Aktuelnosti

Saznajte šta se dešava u Narodnoj skupštini - na koji način poslanici predstavljaju interese građana i na koji način usvojeni akti utiču na različite oblasti života građana.

Predsednik Ivica Dačić sazvao Trinaesti redovni sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

[11.01.2021.]

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sazvao je Trinaesti redovni sastanak Kolegijuma Narodne skupštine Dvanaestog saziva za utorak, 12. januar, sa početkom u 11.00 časova.

Na dnevnom redu Kolegijuma će biti informisanje o radu Narodne skupštine.
 
Sastanak će se održati u Domu Narodne skupštine, Trg Nikole Pašića br.13, u sali 1.

Skupština Srbije u decembru kao “hram demokratije”

[03.01.2021.]

Ako u Briselu postoji neki činovnik koji beleži šta Srbija čini na putu ka Evropskoj uniji i ako je ovog decembra pratio rad Skupštine Srbije, bez preteranog udubljivanja, mogao je biti veoma zadovoljan. Usvajanje Kodeksa ponašanja poslanika - ispunjeno. Izbor sudija, izveštaji nezavisnih tela, budžet za narednu godinu usvojen na vreme, jedno javno slušanje, jako malo zakona po hitnom postupku - sve ispunjeno. Nema opozicije da kvari, da se meša i zapitkuje, svi složni, srećni, ponosni, samo hvale predloge i glasaju.

Stanje u Srbiji toliko je fenomenalno, da je u raspravi o zaključcima posle izveštaja Evropske komisije  rečeno kako je naša zemlja na evropskom putu u stvari napredovala suviše brzo pa je Evropa morala malo da je uspori. Kako je istakla poslanica Srpske napredne stranke Aleksandra Tomić „naše strane direktne investicije na godišnjem nivou iznosile su ukupno koliko je iznosio ceo Balkan“ pa je „prema tome moralo da se ujednači negde, da se osetljivost na vladavinu prava pojača“ kako bi se ceo region sustigao.

Raspravi je prisustvovala premijerka i nekoliko ministara, ali ako je neko očekivao konkretne primere gde smo kao država pogrešili i šta ćemo tačno preduzeti - ostao je razočaran. Ni predstavnici izvršne vlasti nisu primetili da je ozbiljnih kritika uopšte bilo niti da Srbija išta treba da menja, već smo od premijerke Ane Brnabić čuli da to  „da li će i kada Srbija kao takva postati članica EU, na kraju krajeva, zavisi isključivo od volje i političke spremnosti država članica EU“. 

Poslanici su konstatovali preporuke u vezi sa vladavinom prava, pozdravili napore Vade na evropskom putu, obećali da će organizovati međustranačko dijalog i nastaviti započete reforme.

Inače, kako su mediji ranije izveštavali, najupadljivija ocena demokratije u Srbiji iz godišnjeg izveštaja Evropske komisije jeste da je „novoizabrani parlament obeležen nadmoćnom većinom vladajuće koalicije i odsustvom jasne opozicije, što je situacija koja nije konstruktivna za politički pluralizam u državi“. Izveštaj EK zabeležio je i nastavak pritisaka na organizacije civilnog društva i novinare i utvrdio da nema napretka u oblasti slobode izražavanja i nezavisnosti sudstva.

Osim toga, u javnosti su zapostavljeni delovi koji kažu da nema napretka u oblasti radnih prava, da je socijalni dijalog slab, da Zakon o zabrani diskriminalcije nije implementiran i ne očekuje se da će o tome poslanici govoriti. Naročito što je po poslovniku predlagač zaključaka o Izveštaju EK nadležni skupštinski odbor, a sednici neće prisustvovati niko ko nije deo vladajuće većine da eventualno ukaže na pogrešna tumačenja izveštaja.

Na istoj sednici objasnili su gradjanima kako jeste pretplata za RTS povećana na 299 dinara, ali to nije dovoljno nego ipak treba još iz budžeta, dodali da je odlična vest novo zaduživanje zbog izgradnje puta, a još bolja što smo sa Japanom ukinuli dvostruko oporezivanje.

Jedan od najvažnijih skupštinskih poslova obavljen je ovog decembra, a najavljivan je poslednjih pet godina, pa i duže - usvojen je Kodeks ponašanja poslanika u Skupštini.

Predlog Kodeksa o kojem su poslanici raspravljali skoro dva dana, donekle je ispravljen amandmanima, ali daleko od toga da je rešenje zadovoljavajuće. Zbog hitnog postupka, netransparentnog predloga i rešenja koje neće uticati na bolju atmosferu na skupštinskim zasedanjima, Otvoreni parlament tražio je povlačenje Kodeksa iz rasprave.

Poslanici su Kodeks ipak usvojili, a u raspravi je predstavljen više kao pretnja za buduće ponašanje opozicionih poslanika. Inače, amandmanima su neka rešenja donekle izmenjena, pa je omogućeno da, umesto prvobitno predloženih narodnih poslanika, svako fizičko lice može podneti prijavu za kršenje Kodeksa. Predviđeno je osnivanje Komisije za etiku koja će imati savetodavno-edukativnu ulogu, dok primena i nadzor nad primenom kodeksa ostaje u rukama Administrativnog odbora na čijem je čelu predsednik najbrojnije poslaničke grupe “Aleksandar Vučić- Za našu decu”. 

Na posebnoj sednici poslanici su se izjašnjavali o izveštajima Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Državne revizorske institucije za 2019. godinu. Nakon jednodnevne rasprave, poslanici su  usvojili sve zaključke o izveštajima koje su predložili nadležni odbori. Ipak, kao da rasprave nije bilo, usvojeni zaključci sveli su se na izjave podrške. Iako bi kroz zaključke Narodna skupština trebalo da poziva Vladu da kontinuirano izveštava o njihovoj primeni, odbori su ponovo propustili da jasnije obavežu Vladu i time osiguraju da nalazi nezavisnih tela budu upotrebljeni za unapređenje stanja u oblasti ljudskih prava i odgovornog finansijskog poslovanja.   

Prethodno je, u zakonskom roku u Skupštii usvojen i budžet za 2021. godinu, vreme za raspravu bilo je duplirano, ali je uglavnom poslužilo da ponavljanje koje su sve dobre ekonomske odluke donete u prethodnoj godini i kako će u narednoj Srbija pokazati da je lider regiona i jedna od najboljih ekonomija Evrope.

I šta god da je bilo na dnevnom redu omiljena tema za diskusiju poslanika bila je vizija, ideje, odluke, liderstvo i vođstvo Aleksandra Vučića. Uz snažne aplauze i iskrenu veru da je sve odlično i da će u budućnosti biti samo još bolje, završeno je redovno jesenje zasedanje, a vanredno najavljeno već za januar. 

 

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

 

Predsednik Ivica Dačić sazvao Dvanaesti redovni sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

[30.12.2020.]

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sazvao je Dvanaesti redovni sastanak Kolegijuma Narodne skupštine Dvanaestog saziva za utorak, 5. januar, sa početkom u 11.00 časova.

Na dnevnom redu Kolegijuma će biti informisanje o radu Narodne skupštine.
 
Sastanak će se održati u Domu Narodne skupštine, Trg Nikole Pašića br.13, u sali 1.

STROFA REFREN REPLIKA: 52 EPIZODA

[30.12.2020.]

Suštinskih primedbi na preporuke iz izveštaja iz EK nema, govorilo se u plenumskoj raspravi. Zašto onda Srbija nije otvorila ni jedno poglavlja i ko je zaslužan što nam ide tako dobro slušajte u novoj epizodi #StrofaRefrenReplika.

 

Razmatranje zaključaka povodom predstavljanja Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020. godinu, može se podeliti u dva preovlađujuća segmenta, prvi je gotovo apsolutno negiranje kritika iz izveštaja i drugi beskrajne pohvale na račun lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Iako u zaključcima piše da Skupština konstatuje preporuke izveštaja naročito one koji se odnose na vladavinu prava, u raspravi je više puta rečeno da suštinskih primedbi nema i da su preporuke već ispunjene. A zašto u ovoj godini nismo otvorili ni jedno poglavlje? Evo kako to vidi premijerka Ana Brnabić.

„Da li će i kada Srbija kao takva postati članica Evropske unije, na kraju krajeva, zavisi isključivo od volje i političke spremnosti država članica Evropske unije.“

Neki od najuticajnijih poslanika SNS-a Veroljub Arsić i Aleksandra Tomić takođe nisu primetili da Srbije treba nešto da menja u svom pristupu.

„A u kom to delu je Srbija nazadovala, gde su to, u kom Izveštaju Evropske komisije pronašli? Ni u jednom.”

„I moje lično mišljenje je da smo mi suviše otišli od samog regionu. Prema tome moralo je da se ujednači negde, da se osetljivost na vladavinu prava pojača.“

A ko je zaslužan što je Srbiji tako dobro? Poslanici kažu, predsednik.

„Nastavićemo sa politikom koja podrazumeva plate u narednoj godini od 570 evra, penzije od 270 evra i uz naš narod i veliko poverenje koje ima u Aleksandra Vučića i naša većina ovde u parlamentu, nastavljaju tu borbu za modernu jaku Srbiju, uz liderstvo i vođstvo Aleksandra Vučića. 

„A Srbija i Aleksandar Vučić su lideri u tom procesu. To je ideja gospodina Aleksandra Vučića, ne zato da ja hvalim svoga predsednika, već je to neupitno da je to tako.”

„Jer svest se zapravo najbolje podiže adekvatnim i konkretnim delima a primer za tako nešto nam svojim svakodnevnim radom daje upravo predsednik Aleksandar Vučić.“

„Ono što je najvažnije je to što su naši građani prepoznali da napredujemo u svim poljima naročito na polju ekonomije, bezbednosti, zdravstva, privrede, međunarodnih odnosa ali i evropskih integracija, sve to zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću.”

„Svojom odgovornom politikom predsednika Aleksandra Vučića Srbija je pokazala da ne samo odgovorno brine o svojoj državi, o svim svojim građanima, već da i u vreme najveće svetske ekonomske krize kada sve zemlje stagniraju, kada sve zemlje padaju Srbija može da radi, gradi, stvara, raste i razvija se.“

 

U drugom planu ove sednice ostalo je da su pojedini ministri tvrdili da je mogućnost poslanika iz redova albanske manjine da govore u parlamentu znak da u Srbiji nema diktature, kao i ocena Jadranke Joksimović da je mizogini nastup poslanika to što je oslovio ministarkom, jer kako je rekla ona  nije Nušićev lik i nisam supruga ministra, nego - ministar. 

Za Otvoreni parlament, Mirjana Nikolić.


Predsednik Ivica Dačić sazvao Jedanaesti redovni sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

[29.12.2020.]

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sazvao je Jedanaesti redovni sastanak Kolegijuma Narodne skupštine Dvanaestog saziva za utorak, 29. decembar, sa početkom u 9 časova.

Na dnevnom redu Kolegijuma će biti informisanje o radu Narodne skupštine.
 
Sastanak će se održati u Domu Narodne skupštine, Trg Nikole Pašića br. 13, u sali 1.

Couplet Chorus Replica: episode no. 51

[27.12.2020.]

The constant violation of all ethical norms during the discussion of the Code passed this time as well without the interference of the Speaker. In the new episode of #CoupletChorusReplica listen how did the MPs  understand the Code.

 

The Code of Conduct for MPs, which has been adopted by the Assembly this week, stipulates that, while appearing in public, an MP must tell the truth, be fair, honest and responsible, must not use hate speech and must not insult anyone. How did the MPs of the current convocation understand the Code they voted on? From their discussion, it can be concluded that it was a way to send in advance a message to the current non-parliamentary opposition that, if they ever cross the threshold again and enter the parliamentary benches, the ruling majority will decide how the opposition can speak and behave. But the Code could have prevented much more, could it not? 

“Both the physical assault on the then Speaker of the Assembly, Ms. Maja Gojković, and the physical assault on the MPs, the physical assault on the Speaker of the then Administrative Committee, Aleksandar Martinović, at the session of the Administrative Committee, the physical assault on his colleague Marjan Rističević. Remember bringing stones to the National Assembly, remember bringing guitars.“

“Would this Code have helped us against, let’s say, Balša, Kena, and that guy Aleksić, not to mention all the others? I believe it wouldn’t have, but there would have been at least some kind of public condemnation.“

“And about how they hit and how they beat up the MPs when the cameras were turned off, it was like in cowboy films, the door closes and the lights go out, and then a melee.“ 

“We also used to see stones in the National Assembly here, some MPs brought various other props, such as flags of foreign countries, some hit the door of the Parliament with the state flag. A very bad image was shown to the world and this is why we wish to pass this Code and prevent these situations from ever happening again.“

“I spoke at the last session about the fact that Dragan Đilas was the inspirer of all those misdeeds and all those monstrous calls for the liquidation of the President of the Republic and his family, for the rape of his daughter and for abuse of his sons. You can’t imagine how far Dragan Đilas’s sick imagination can go.“

The constant violation of all ethical norms during the discussion of the Code and this time without the interference of the Speaker, brought another seemingly good intention to absurdity. And what the idea is, in fact, was revealed by the Speaker of the Assembly, Ivica Dačić.

 “We didn’t have to do this this fast. We scheduled it because we had received negative comments from some international organisations; it turns out that we do not address that issue. If so, here we have shown that we are committed to the issue.“

At the same session, the MPs once again postponed the introduction of the topic of pay grades for employees in state institutions, which had been announced since 2015, this time the reason for postponement was the Covid pandemic.

For the Open Parliament, Mirjana Nikolić.

 


The Open Parliament demands the withdrawal of the Code of Conduct for MPs from the parliamentary procedure

[27.12.2020.]

The Open Parliament demands the withdrawal of the draft Code of Conduct for MPs from the procedure because it threatens to become another means of settling scores with political dissidents, instead of an instrument that would strengthen parliamentary integrity, rule of law and citizens’ trust. If such a text of the Code is adopted, it will not serve the fight against corruption and protection of the public interest. 

An analysis of the current draft Code, carried out by the CRTA’s Open Parliament initiative team, shows that there is a lack of compliance with international standards in comparison to the 2014 draft, as well as that key provisions that would contribute to the substantial implementation of the Code and change the MPs’ behaviour have been omitted. 

In relation to the draft from 2014, the one that has entered the parliamentary procedure now does not envisage that the Ethics Council, a body consisting of MPs from several committees and at least one representative of the opposition, be responsible for the implementation of the Code, but it is now proposed that the Administrative Committee be in charge of it. Moreover, the possibility is introduced that the complainant will be liable for a violation of the Code, if the Committee finds that the application is unfounded and aimed at political discrediting of another MP. The criteria for determining unfoundedness and intent to discredit a politician remain undefined, leaving room for discretionary interpretation and abuse in order to deal with political opponents. In the draft that is on the agenda from today on, the punishment in the form of a public apology made by an MP was excluded, as well as the obligation to inform the public about the decisions and penalties at the plenary session.

It remains unknown how this version of the Code lost exactly what were the standards of international organisations with which Serbia cooperates, such as the OSCE and the Council of Europe, and it is not known when and how the Working Group changed the draft from 2014 nor whom it consulted. 


 

The Open Parliament Initiative, launched by the CRTA in 2012, collects and publishes data on the activities of MPs, the activities and results of the work of the National Assembly and deals with analyses of various processes from the perspective of transparency, accountability and participation.


STROFA REFREN REPLIKA: 51 EPIZODA

[25.12.2020.]

Neprestano kršenje etičkih normi tokom rasprave o Kodeksu i ovoga puta prošli su bez intervencije predsedavajućeg. U novoj epizodi #StrofaRefrenReplika poslušajte kako su poslanici razumeli Kodeks ponašanja.

 

Kodeks ponašanja narodnih poslanika koji je ove nedelje usvojen u skupštini, propisuje da u javnom nastupu narodni poslanik treba da govori istinu, da bude pravedan, pošten i odgovoran, da se ne služi govorom mržnje i nikog ne vređa. Kako su poslanici aktuelnog saziva razumeli taj Kodeks o kojem su glasali? Iz njihove rasprave reklo bi se kao način da sadašnjoj  vanparlamentarnoj  opoziciji  unapred pošalju poruku da će, ukoliko ikad ponovo pređu cenzus i uđu u skupštinske klupe, vladajuća većina odlučivati o tome kako opozicija sme da govori i da se ponaša. A šta je sve Kodeks mogao da spreči? 

„I fizički napad na tadašnjeg predsednika skupštine gospođu Maju Gojković i fizički napad na narodne poslanike, fizički napad na predsednika tada Administrativnog odbora Aleksandra Martinovića na sednici administrativnog odbora, fizički napad na kolegu Marjana Rističevića,  setite se unošenja kamena u Narodnu skupštinu, setite se unošenja gitara.“

„Da li bi nam pomogao ovaj Kodeks protiv recimo Balše, Kene, onog Aleksića i da ne nabrajam druge? Ja verujem da ne bi, ali bar bi imao neku osudu javnosti.“

„A o tome kako su tukli i kako su premlaćivali poslanike kad se isključe kamere, dakle kao u kaubojskim filmovima, zatvore se vrata pogase se svetla pa ko koga stigne“. 

„Viđali smo ovde i kamenje u Narodnoj skupštini, neki poslanici su unosili i raznorazne druge rekvizite zastave stranih država, neki su udarali u vrata parlamenta državnom zastavom, imali smo zaista jednu lošu sliku koja je odavde išla u svet i zato upravo ovim Kodeksom želimo da sprečimo da u narednom periodu imamo ikad više takve situacije.“

„Govorio sam na prošloj sednici o tome da je upravo Dragan Đilas inspirator svih tih nedela, svih tih monstruoznih poziva na likvidaciju predsednika Republike i njegove porodice, na silovanje njegove ćerke na iživljavanje nad sinovima. Ne možete da zamislite dokle bolesna mašta Dragana Đilasa može da dospe.“

Neprestano kršenje svih etičkih normi tokom same rasprave o Kodeksu i ovoga puta bez uplitanja predsedavajućeg, još jednu na oko dobru nameru dovelo je do apsurda. A šta je u stvari ideja otkrio je predsednik Skupštine Ivica Dačić.

 „Mi ovo nismo morali da uradimo ovako brzo. Mi smo to zakazali zato što smo imali negativne komentare od strane nekih međunarodnih organizacija, ispada da mi se ne posvećujemo tom pitanju. Ako je to tako, evo pokazali smo da se mi posvećujemo tom pitanju.“

Poslanici su na istoj sednici još jednom odložili uvođenje platnih razreda za zaposlene u državnim institucijama koje je najavljivano još od 2015. godine, ovoga puta zbog pandemije kovida.

Za Otvoreni parlament Mirjana Nikolić.

 


Ivica Dačić sazvao Devetu sednicu za nedelju, 27. decembar

[24.12.2020.]

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sazvao je Devetu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2020. godini, za nedelju, 27. decembar 2020. godine, sa početkom u 10.00 časova.

Za ovu sednicu predložen je sledeći dnevni red:
 

1. Predlog zakona o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima, koji je podnela Vlada,

2. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o kinematografskoj koprodukciji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske, koji je podnela Vlada,

3. Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Srbije i Japana o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i sprečavanju poreske evazije i izbegavanja, koji je podnela Vlada,

4. Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu (Izgradnja autoputa E-80 Niš-Merdare, deonica Niš - Pločnik, faza 1) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji je podnela Vlada i

5. Predlog zaključka povodom predstavljanja Izveštaja Evropske komisije o Republici Srbiji za 2020. godinu, koji je podnela Grupa od 15 narodnih poslanika.

Sednica će biti održana u velikoj sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije, Trg Nikole Pašića broj 13.

Otvoreni parlament zahteva povlačenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika iz skupštinske procedure

[22.12.2020.]

Otvoreni parlament zahteva povlačenje predloga Kodeksa ponašanja narodnih poslanika iz procedure jer preti da postane još jedno sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima, umesto instrument koji bi jačao parlamentarni integritet, vladavinu prava i poverenje građana. Ukoliko ovakav tekst Kodeksa bude usvojen, on neće poslužiti borbi protiv korupcije i zaštiti javnog interesa.

Analiza aktuelnog predloga Kodeksa, koju je uradio tim Crtine inicijative Otvoreni parlament, pokazuje da nedostaje usklađenost sa međunarodnim standardima u poređenju sa predlogom iz 2014. godine, kao i da su izbačene ključne odredbe koje bi doprinele suštinskoj primeni Kodeksa i promeni ponašanja poslanika.

U odnosu na nacrt iz 2014. godine, predlog koji je ušao u skupštinsku preceduru ne predviđa da je za sprovođenje Kodeksa odgovoran Etički savet, telo koje bi činili poslanici iz više odbora i najmanje jedan predstavnik opozicije, već je sada predloženo da se o tome stara Administrativni odbor. Dodatno, uvodi se mogućnost da podnosilac prijave odgovara za kršenje Kodeksa, ukoliko Odbor utvrdi da je prijava neosnovana i usmerena ka političkoj diskreditaciji drugog poslanika. Kriterijumi za utvrđivanje neosnovanosti i namere za političku diskreditaciju ostaju nedefinisani, što ostavlja prostor za diskreciono tumačenje i zloupotrebe u cilju obračunavanja sa političkim protivnicima. U predlogu koji je od danas na dnevnom redu, izbačena je kazna u vidu javnog izvinjenja poslanika, kao i obaveza obaveštavanja javnosti o odlukama i kaznama na plenarnoj sednici.

Nejasno je kako je ova verzija Kodeksa izgubila upravo ono što su bili standardi međunarodnih organizacija sa kojima Srbija sarađuje, poput OEBS-a i Saveta Evrope, a nije poznato ni kada je i kako Radna grupa menjala nacrt iz 2014. godine i koga je pritom konsultovala.

 

Inicijativa Otvoreni parlament, koju je pokrenula Crta 2012. godine, prikuplja i objavljuje podatke o aktivnostima narodnih poslanika,  radu i rezultatima rada Narodne skupštine i izrađuje analize različitih procesa iz perspektive transparentnosti, odgovornosti i participativnosti.