PARLAMENTARNA BELEŽNICA: NEMA ODMORA DOK TRAJE OBNOVA

02.05.2024.

...

Prva specijalna sednica Četrnaestog saziva skupštine počela je na Prvomajski praznik rada, u podne. Na dnevnom redu je bila samo jedna tačka: izbor nove vlade, sa neverovatnih 31 ministara.

 

NEKO MORA I DA RADI

Dok je ostatak zemlje uživao u državnom prazniku, poslanici su zasukali rukave - prva specijalna sednica Četrnaestog saziva Skupštine počela je 1. maja, u podne. Jedina tačka dnevnog reda bio je izbor vlade, koja će imati 31 ministra, od kojih pet bez portfelja (AN. Ovo će biti druga najbrojnija vlada od 1990. godine, premašena samo od strane vlade formirane posle 5. oktobra 2000. godine, koja je imala 36 ministara. Prethodna vlada (2022-2024), sa Anom Brnabić kao premijerkom, imala je 28 ministara).

Bilo je krajnje vreme - konstitutivna sednica ove skupštine počela je 6. februara (AN. Međutim, proteglo se i završilo 20. marta), čak 84 dana pre sazivanja ove specijalne sednice. Zakonski rok za formiranje vlade je 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Na ovom prvom danu, pored 195 poslanika, među prisutnima su bili i premijer Vojvodine, guverner Narodne banke Srbije, predsednik Ustavnog suda, predstavnici pravosuđa i vojske, rektori univerziteta i šefovi diplomatskih misija, uključujući ambasadora SAD-a, Kristofera Hila.

Diskusija se nastavila danas, 2. maja. Delovi opozicije najavili su da neće glasati za novu vladu.

 

EXPOZE

Mandatar Miloš Vučević je prezentovao ekspoze koji je obuhvatao čak 65 strana. Čitanje je trajalo tri sata, a samo izlaganje izazvalo je snažne reakcije kako u Skupštini tako i od javnosti.

Budući premijer izjavio je, između ostalog, da punopravno članstvo u EU ostaje prioritet. Takođe je naglasio značaj saradnje sa Kinom i najavio ratifikaciju sporazuma o slobodnoj trgovini. Štaviše, "Srbija neće i ne sme da odustane od saradnje i prijateljstva sa Rusijom", rekao je, podsećajući da je Srbija zauzela stav o ratu, ali nije uvela sankcije Moskvi.

Izvod koji je privukao pažnju javnosti, izazivajući negativne reakcije opozicije: "Prema onima koji bi da ubiju ženu - donosioca novog života, niko, a pogotovo nacionalno svestan pojedinac, ne može i ne sme da ima samilosti. Žene će u Srbiji imati ista prava i iste počnete pozicije kao i muškarci. Mi ne stvaramo društvo jednakih u prihodu, ovo nije i neće biti vlada koja će promovisati ideje uravnilovke i samoupravnog socijalizma." (AN. Podsetnik: Femicid je važna tema u srpskom društvu i trenutno nije rešen od strane parlamenta ili bilo kojih drugih političkih aktera. Pre nešto više od godinu dana, nekoliko nevladinih organizacija je uputilo apel svim poslanicima povodom femicida - 30.03.2023 Parlamentarna beležnica: Apel protiv femicida stigao u parlament).

 

KO JE KO?

Spisak 31 ministra takođe je bio predmet kontroverze.

Većina njih su već poznati široj javnosti, poput potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova, Ivice Dačića, vršilac dužnosti premijera Srbije od 20. marta, koji je ranije obavljao funkciju premijera i ministra unutrašnjih poslova (2008-2012, 2012-2014), kao i prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova (2014-2020), i predsednika Skupštine (2020-2022), ili Siniše Malog, prvog potpredsednika Vlade i ministra finansija, već četiri puta (prvi put 2018).

Osmoro od njih su potpuno novi, a dvoje je sankcionisano od strane Sjedinjenih Američkih Država. Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade, koji je sankcionisan zbog bliskih veza sa Rusijom i trgovcem oružjem, i Nenad Popović, ministar bez portfelja, čije su jednako bliske veze sa Rusijom i optužbe za korupciju dovele do njegovog sankcionisanja.

Poslednji put ažurirano: 02.05.2024, 11:52