PARLAMENTARNA BELEŽNICA: ZIMSKI SAN

10.03.2023.

...

Od naredne sednice ni traga ni glasa dok 136 predloga akata čeka da dođe na dnevni red. Volšebni istaknuti pravnik. Izostanak sankcije odzvanja jače od lepih reči na Dan žena.

 

ZIMSKI SAN

Redovno prolećno zasedanje počelo je prvog marta. Još uvek nije zakazana nijedna sednica

Iako ovo nije ništa novo (Prim. aut. iako je redovno jesenje zasedanje počelo prvog radnog dana u oktobru, prva sednica održana je 18. oktobra) i u skladu je sa skupštinskim procedurama (Prim. aut. Parlament nije izglasao godišnji dnevni red, tako da o zakazivanju sednica odlučuje Predsednik Skupštine), treba imati na umu da 47 zakona i 89 drugih akata čeka u proceduri.

Ni narodne inicijative ni zahteva za interpelaciju Ministra finansija nema na vidiku, ali nisu pali u zaborav.
 

I odbori su u stanju mirovanja, sa izuzetkom Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Odbora za zaštitu životne sredine koji su održali sednice u toku prethodne nedelje. 

 

MIT O ISTAKNUTOM PRAVNIKU

Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu sastao se 6. marta da razmatra pristigle prijave u okviru prvog javnog konkursa za izbor članova Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva. Kada Odbor bude utvrdio listu kandidata za oba tela, narodni poslanici imaju rok od 30 dana da u plenumu izaberu 4 istaknuta pravnika za svako od ovih tela - ako se nastavi ovim tempom to bi mogla biti prva sednica u prolećnom zasedanju

Pojam “istaknuti pravnik” je bio glavna tema sednice Odbora: narodni poslanici nisu mogli da se usaglase oko tumačenja ovog pojma. Šta čini jednog pravnika istaknutim? Mada je ovo pitanje  nedovoljno jasno definisano u zakonu i u teoriji, odgovor ćemo dobiti u praksi, kroz odabir kandidata i izbora članova ovih ključnih tela.

Ovaj proces odvija se u okviru izmena Ustava i donošenja seta pravosudnih zakona mesec dana ranije. Nova procedura izbora članova ovih tela treba da obezbedi veću nezavisnost pravosuđa.

 

DELA, A NE REČI

Predsednik Narodne skupštine, Vladimir Orlić, čestitao je ženama Osmi mart, preko internet stranice Skupštine, osvrćući se na njihovu borbu za ravnopravnost i izražavajući zahvalnost i poštovanje prema svakoj ženi. 

U novembru 2022. godine Otvoreni parlament je podneo prvu prijavu za kršenje Etičkog kodeksa, Administrativnom odboru, zbog seksističkog ponašanja jednog narodnog poslanika. Uprkos tome što su svi zakonom utvrđeni rokovi već istekli, po ovoj prijavi još uvek nije postupano​. 

U februaru, Otvoreni parlament je u partnerstvu sa Akademijom ženskog liderstva podneo još jednu prijavu za kršenje Etičkog kodeksa, takođe zbog seksističkog ponašanja drugog narodnog poslanika. Rok za razmatranje ove prijave pred Administrativnim odborom je upravo istekao.

 

Poslednji put ažurirano: 10.03.2023, 13:22

Whoops, looks like something went wrong.