povećanjem nivoa zaštite ljudskih života od katastrofa kao dela sistema nacionalne bezbednosti.

Realizacija ovih projekata pokazatelj je da Vlada Republike Srbije stremi sveukupnom razvoju države i podizanju životnog standarda svih njenih građana. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, jedinice lokalne samouprave imaju primarnu ulogu u upravljanju rizikom od katastrofa i tu ulogu obavljaju u tesnoj saradnji sa državnim institucijama.

Opština Nova Varoš kontinuirano ulaže u podizanje nivoa zdravstvene zaštite građana kroz nabavku medicinske i laboratorijske opreme, kroz rekonstrukciju i adaptaciju objekata i kupovinu sanitetskih vozila.

Poslednjih nekoliko godina iz opštinskog budžeta finansirana je nabavka dva terenska i jednog putničkog vozila namenjenih za pružanje neodložne medicinske pomoći građanima. Vrednost ovih investicija iznosi preko pet miliona dinara, a sa ovom praksom ulaganja u zdravstvo nastaviće se i narednih godina.

Posebnu ulogu ova vozila imaju kod transporta pacijenata u planinskim i slabije pristupačnim delovima naše opštine. Istovremeno, ovim investicijama podiže se nivo spremnosti i opremljenosti zdravstvenog sistema kao činioca u sistemu zaštite od katastrofa, kao i u procesu upravljanja vanrednim situacijama.

Uspešna primena ovog zakona smanjiće štete koje jedinice lokalne samouprave trpe od vanrednih situacija. Pokazatelji rizika od katastrofa ukazuju da se svaki dinar koji se uloži u prevenciju vraća u odnosu jedan prema osam.

Usvajanjem ovog zakona smanjiće se potencijalni finansijski izdaci u slučaju vanrednih situacija, a samim tim doprineće većoj mogućnosti za ulaganja u projekte od životnog značaja građana Republike Srbije. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsednice.

Poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, dopunom ovog člana stavom koji sam predložio dodatno se definiše Predlog zakona u smislu afirmacije sveukupnog razvoja naše države.

Smanjenje rizika od epidemije zaraznih bolesti je politika koja se uspostavlja i vodi u cilju sprečavanja novih i smanjenja postojećih rizika kroz implementaciju zdravstvenih mera. Novootvorena laboratorija Centra za medicinsku biohemiju Kliničkog centra Srbije omogućava najkvalitetniju i najbržu laboratorijsku dijagnostiku. Za nabavku najsavremenije opreme i aparata, kao i za kompletnu adaptaciju prostora, izdvojeno je više od 1,5 miliona evra. Ova laboratorija omogućava značajno bolji kvalitet i dostupnost laboratorijskih usluga, kraće čekanje na venepunkciju, odnosno bolju prevenciju i efikasnije lečenje pacijenata.

U okviru laboratorije instalirani su najsavremeniji aparati, analizatori i oprema, a sistem poseduje automatizaciju radnog prostora od 30 metara dužine, što omogućava najveći stepen zaštite uzoraka i za sat vremena može da se obradi čak 1.500 epruveta i obavi oko 4.500 analiza.

Ova referentna laboratorija svakako će odgovoriti svim izazovima u smislu epidemiološkog nadzora u slučaju vanrednih situacija, a naročito u slučaju epidemija zaraznih oboljenja.

Vlada Republike Srbije kontinuirano ulaže u zdravstvene ustanove, a samim tim su višestruko povećane mogućnosti za pravovremenu reakciju na epidemije zaraznih oboljenja. Na ovaj način, sprečavaju se veće posledice po zdravlje ljudi, smanjuju se troškovi suzbijanja epidemija i uopšte reakcija celog sistema na pojavu katastrofa biće brža i efikasnija. Hvala.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre, dame i gospodo narodni poslanici, uređivanje uslova za stavljanje na tržište 35 oblasti građevinskih proizvoda značajno utiče na sve učesnike na tržištu građevinskih proizvoda, od industrije preko investitora, projektanata, proizvođača, do nadzornih organa.

Jedan od ciljeva ovog zakona je i povećanje obima izvoza građevinskih proizvoda, ali i podizanje nivoa realizacije projekata u oblasti infrastrukture. Jedan od strateških ciljeva Vlade Republike Srbije, pored završetka Koridora 10 i 11, u oblasti kapitalnih investicija je izgradnja deonice autoputa od Pojata do Preljina, dugog 110 km. Ova saobraćajnica će povezati više gradova, odnosno povezaće koridore 10 i 11. Nesumnjivo je da će izgradnja ovog autoputa dovesti do boljih životnih uslova za oko 500.000 građana koji žive u ovom delu Srbije, ali i do privlačenja većeg broja investitora, zapošljavanja mladih ljudi i rasta privrede.

Donošenje ovog, kao i drugih zakona iz oblasti građevinarstva doprineće većoj privrednoj aktivnosti, povećanju broja zaposlenih, veće konkurentnosti na tržištu i uopšte ekonomskom razvoju Republike Srbije. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući. Poštovana ministarka sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, uređivanjem tržišta građevinskih proizvoda obezbeđuje se zaštita bezbednosti, života i zdravlja ljudi, zaštita životne sredine, zaštita potrošača, imovine svih građana Republike Srbije, kao i zaštita svih investitora.

Izgradnja auto puta Preljina – Požega, u dužini od 31 kilometar, čiji je početak planiran za proleće naredne godine, kao i završetak deonice od Obrenovca do Preljine krajem ove godine, jasan je pokazatelj strateškog opredeljenja Vlade Republike Srbije ka modernizaciji i ubrzanom razvoju naše države. Izgradnjom ove saobraćajnice, ostvariće se bolja putna veza Srbije prema Crnoj Gori i luci Bar, kao krajnjoj destinaciji, što će omogućiti još veći promet robe i putnika.

Na srednji rok doći će do povećanja zaposlenosti vezano za izgradnju, kao i angažovanosti domaćih preduzeća i lokalnog stanovništva. Izgradnja auto-puta Beograd – Južni jadran, ne doprinosi samo ekonomskom razvoju društva, već i zaustavlja negativne demografske trendove.

Bolja povezanost nerazvijenih i devastiranih područja sa razvijenim delovima Srbije, uskraćuje vreme putovanja, manje putne troškove i veću bezbednost u saobraćaju, omogućiće bolje uslove života lokalnog stanovništva, razvoj preduzetništva i veći životni standard.

Razvoj naše države se prvenstveno oslanja na ulaganja u infrastrukturu i Vlada Republike Srbije je pokazala da se rukovodi upravo ovim principima, vodeći računa o ravnomernom regionalnom razvoju. Hvala.
Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovana potpredsednice Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, donošenjem ovog zakona stvaraju se preduslovi za povećanje pristupa međunarodnim tržištima, povećanju slobodnog protoka robe, podizanjem nivoa konkurentnosti i ekonomskog razvoja uopšte.

Pre nekoliko sedmica Ministarstvo je izdalo građevinske dozvole za izgradnju prvih 376 stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Vranju i Nišu. U Vranju će u prvoj fazi radova biti izgrađene četiri zgrade sa 186 stanova, a u Nišu dve zgrade sa 190 stanova, ukupne bruto površine u oba grada oko 27.000 metara kvadratnih.

Ukupna vrednost ove investicije iznosi milijardu i 400 miliona dinara. Prva faza izgradnje stanova za pripadnike vojske i policije počeće u sedam gradova Srbije do proleća i predviđena je izgradnja preko 8.000 stambenih jedinica do 2020. godine, što čini jednu trećinu ukupnog broja stanova neophodnih za zbrinjavanje prijavljenih lica.

Građevinarstvo kao bitan faktor održivog razvoja u strateškom smislu, predstavlja jednu od najvažnijih privrednih grana, jer obezbeđuje objekte i infrastrukturu za sve ostale privredne i socijalne kategorije.

Realizacija svih ovih projekata pokazatelj je da Vlada Republike Srbije stremi sveukupnom razvoju države i podizanju životnog standarda svih njenih građana. Hvala.
Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovana ministarka, dame i gospodo narodni poslanici, dopunom ovog člana, stavom koji sam predložio dodatno se definiše Predlog zakona u smislu afirmacije sveukupnog razvoja naše države.

Građevinarstvo je strateški jedna od najvažnijih privrednih grana, jer obezbeđuje objekte i infrastrukturu za sve ostale privredne i socijalne kategorije. Izgradnja autoputeva predstavlja okosnicu razvoja naše države, pa je od 2012. godine do danas izgrađeno oko 250 kilometara autoputeva i obnovljeno oko dve hiljade kilometara magistralnih i regionalnih puteva, a u pripremi je i novi investicioni ciklus u putnu mrežu, vredan nekoliko milijardi evra.

Na Koridoru 11, odnosno autoputu Beograd – južni Jadran, izgrađena je deonica Ub – Lajkovac, oko 12 kilometara i LJig – Preljina, duga 41 kilometar. Do kraja godine u saobraćaj će biti puštene još dve deonice ovog Koridora, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do LJiga, ukupne dužine oko 50 kilometara. Tako će biti kompletirano i otvoreno za saobraćaj 103 kilometara autoputa od Obrenovca do Preljine kod Čačka, a vreme putovanja na ovoj deonici će se skratiti sa sadašnjih dva sata na jedan sat.

Pored značajnog povećanja bezbednosti u saobraćaju, izgradnja ovog autoputa će ne sumnjivo privući mnogo veći broj investitora u Čačak, Gornji Milanovac, Ub i LJig, što će dovesti do novih zapošljavanja i porasta životnog standarda, građana ovog dela Srbije.

Odgovornom politikom i svojim aktivnostima Vlada Republike Srbije pokazuje da radi isključivo na procesu sveukupnog razvoja naše države. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre, dame i gospodo narodni poslanici, planina Zlatar čiji se obronci naslanjaju na Novu Varoš, zbog svoje mediteranske i planinske klime, velikog broja sunčanih dana i lekovitog vazduha, proglašena je vazdušnom banjom.

Bujna vegetacija i prosečna nadmorska visina od 1.200 do 1.400 metara čine vazduh na Zlataru izuzetno blagotvornim za lečenje kardio-vaskularnih oboljenja. Guste šume, živopisna sela kao i specijaliteti domaće kuhinje čine Zlatar jednom od najlepših planina u Srbiji, pogodnu za sve vrste turizma – zdravstveni, sportsko-rekreativni, seoski, lovni i ribolovni.

Opština Nova Varoš je u saradnji sa Vladom Republike Srbije poslednjih nekoliko godina uložila velika sredstva da bi povratila planinu Zlatar na turističku mapu Srbije. Otvoren je veći broj hotela, izgrađena nova skijališta sa veštačkim osnežavanjem, napravljen je adrenalin park, izgrađeni sportski tereni, kao i multifunkcionalna balon hala, u čiju izgradnju je uloženo preko 30 miliona dinara.

Ovo nije kraj ulaganjima u planinu Zlatar, na redu je izgradnja fudbalskog terena i biciklističkih i pešačkih staza i vrednost ove investicije biće takođe preko 30 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena u budžetima Republike Srbije i opštine Nova Varoš.

Očuvanje prirodnih dobara, kao i unapređenje njihove zaštite, uz iskorišćavanje turističkih potencijala, neminovno će dovesti do sveukupnog razvoja naše države, kao i povećanje životnog standarda svih njenih građana. Hvala.
Zahvaljujem.

Poštovani ministre, dame i gospodo narodni poslanici, Strategijom održivog razvoja opštine Nova Varoš do 2020. godine zaštita životne sredine definisana je kao jedan od prioritetnijih ciljeva razvoja. Planirani prihodi budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Nova Varoš u 2018. godini iznose 12 miliona dinara.

Zaštićena prirodna dobra na teritoriji opštine Nova Varoš su Specijalni rezervat prirode Uvac, kao prirodno dobro prve kategorije, planina Zlatar, sa najvišim vrhom Golim brdom na 1.627 metara nadmorske visine, spomenik prirode pećina Bukovik, zatim, predeo naročite prirodne lepote Park šuma Ivlje u podnožju Zlatara. Takođe, područje opštine Nova Varoš proglašeno je uredbom Vlade Srbije vazdušnom banjom.

Očuvanje i unapređenje zaštite prirodnih dobara nalaze se u vrhu prioriteta politike lokalne samouprave u Novoj Varoši. Istovremeno, prepoznajući ogroman turistički i privredni potencijal prirodnih dobara, opština poslednjih godina kontinuirano ulaže u saobraćajnu i drugu infrastrukturu.

Izgradnjom nekoliko hotela, sportskih terena, multifunkcionalne balon hale, novih ski staza sa veštačkim osnežavanjem, došlo je do višestrukog porasta broja turista koji posećuju ovu destinaciju. Godine 2017. na području opštine Nova Varoš ostvareno je blizu 100.000 noćenja, a prema podacima za prvih devet meseci ove godine taj trend će se i ubuduće nastaviti. Poređenja radi, 2012. godine ukupan broj noćenja nije prešao 2.000.

Pre nekoliko dana, takođe, završeno je asfaltiranje puta do vodene poljane u podnožju Zlatara, u dužini od 3.200 metara, a sredstva od 25 miliona dinara obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije i opštine Nova Varoš.

Ulaganje u zaštitu prirodnih dobara, uz investicije u turističke i druge potencijale koje ta dobra poseduju, jedan je od ključnih činilaca sveukupnog razvoja naše države.