PARLAMENTARNA BELEŽNICA: NEĆEMO DVA PUTA NA ISTU TEMU

02.03.2023.

...

Izveštaji nezavisnih institucija konačno pred skupštinskim plenumom. Imamo novog direktora Agencije za sprečavanje korupcije. Šta se dešava sa narodnom inicijativom protiv Rio Tinta?

 

DAN NEZAVISNIH

Izveštaji nezavisnih institucija (Zaštitnika građana, Agencije za sprečavanje korupcije, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i dr) su na dnevnom redu plenarne sednice. Narodni poslanici su se sastali u petak, prikladno izbegavši poslednji četvrtak u mesecu, dan namenjen za postavljanje poslaničkih pitanja (Parlamentarna beležnica 23. 2 - Petak, dobar dan za Skupštinu)

Rasprava o 26 raznorodnih tačaka (Prim. aut. Od tog broja, 13 tačaka dnevnog reda su se odnosile na izveštaje nezavisnih organa) objedinjena je većinom glasova narodnih poslanika. Postojeće skupštinske procedure pružaju mogućnost da se za potrebe razmatranja izveštaja koji su predati parlamentu sazove posebna sednica (Čl 119 st 6 Poslovnika o radu). Jedna od preporuka Crte za bolju podršku radu ovim institucijama je sazivanje posebnih sednica na kojima bi pojedinačno bio razmatran svaki od ovih izveštaja. 

Kako bilo, predstavnici nezavisnih institucija konačno su došli na red da predstave narodnim poslanicima svoje izveštaje za 2021. godinu u plenumu. Prema njihovim rečima, nije zabeležen značajan broj problema. Dok je određeni broj poslanika opozicije osporio objektivnost ovih izveštaja i nezavisnost institucija, veći deo rasprave je kao i uobičajeno vođen na slobodne teme. 

 

NESVESNA VEĆINA

Još jedna važna tačka dnevnog reda ovog zasedanja bila je izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije. Ovo je prvi put da se direktor bira u Skupštini - do sada direktora je birao Odbor Agencije.

Narodni poslanici su glasali za kandidate, praktično bez ijedne prethodno izrečene reči o njihovim profesionalnim uspesima i programima. Prvo mesto osvojio je bivši zamenik direktora Agencije, sa 145 glasova iz redova vladajuće većine. Drugo mesto osvojio je dosadašnji direktor sa samo četiri glasa, od kojih većina dolazi takođe iz redova vlasti. Poslednji, treći kandidat osvojio je utešnu nagradu - samo jedan glas od narodnog poslanika koji nosi isto prezime kao i on. 

 

PRIČA BEZ KRAJA

Odbor za zaštitu životne sredine održao je 1. marta još jednu sednicu bez kvoruma (Prim. aut. Zvuči poznato? Peta sednica odbora održana 25. 11. 2022. u Loznici). Sednicu, kojoj su prisustvovali samo članovi iz redova opozicije, je sazvao predsednik odbora, Aleksandar Jovanović, koji je takođe opozicioni narodni poslanik.

Jedina tačka dnevnog reda je bio projekat Rio Tinta i narodna inicijativa o tom pitanju koja se misteriozno zagubila u skupštinskoj proceduri. Deo opozicionih poslanika je ovom prilikom najavio podnošenje krivične prijave zbog nestanka ovog dokumenta. 

Zamenik predsednika Odbora, narodni poslanik iz redova vladajuće većine, održao je konferenciju za novinare pred početak sednice Odbora gde je najavio da poslanici vladajuće većine neće prisustvovati ovoj sednici. Naveo je jednostavan razlog: nema šta da se kaže, o ovoj temi je već diskutovano. 

 

Poslednji put ažurirano: 02.03.2023, 15:53