PARLAMENTARNA BELEŽNICA: LICEM ILI LEĐIMA DIJALOGU

26.01.2023.

...

Priča se o tome da će se Skupština sastati 2. februara da razmatra pitanje Kosova. Ministarka pravde napustila je javno slušanje o setu pravosudnih zakona pre nego što je ono uopšte i počelo. Neobičan odabir sagovornika u jutarnjem programu RTS-a i novi krug međupratijskog dijaloga bude nadu za dijalog u budućnosti. 

 

MI GRAĐANI SRBIJE

 

“Ne radimo mi to zbog Evrope, mi to radimo sve zbog građana Srbije”, saopštila je Ministarka pravde u svom uvodnom obraćanju na otvaranju javnog slušanja o setu pravosudnih zakona. Kratak podsetnik - ovaj set zakona dovršava započeti proces izmena Ustava iz 2021. godine. Ministarka je prisustvovala tek toliko da čuje uvodna izlaganja, a odmah po početku rasprave napustila je slušanje.  

 

Ovaj set zakona bi trebalo da se usvoji najkasnije za dve nedelje, odnosno 9. februara. Sednica još uvek nije zakazana. Preostao je period od dve nedelje da se razmotri pet zakona koji treba da unaprede nezavisnost sudstva. Ministarkin rani odlazak pokrenuo je pitanje suštinske zainteresovanosti Vlade da čuje građane u čijem interesu navodno postupa, da li je ovo slušanje bilo samo pro forma? 


 

REKLA MI JE PTIČICA

 

Aktuelna je tema Kosova i francusko - nemačkog plana za rešavanje njegovog statusa. Šta će Srbija da učini po tom pitanju? Skupština bi trebalo da se sastane 2. februara i da razmotri ovu temu. Informacija o datumu održavanja skupštinske sednice pojavila se, u toku prethodnog dana, u svim medijima. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, će biti prisustan kako bi odgovorio na sva pitanja narodnih poslanika.

 

Iako je predsednik Skupštine, jutros u gostovanju u medijima, potvrdio datum održavanja sednice, ona još uvek nije zvanično zakazana.

 

DIJALOG NA VIDIKU?

 

Ovo sumorno, zimsko jutro naprasno je oživelo sa gostovanjem predsednika parlamenta, Vladimira Orlića i lidera opozicione partije, Dragana Đilasa, u jutarnjem programu RTS-a. Tema emisije je bila Kosovo i francusko-nemački plan. Razgovor je vođen u uobičajenom demokratskom tonu. Zaključak oba sagovornika je bio da bi diskusija u parlamentu trebalo da se odvija na isti način. 

 

Više prilike za uvažavanje međusobnih stavova i produktivna rešenja biće u okviru trećeg kruga dijaloga vladajuće većine i opozicije u parlamentu, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta. Najava ovog procesa je još jedna informacija koja se već danima objavljuje u medijima ali je na sajtu parlamenta objavljena danas, samo pola dana pre početka sastanaka.  

 

Poslednji put ažurirano: 26.01.2023, 16:30