OSUDA EKSALACIJE TENZIJA I NASILJA U NARODNOJ SKUPŠTINI

08.05.2020.

...

Otvoreni parlament najoštrije osuđuje fizičko i verbalno nasilje kojem svedočimo poslednjih dana u Skupštini, kao i sva neprimerena ponašanja tokom rasprava u plenumu kojim se nipodaštava ugled i značaj parlamenta. 

Zasedanja Skupštine za vreme i nakon vanrednog stanja obeležila je eskalacija netrpeljivosti i neprihvatljivo ponašanje poslanika i predstavnika izvršne vlasti, koje pokazuje potpuno nepoznavanje i nepoštovanje osnovog funkcionisanja podele vlasti, demokratskog sistema i vrednosti dijaloga. Učesnici sednica Skupštine u svojim obraćanjima, izrekli su dugi niz pogrdnih uvreda i optužbi, apsolutno neprimerenih najvišem predstavničkom domu. Diskusije u skupštinskom plenumu obiluju elementima govora mržnje i etiketiranjem ne samo predstavnika opozicije, već i novinara, civilnog društva, predstavnika akademske zajednice, koje su proteklih dana prevazišle sve granice osnovne pristojnosti i političke kulture, podižući tenziju u društvu.

Svako pozivanje i podstrekivanje građana i simpatizera iz skupštinskih klupa na otvoreno “suprotstavljanje” političkim neistomišljenicima i predstavnicima opozicije, krajnje je neprihvatljivo i opasno ponašanje. Narodni poslanici imaju pravo da svoje stavove izraze protesnim odnosno simboličkim činom, kao vidom političkog delovanja, ali takav čin ne sme uključivati nasilje prema drugim pojedincima ili grupama. Javni servis u duhu transparentnog i objektivnog informisanja građana ima obavezu da obezbedi prenos celokupne sednice Skupštine, uključujući i činjenja kojim poslanici izražavaju politički protest.  

Otvoreni parlament poziva na hitno smirivanje tenzija i pridržavanje makar osnovnih pravila pristojnosti u političkom delovanju, vršenju predstavničkih i drugih javnih funkcija.

 

Poslednji put ažurirano: 08.05.2020, 14:05