PARLAMENTARNA BELEŽNICA: PARTIJSKI VOJNICI

09.02.2023.

...

Teatralna sednica o Kosovu. Set pravosudnih zakona usvojen u foto-finišu. 1207 amandmana na dnevnom redu, od toga, prvi put su prihvaćena 3 koje je predložila opozicija. Ministarka pravde na konsultacijama kod predsednika Vučića. U okviru vladajuće koalicije se malo vole a malo i ne. 

 

HLEBA I IGARA 

Sednica o Kosovu: dva dana i više od dvadeset sati rasprave (Parlamentarna beležnica 2. 2. 2023 - Sednica skupštine skliznula u haos). Verbalni sukobi, fizički kontakt i opšti haos nisu ostavili prostora za diskusiju o temi. Sve oči su bile uprte u predsednika Aleksandra Vučića. Predsednik Republike i predsednik Skupštine, s druge strane, ponašali su se kao komentatori, predočavajući publici ko je napao koga. 

Uprkos svemu, usvojen je Izveštaj Vlade o pregovorima sa Kosovom. S druge strane, Francusko-Nemački plan za pregovore Kosova i Srbije nije ni bio na dnevnom redu, što je bio povod za iskazivanje nezadovoljstva opozicije. 

PARTIJSKI VOJNICI

Sednica o važnom setu pravosudnih zakona počela je odmah nakon haotične sednice o Kosovu, a samo pet dana pre isteka zakonskog roka za njihovo usvajanje (Parlamentarna beležnica 26. 1. 2023 - Licem ili leđima dijalogu). Dnevni red ostao je u senci stranačkih interesa. Glasine o raskolu u vladajućoj koaliciji - između Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) - preplavile su Skupštinu. Ministarka pravde, “zvezda” ove sednice, bila je odsutna u toku jednog njenog dela. I predsednik Skupštine i predsednik poslaničke grupe AV - ZNS (Prim. aut. najveće poslaničke grupe) su bili upadljivo odsutni u istom periodu. Prema navodima iz medija, njih je predsednik (Republike i SNS) pozvao na hitan sastanak u predsedništvo.

Poslanici SPS, koalicionog partnera SNS i jedne od strana u sukobu, su takođe bili odsutni tokom dela sednice. Partijski sastanci su u tom trenutku bili važniji od javnog interesa.  

POVRATAK U DEVEDESETE

Kada su se konačno svi poslanici priključili sednici, moglo se nastaviti sa raspravom o pet pravosudnih zakona koji treba da dovrše Ustavne promene (Parlamentarna beležnica 26. 1. 2023 - Licem ili leđima dijalogu) i neverovatnih 1207 amandmana koje su podneli narodni poslanici. Po prvi put u ovom sazivu prihvaćeni su amandmani opozicije i to čak 3, dok je prihvaćeno 26 amandmana vladajuće većine (Prim. aut. Amandmane je prihvatila Vlada, i učinila ih sastavnim delom predloga zakona pre glasanja, tako da je broj amandmana prihvaćenih na glasanju još uvek nula).

Nažalost, narodni poslanici, po sada već ustaljenoj praksi, raspravljali su o svemu osim o temama sa dnevnog reda. Naizgled iz vedra neba, najviše se pričalo o decenijama za nama, devedesetim i dvehiljaditim. Već dobro poznati narativi o “stranim plaćenicima” su ponovo bili obilato korišćeni. 

Svih pet dana radilo se bez pauze. Parlament je žurio da ispuni zakonski rok - ovaj set zakona usvojen je 9. februara, poslednjeg dana zakonskog roka.

 

Poslednji put ažurirano: 09.02.2023, 18:07