PARLAMENTARNA BELEŽNICA: DEVET PET

04.07.2024.

...

Devet dana i dva zakona u pet meseci. Parlament za početnike. Naizgled potajno antidatiranje. Jačanje veza. 

 

PRISETIMO SE

Poslednji dan juna bio je Međunarodni dan parlamentarizma. Tim povodom, želeli bismo ukratko da se osvrnemo na rad Narodne skupštine Srbije u 2024. godini.

Naime, Parlament je ukupno devet dana zasedao u plenumu  - tokom tih devet dana Skupština je konstituisana, izabrana je Vlada i poslanici su usvojili dva zakona (prim.aut. jedan je bio Zakon o ministarstvima, a drugi Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima: Parl.belež. 9. maj - Nova Vlada, stari ministri).

Nije bilo plenarnog zasedanja u danima predviđenim za poslanička pitanja i traženje obaveštenja i objašnjenja. Odbori su održali 45 sednica, koje su u proseku trajale 36 minuta.

Trenutno se u parlamentarnoj proceduri nalazi 20 predloga zakona i 17 drugih akata koji čekaju plenum. Jedan od nedavnih paketa doneo je skoro pola milijarde evra novog duga (prim.aut. Parl.belež. 27. jun - Ciao amore).

 

UVOD U PARLAMENT 

Poslanici koji su se u toj ulozi našli po prvi put u četrnaestom sazivu imali su priliku da učestvuju na dvodnevnom seminaru koji je počeo 30. juna, na Međunarodni dan parlamentarizma, a završio se prvog dana jula. Seminar su organizovali Narodna skupština, Misija OEBS-a u Srbiji i Vestminsterska fondacija.

Predavači su bili bivši poslanici, univerzitetski profesori i zaposleni u stručnoj službi Narodne skupštine.

Ovaj seminar označava povratak ustaljenoj praksi održavanja treninga za početnike u parlamentu. U prethodnom sazivu, ovaj trening nije održan po prvi put, iako je više od 50% poslanika bilo na toj funkciji prvi put.

 

KUĆI ILI KOD KUĆE?

I

Administrativni odbor izrekao je kaznu opozicionoj poslanici Tijani Perić Diligenski, na osnovu mere održavanja reda koja joj je izrečena na sednici Skupštine održanoj u maju.

 

II

Treći sastanak Radne grupe za unapređenje izbornog procesa održan je 25. juna. Međutim, iako je najavljen za taj datum, obaveštenje o njegovom toku nije odmah objavljeno na sajtu Skupštine. Objava je postavljena naknadno 30. juna, ali antidatirana na 25. jun. Svrha sastanka bila je upoznavanje članova sa usvojenom Odlukom o izmenama i dopunama odluke o obrazovanju radne grupe za unapređenje izbornog procesa, kao i postizanje dogovora o daljim aktivnostima ovog radnog tela (prim.aut. više o dnevnom redu: Parl.belež. 27. jun - Ciao amore).

Članovi treba da identifikuju zakone i druge propise koji, po njihovom mišljenju, treba da pretrpe izmene i dopune što je pre moguće kako bi se ispunila svaka od preporuka ODIHR-a. Ovo će poslužiti kao osnova za eventualno formiranje tematskih podgrupa.

 

OBNOVA ZAVETA

U utorak, 2. jula, Parlamentarni forum Republika Srbija - Republika Srpska konstituisan je u Narodnoj skupštini Republike Srpske i usvojen je Poslovnik o njegovom radu.

Predsednik Parlamenta Republike Srpske, Dr. Nenad Stevandić, naglasio je da Parlamentarni forum Republike Srbije i Republike Srpske nije usmeren ni protiv koga i da je ova saradnja na korist svih u Bosni i Hercegovini i regionu. "Cilj ovoga je smirivanje tenzija i saradnja u korist celog regiona", rekao je on.

Konstituisanje ovog foruma dolazi nepun mesec dana nakon "Sve-srpskog sabora" (prim.aut. Parl.belež. 13. jun - Jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa). Ovom događaju takođe su prisustvovali zvaničnici iz Republike Srbije i Republike Srpske. Usvojena je "Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda", koja dodatno utvrđuje srpski nacionalni identitet.

 

Poslednji put ažurirano: 05.07.2024, 08:50