PARLAMENTARNA BELEŽNICA: NOVA VLADA, STARI MINISTRI

09.05.2024.

...

Konačno imamo Vladu - sedmu u poslednjih 12 godina. Radna grupa za unapređenje izbornog procesa održala je dva sastanka pred lokalne izbore 2. juna.

 

OD RANIJE POZNATI

Nakon šestosatne diskusije 2. maja, poslanici su izglasali novu vladu sa rekordnim 31 ministrom. Od 213 poslanika koji su glasali, 152 su glasala za, 61 protiv, uzdržanih nije bilo.

Lista ministara uključuje dvojicu koji su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Države (prim.aut. Aleksandar Vulin i Nenad Popović - Parl. belež. 2. maj - Nema odmora dok traje obnova), ministra zdravlja koga mediji od milja zovu "Doktor Smrt" zbog njegovih navodnih veza sa Zemunskim klanom (prim.aut. Zlatibor Lončar je ministar zdravlja peti put, prvi put 2014), bivše opozicionare i mnoge, mnoge druge.

Premijer, Miloš Vučević, ranije je bio više uključen u lokalnu politiku, kao gradonačelnik Novog Sada do 2022. godine, kada je postao ministar odbrane. Vučević je posebno privukao pažnju javnosti 2019. godine, kada je podneo krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja Vučića, u vezi sa "Jovanjicom" - sa idejom da očisti njihova imena, oskrnavljena u medijima (prim.aut. Slučaj "Jovanjica" se bavi ilegalnom proizvodnjom marihuane i vezama državne bezbednosti sa farmom. Postupak o ilegalnoj proizvodnji marihuane, tzv. “Jovanjica 1” je u toku, dok je “Jovanjica 2”, odnosno optužnica o vezama državne bezbednosti sa ovom farmom marihuane, još uvek u fazi pripremnih ročišta).

Vučevićeva Vlada je sedma Vlada od 2012. godine. Od dana kada su raspisani vanredni parlamentarni izbori 1. novembra 2023. godine do dana kada je formirana vlada prošlo je 184 dana. U poslednjih dvanaest godina, građani Srbije proveli su 2 godine, 9 meseci i 8 dana u ovom limbu između dve radne vlade.

 

VISINSKE PRIPREME

Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine, 26. aprila je raspisala lokalne izbore, uključujući ponovljene izbore u Beogradu, za 2. jun.

Radna grupa za unapređenje izbornog procesa održala je prvi i drugi sastanak, 2. maja i 7. maja. Sastavljena je od po dva predstavnika, člana i zamenika člana, svake poslanične grupe u Narodnoj Skupštini, svake manjinske političke stranke koja nema poslaničku grupu u Narodnoj Skupštin, kao i organizacija civilnog društva Crta, Centar za slobodne izbore i demokratiju i Transparentnost Srbija - ukupno 22 člana i 22 zamenika.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, izabran je za predsednika Radne grupe.

Formiranje ove Radne grupe rezultat je sastanaka između predsednice Narodne skupštine, parlamentarnih grupa i civilnog društva o preporukama ODIHR-a u vezi sa unapređenjem izbornih uslova u Srbiji, koji su se održali u aprilu.

 

Poslednji put ažurirano: 09.05.2024, 13:22