FILIP STOJANOVIĆ

Nestranačka licnost

Rođen je 10. avgusta 1944. godine. Po obrazovanju je pedagog, nastavnik razredne nastave.

Osnovne informacije

Statistika

  • 9
  • 0
  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.03.2019.

Dame i gospodo narodni poslanici, podneo sam Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli i tražim da se on uvrsti u dnevni red današnje sednice.

Svima je poznato da su najvažnije karakteristike svake zemlje njene međunarodno priznate granice, kojima je ona odvojena od drugih zemalja, odnosno od svojih suseda.

Država Srbija ima definisane i međunarodno priznate granice prema svojim susedima. Granice države Srbije prema svom južnom susedu, odnosno Albaniji, definisane su Rezolucijom 1244, koju je doneo Savet bezbednosti UN.

Nažalost, Srbija je jedna od retkih zemalja kojoj je nasilno otet deo teritorije od strane 19 država NATO pakta, te kao i neke druge države koje žele da legalizuju stanje okupacije i da granice AP Kosovo i Metohija, prema ostatku Srbije, proglase kao međunarodne granice.

Mi u Srpskoj radikalnoj stranci smo svesni okolnosti pod kojima je došlo do ovoga. Mi ne krivimo aktuelni režim zbog situacije u kojoj se našlo Kosovo i Metohija, ali krivimo zbog nečeg drugog. Naime, rukovodeći organi Republike Srbije moraju neprestano insistirati na Rezoluciji 1244 koja garantuje celovitost državne teritorije Republike Srbije. Međutim, do sada nismo videli da ovaj režim insistira na Rezoluciji 1244, i to smatramo nedopustivim.

Podsećam vas da po toj Rezoluciji Srbija ima pravo da na granici prema Albaniji rasporedi 1.000 pripadnika svojih snaga bezbednosti. Kao čovek, koji je rođen na Kosovu i Metohiji, koji je zbog nasilnog egzodusa dole proveo ceo svoj život, uvek ću tražiti od svih režima da insistira na poštovanju Rezolucije 1244. Ovo tim pre što se međunarodne okolnosti polako menjaju u našu korist i ubeđen sam da nećemo dugo čekati dan kada će Kosovo i Metohija ponovo biti integrisano sa ostatkom Republike Srbije.

Oko državne teritorije ne bi smelo da bude nikakvih kompromisa dok se o svim drugih temama može razgovarati sa Albancima. Vidite da i Republika Hrvatska pokazuje ne skrivene aspiracije prema delu naše teritorije koja se nalazi na levoj obali Dunava. Po ovom pitanju režim mora biti beskompromisan, ne pristajući ni na kakve pregovore ili dogovore na ovu temu. Zato smatram da usvajanjem ovakvog zakona, koji sam ja predložio, stvoriti jasne pretpostavke i neophodnosti svakog stavljanja okupiranog dela naše teritorije pod našu punu kontrolu. Zahvaljujem.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 13.03.2019.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani ministre sa saradnicima, podneo sam amandman na član 1. Predloga zakona o ugostiteljstvu.

Ovim amandmanom sam tražio da se posle reči: „nautičkog“ dodaju reči: „za potrebe“.

Amandman govori o tome da se na bolji način definišu sve vrste ugostiteljskih usluga.

Naime, svima nama je poznato da postoji više vrsta ugostiteljskih usluga i zato je Agencija za privredne registre dužna da precizno izvrši njihovu klasifikaciju, što će svakako olakšati primenu ovog zakona.

Rođen sam na Kosovu i Metohiji, gde sam živeo sve dok nisam bio prinuđen da napustim svoje rodno ognjište u Kosovskom pomoravlju. Tamo sam dugi niz godina bio rukovodilac u jednom ugostiteljskom preduzeću i iz iskustva znam kakvi sve problemi postoje u ovoj delatnosti.

Svi vaši zakoni se donose prema nalogu EU. Vi nemojte baš uvek donositi zakone prema nalogu i prema normama koje propisuje EU. Nekada je neophodno da se odstupi od toga, jer su mnoge stvari neprimenjive za naše uslove, pogotovo kada je u pitanju ova oblast.

Na primer, kada je u pitanju pušenje u ugostiteljskim objektima, zamislite našeg građanina pušača kome nije omogućeno da puši u ugostiteljskom objektu, pa makar to bilo i u izdvojenom delu? Šta će on onda tamo? Zahvaljujem.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 13.03.2019.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani ministre sa saradnicima, podneo sam amandman na član 3. stav 3. Predloga zakona o ugostiteljstvu. I, ovaj kao i svi ostali amandmani koje podnosi SRS ima za cilj da naglasi da se radi o veoma ozbiljnoj stvari koja se bukvalno tiče svakog građanina Srbije. Amandmanom sam tražio da se iza reči - kulturno, dodaju reči - i istorijsko. Većina kulturnih dobara u našoj zemlji ima izuzetan istorijski značaj, zato smatram da bi obavezno trebalo prihvatiti ovaj amandman.

Kao čovek koji je rođen i odrastao na Kosovu i Metohiji, ovde sam pre svega mislio na ona kulturna istorijska dobra koja se nalaze na teritoriji Kosova i Metohije. Kosovo i Metohija su po Ustavu deo Republike Srbije i osim kulturno-istorijskih dobara srpskog naroda tamo postoje kulturno-istorijska dobra koja pripadaju drugim etničkih zajednicama i narodima. Smatram da jednako treba voditi računa o svim kulturno-istorijskim dobrima.

Nažalost, srpsko kulturno-istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji danas je ozbiljno ugroženo iako je ono od neprocenjive vrednosti gledano i u svetskim razmerama. Najgore od svega što je na delu pokušaj otimanja i prisvajanja našeg nasleđa na Kosovu i Metohiji. Zato ova vlast mora da učini sve kako bi to sprečili. Zahvaljujem.

Poslednji put ažurirano: 26.02.2019, 11:01