PARLAMENTARNA BELEŽNICA: SEDNICA SKUPŠTINE SKLIZNULA U HAOS

02.02.2023.

...

Danas je počela posebna sednica Skupštine o Kosovu. Narodni poslanici većine dočekali su predsednika, Aleksandra Vučića, ovacijama i aplauzom. Ubrzo po početku, netrpeljivost između opozicionih narodnih poslanika i predsednika eskalira. Još uvek nema naznaka o održavanju sednice na kojoj će biti usvojeni pravosudni zakoni. Međupartijski dijalog - treći put. 

 

SUKOB U PLENUMSKOJ SALI

 

Umesto o francusko - nemačkom predlogu za rešavanje problema Kosova, dnevni red današnje sednice ima samo jednu tačku -  Izveštaj Vlade o pregovorima sa Kosovom. Opozicioni poslanici nisu zadovoljni time. Aleksandar Vučić u svojstvu predsednika Republike prisustvuje sednici. Njegov ulazak u skupštinsku salu propraćen je gromoglasnim aplauzom poslanika vladajuće većine. U svom uvodnom govoru, predsednik je predstavio navedeni predlog bez otkrivanja njegove suštine. Nakon nekoliko govora poslanika, nastao je haos. Verbalni sukob između predsednika i pojedinih narodnih poslanika opozicije, prošao je bez intervencije predsednika Skupštine i eskalirao u situaciju na ivici fizičkog incidenta. Narodni poslanici napustili su svoje poslaničke klupe i protestvovali ispred mesta predsedavajućeg. Za to vreme predsednik Republike i predsednik Skupštine su se smenjivali u komentarisanju novonastale situacije sa svojih pozicija. Današnja sednica pre podseća na fudbalsku utakmicu, nego na ozbiljnu debatu o nacionalno važnom problemu. 

 

Odgovornost predsednika Skupštine, Vladimira Orlića, je da čuva dostojanstvo Skupštine, da predsedava nepristrasno i usmerava diskusiju u pravcu koji je u skladu sa demokratskim standardima. Predsednik Skupštine do sada nije uspeo da ispuni ovu svoju ulogu na pravi način. Učešćem u današnjem događaju, narodni poslanici su pokazali nepoštovanje prema instituciji parlamenta i građanima koje predstavljaju. 


 

PRIČA SE, PRIČA

 

Da bi se završio proces izmena Ustava, set pravosudnih zakona mora biti usvojen do 9. Februara, odnosno u narednih nedelju dana (Prim. aut. Parlamentarna beležnica 26. januar ). Kada će se sednica održati? Kao i obično, za sada čujemo samo glasine o tome. Sednica još uvek nije zvanično zakazana.


 

NASTAVIĆE SE…

 

Nastavlja se međustranački dijalog između partija vladajuće većine i opozicije, uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta (Prim. aut. Parlamentarna beležnica 26. januar ). Ovo je rezultat dogovora između predsednika parlamenta i članova Evropskog parlamenta. Javnost nije dobila više informacija sa sastanka, budući da su se učesnici sastanka dogovorili da ne daju izjave. 

 

Ovaj dijalog treba da obezbedi bolje uslove za funkcionisanje skupštinskih debata, poštovanje propisanih procedura i demokratskih vrednosti. Plan za nastavak dijaloga još uvek prezentovan javnosti. 

 

Poslednji put ažurirano: 02.02.2023, 17:34