ZORAN KRASIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođen je 11. marta 1956. godine.

Završio je Pravni fakultet u Nišu.

Jedan je od osnivača SRS i dugogodišnji član Predsedništva kolegijuma radikala i član Centralne otadžbinske uprave. Bio je ministar trgovine u vladi Mirka Marjanovića od 1998. do 2000.godine. Šef je Pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja u Haškom tribunalu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Osnovne informacije

Statistika

  • 131
  • 0
  • 351
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja, 23.05.2017.

Da je prava i pravde i poštovanja Ustava ova dva predloga zakona ne bi bili na dnevnom redu. Zašto ne bi bili na dnevnom redu? Zato što je ovaj prvi ugovor potpisan 28. februara 2017. godine, pa onda valjda ulazi u proceduru, pa mi donosimo zakon o davanju garancije, pa onda ovlašćeni predstavnik potpisuje akt o garanciji. Međutim, mi iz ovog zakona vidimo da je ta garancija je već data.

Znači, vi ste požurili. Zašto ste požurili? Evo, zbog čeka ste požurili. Ako se pogleda stanje direktnih obaveza Republike Srbije prema energetskom sektoru imamo ukupno, dodatno finansiranje projekta energetske efikasnosti u Srbiji kod Svetske banke, pa onda imamo u okviru Međunarodne asocijacije za razvoj - projekat efikasnosti u Srbiji, pa dodatno finansiranje projekat energetske efikasnosti u Republici Srbiji, pa onda imamo kod kredita stranih vlada dva kineska kredita, pa kod Nemačke razvojne banke, koja se trudi da razvije Nemačku na teritoriji Srbije, imamo sedam kredita sa „KfW“ od rehabilitacije lokalnog sistema grejanja, pa na dalje.

Kad su u pitanju indirektne obaveze Republike Srbije, a to je po osnovu ovih garancija, tu imamo skoro 16 projekata od hitne rekonstrukcije energetskog sektora, pa nabavke i ugradnje elektronskih pametnih brojila, pa onda imamo projekat za male hidroelektrane, pa projekat za „Kolubaru“, pa projekat rekonstrukcije EPS-a, pa kod Evropske investicione banke projekat - uređaj za energetski sistem, pa onda rekonstrukcija energetskog sistema, pa projekat unapređenja „Elektromreže“, pa kod opet Nemačke razvojne banke na teritoriji Republike Srbije - rehabilitacija Bajine Bašte, pa termoelektrane na lignit, pa Zvornik, pa odsumporavanje rudarskog kombinata „Kolubara“, on više i ne postoji, samo da znate, pa onda imao dva projekta energetske zajednice za jugoistočnu Evropu, pa kod stranih vlada takođe imamo projekat gde nas Poljaci finansiraju i onda se stvarno postavlja pitanje – zašto država preuzima direktne i indirektne obaveze prema energetskom sektoru kada je energetski sektor nešto najuspešniji u Republici Srbiji?

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja, 23.05.2017.

Nije stvar u tome šta je rekao ministar Antić, stvar je u sledećem. Ako „Elektroprivreda“ hvala Bogu, saznali smo da je javno preduzeće, juče su ovi iz SNS tvrdili da nije javno preduzeće, ako ne izmiri obaveze po ovom zajmu, pa izmiri Republika Srbija, Republika Srbija će da se naplati od sebe, pa EPS raspolaže sa državnom imovinom, gospodine Antiću.

Sva imovina EPS-a je državna svojina. Gospodine Antiću, kako je formirana ta državna svojina? Evo vam, gospodo, građani Republike Srbije, pogledajte svoj račun za struju, ako imate nulta potrošnju električne energije za mesec dana, vi plaćate obračunsku snagu, troškove garantnog snabdevanja i onda plaćate akcizu, PDV i taksu i to je 755 dinara.

Gospodine Antiću, koliko brojila u Srbiji ima koji svakog meseca imaju potrošnju nula? Od 3.200.000 brojila? Kada izračunate koliko brojila ima nula potrošnju, pomnožite za 755 dinara, nikakav trošak „Elektroprivrede“, čiste pare u džep. Ovi koji su na vlasti, došli su na talasu obećanja da će da smanje cenu električne energije i podigli su cenu električne energije.

Molim vas, izračunajte, gospodine Antiću, koliko ima brojila u Srbiji koji nemaju mesečnu potrošnju, a moraju da plate 755 dinara. Kako možete da naplaćujete akcizu na nula potrošnje? Kako možete PDV na nula potrošnje? To znači da vi planirate da onaj ko je registrovao putničko vozilo i stoji mu u garaži, mora da plaća akcizu i PDV na gorivo koje ne koristi.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja, 23.05.2017.

Situacija sa ovim zakonima je stvarno jednostavna. Ovo je predlog zakona o davanju garancije. Šta to znači? Kada zakonom damo garanciju, onda ovlašćeno lice potpisuje papir koji se zove garancija. E, sad, mi ovde imamo situaciju da je 1. marta 2017. godine taj papir već dostavljen ovoj banci koja se bavi razvojem Nemačke.

Da je ovo po propisima zakon o davanju saglasnosti na datu garanciju, onda bi to moglo naknadno, ali ovaj zakon podrazumeva da se on prethodno donese i onda da papir koji Srbija garantuje.

Samo da vas podsetim, gospodine Antiću, trenutno Republika Srbija ima sedam ugovora koji predstavljaju direktnu obavezu Republike Srbije prema ovoj razvojnoj banci Nemačke. Imamo četiri aranžmana gde dajemo garancije. Sve se radi o energetskom sektoru.

Pošto smo čuli da u Elektroprivredi postoji para, preliva, ne zna se šta će sa tim parama, eto, uložite te pare u ova dva projekta.

Za razliku od prvog zakona, gde je bilo javno preduzeće, ovde je akcionarsko društvo. Zašto pomažemo društvo sa ograničenom odgovornošću. Zašto ulazimo u davanje garancija jednom d.o.o. kako stoji?

Moram da vam skrenem pažnju, gospodine Antiću, budite oprezni, „Kolubara“, 2000. godine imali su najveće plate, pa su zapretili štrajkom da bi uspeo protest. Sada „Kolubara“ nema čak ni tekući račun. Nije čak ni privredno društvo. A u međuvremenu njihov predsednik sindikata pre jedno pet godina se borio za promenu Ustava Republike Srbije.

Budite oprezni sa tom Elektroprivredom. Ako budete krenuli sa otpuštanjem u Lazarevcu i okolini, budite svesni da ćete snositi veliku odgovornost jer imperija uzvraća udarac.

Da vas podsetim, imate i ono preduzeće Elektroprivrede u Sloveniji koje trguje, koje zarađuje i kad se uvozi struja i kad se izvozi struja i kad se nalaze posrednici i kad se nalaze nove investicije.

Imovinska karta

(Beograd, 21.09.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 90000.00 RSD 03.06.2016 -
- Skupština gradske opštine Rakovica (Odbornik) Opština - 14000.00 RSD 21.06.2016 - 15.09.2016.
Poslednji put ažurirano: 08.03.2017, 12:42