14. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

19.09.2017.

Na sednici Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, održanoj 19. septembra, razmotreni su u načelu Predlog zakona o visokom obrazovanju i Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje je podnela Vlada.

Sednici je prisustvovao i predložene zakone članovima Odbora obrazložio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

On je naveo da Predlogom zakona o visokom obrazovanju nastoji da se obezbedi sticanje funkcionalnog znanja i kompetencija svršenih studenata, unapredi informacioni sistem u oblasti visokog obrazovanja, kao i da se unapredi autonomija univerziteta i učešće studenata u donošenju odluka. Ministar Šarčević se posebno osvrnuo na značaj boljeg povezivanja privrede i visokog obrazovanja i predstavio članovima Odbora predložena zakonska rešenja kako bi se taj cilj postigao, kao što je predviđena mogućnost studija uz rad, uvođenje kratkih studijskih programa, uvođenje predavača van radnog odnosa koji su stručnjaci u svom polju rada, i povezivanje sa Privrednom komorom Srbije. Ministar je istakao i da je predviđena mogućnost da visokoškolske ustanove osnuju privredna društva, radi komercijalizacije naučnog rada i kulturnog stvaralaštva.

On je naveo i da je predviđeno uvođenje Nacionalnog tela za akreditaciju.

Tokom rasprave, članovi Odbora su istakli značaj visokog obrazovanja za društvo i značaj njegovog dobrog povezivanja sa privredom. Izneli su mišljenja o predloženim zakonskim rešenjima.

Nakon rasprave, članovi Odbora usvojili su u načelu Predlog zakona o visokom obrazovanju.

Obrazlažući Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da se njim teži povećanju odgovornosti svih učesnika u obrazovno-vaspitnom sistemu, podizanju kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, osiguranju kvaliteta nastavničke profesije i rada stručnih saradnika, a najvažnije - postizanju optimalnih rezultata u svakoj od etapa obrazovanja i vaspitanja.

Članovi Odbora su nakon rasprave, tokom koje su izneli mišljenja o predloženom zakonskom rešenju, usvojili u načelu Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Muamer Zukorlić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Ratko Jankov, Olena Papuga, doc. dr Mihailo Jokić, dr Vladimir Orlić, prof. dr Žarko Obradović, Fatmir Hasani, Nataša Jovanović, Đorđe Kosanić, Miletić Mihajlović, prof. dr Marko Atlagić, Milena Bićanin, Marko Parezanović, prof. dr Žarko Korać i mr Aleksandra Jerkov, kao i narodni poslanik Boško Obradović.

Prisutni članovi

...

Muamer Zukorlić

Bošnjačka demokratska zajednica
...

Olena Papuga

Liga socijaldemokrata Vojvodine
...

Mihailo Jokić

Srpska napredna stranka
...

Vladimir Orlić

Srpska napredna stranka
...

Žarko Obradović

Komunistička partija Socijalistička partija Srbije
...

Fatmir Hasani

Partija za demokratsko delovanje
...

Nataša (Stanoja) Jovanović

Srpska napredna stranka
...

Đorđe Kosanić

Jedinstvena Srbija
...

Miletić Mihajlović

Socijalistička partija Srbije
...

Marko Atlagić

Srpska napredna stranka
...

Milena Bićanin

Socijaldemokratska partija Srbije
...

Marko Parezanović

Srpska napredna stranka
...

Žarko Korać

Građanski savez Srbije Socijaldemokratska unija
...

Aleksandra Jerkov

Liga socijaldemokrata Vojvodine Demokratska stranka
Poslednji put ažurirano: 20.09.2017, 08:55