PARLAMENTARNA BELEŽNICA: APEL PROTIV FEMICIDA STIGAO U PARLAMENT

30.03.2023.

...

Odbori donose ključne odluke. Reč “femicid” je stigla u Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. Spisak obaveza za plenum je svakim danom sve duži.

 

ODBORI BIRAJU

 

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu zaokružio je izbor kandidata za istaknute pravnike u Visokom savetu sudstva i Visokom savetu tužilaštva. Ovaj proces traje od početka redovnog prolećnog zasedanja (prim. aut. parl. bel. 23.03. - U plenumu ništa novo, parl. bel. 16.03. - Zaglušujuća tišina, parl. bel. 09.03. Zimski san). Javno slušanje na kome će javnosti biti predstavljeni izabrani kandidati zakazano je za subotu, 1. april. Većina sednica u okviru ove procedure održana je upravo vikendom. 

 

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo utvrdio je listu kandidata za mesto Zaštitnika građana. Na listi su: Milan Antonijević, Nataša Tanjević, Miloš R. Janković, Zoran Pašalić i Robert Sepi. Ovo je prvi korak u procesu izbora novog Zaštitnika građana, koji Odbor pravi sa značajnim zakašnjenjem - preko 8 meseci od isteka petogodišnjeg mandata dosadašnjeg Zaštitnika građana, Zorana Pašalića. (prim. aut. parl. bel. 23.03. - U plenumu ništa novo)

 

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava zakazao je za 30. mart sednicu na kojoj će biti započet odabir kandidata za predsednika, potpredsednika kao i tri člana Državne revizorske institucije.

 

Krajnji izbor ovih zvaničnika vrši Narodna skupština u plenumu.

 

GDE JE SISTEM ZAKAZAO?

 

Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova održao je 28. marta treću sednicu od početka ovog saziva u avgustu. Istog dana, u Srbiji je ubijena deseta žena, odnosno počinjen deseti femicid od početka ove godine.

 

Pre same sednice ovog Odbora, 24. marta, sa svešću da se radi o sistemskom problemu, a ne privatnom, nezavisnom od društva u kojem se nalazi, organizacije civilnog društva uputile su apel svim narodnim poslanicima i poslanicama na temu femicida. Cilj ovog apela bio je da se narodni poslanici i poslanice podstaknu da iskoriste svoju poziciju u parlamentu kako bi pokrenuli debatu o ovoj nacionalnoj krizi i institucijama koje svojim (ne)delanjem omogućavaju status quo. Sistemski problem zahteva sistemska rešenja i Narodna skupština je upravo mesto gde bi suštinsko rešenje moglo da se pronađe. 

 

Ovaj apel nije prošao neprimećeno od strane članova ovog Odbora - iako sama tema nije bila na dnevnom redu, pominjana je kako od strane opozicionih, tako i od strane poslanika vladajuće većine. Osim toga, Odbor je zakazao javno slušanje na temu dečijih brakova. Iako razgovor o femicidu za sada nije imao epilog, navedeno javno slušanje kao i buduće sednice odbora su željno iščekivane. 

 

PLENUM

 

Redovno prolećno zasedanje počelo je 1. marta. Dana 30. marta još uvek nijedna plenarna sednica nije zakazana. Kako vreme leti i potencijalne nove tačke dnevnog reda se ređaju velikom brzinom, nismo mogli a da se ne zapitamo - šta Predsednik Narodne skupštine čeka? (prim. aut. Kako nema utvrđenog godišnjeg plana rada Narodne skupštine, sednice zakazuje upravo Predsednik NSRS)

 

Jedna od tema koja čeka svoj red jeste sporazum o priznanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore stomatologije i arhitekte u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini. Navedeni sporazum potpisan je od strane predstavnika Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, 3. novembra 2022. godine u Berlinu. Namera ovog sporazuma je da unapredi profesionalnu mobilnost na Zapadnom Balkanu, ali gotovo pet meseci kasnije on još uvek nije implementiran.

 

Poslednji put ažurirano: 30.03.2023, 15:57