PARLAMENTARNA BELEŽNICA: PETAK, DOBAR DAN ZA SKUPŠTINU

24.02.2023.

...

Dan za poslanička pitanja izbegnut “za dlaku”. Svi izveštaji nezavisnih institucija na dnevnom redu odjednom. Konačno kvalitetna rasprava u parlamentu - muzika za naše uši.

PLANOVI ZA VIKEND

Predsednik Skupštine zakazao je drugo vanredno zasedanje za petak, 24 februar, na zahtev 106 poslanika. Ova sednica veštim manevrom izbegava poslednji četvrtak u mesecu, dan kada treba da se održe poslanička pitanja

Od početka ovog saziva, u avgustu 2022. godine, nije održana nijedna sednica poslednjeg četvrtka u mesecu. Na taj način poslanici su ostali uskraćeni za jedan od najvažnijih mehanizama kontrole nad izvršnom vlašću.

Današnja sednica zakazana je pre pet dana, što je značajan napredak u odnosu na uobičajenu dvadesetčetvoročasovnu najavu koja je do sada sprečavala narodne poslanike da predlože dopunu dnevnog reda. Ipak, iako se na prvi pogled tako čini, ranije zakazivanje zasedanja ne pravi značajnu razliku - dnevni red vanrednog zasedanja se ne može dopunjavati, kažu propisane parlamentarne procedure. Dobro poznati mehanizam opstrukcije u novom ruhu. 

13

Narodni poslanici, na današnjoj sednici, treba da razmatraju 13 izveštaja nezavisnih institucija (Prim. aut. Zaštitnik građana, Agencija za sprečavanje korupcije, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i dr.) zajedno sa još 13 drugih tačaka dnevnog reda. Većina ovih izveštaja predata je Skupštini u martu 2022. godine, a nadležni odbori su ih razmatrali u decembru iste godine. Nepovezane teme kojima se ovi izveštaji bave zahtevaju više vremena za raspravu, naročito imajući u vidu da ove institucije predstavljaju važan mehanizam kontrole nad radom izvršne vlasti. Uzmimo u obzir da je do roka za predaju aktuelnih izveštaja za 2022. godinu ostalo još samo mesec dana. 

I ne manje važno za pomenuti, jedna od tačaka ove raznovrsne agende je i izbor direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

DAŠAK NORMALNOSTI

Odbor za kulturu i informisanje održao je rekordno dugu sednicu u trajanju od 6 sati i 20 minuta. Povod za sveobuhvatnu raspravu je bilo predstavljanje dva izveštaja: Ministarstva informisanja i telekomunikacija za period oktobar/decembar 2022, koji je predstavio ministar Mihailo Jovanović i izveštaj Radio televizije Srbije za 2021. godinu koji su predstavili direktor Dragan Bujošević i predsednik Upravnog odbora, Branislav Klanšček.

Narodni poslanici su se pokazali kao dobri domaćini i iskoristili su ovu priliku da detaljno ispitaju gostujuće funkcionere o temama koje su prethodnih dana uzburkale javnost - kontroverze u finansiranju i troškovima javnog servisa, kao i kvalitet sadržaja koji se tamo plasira, kašnjenje u dodeli pete frekvencije i rad REM-a, nedoličan sadržaj u medijima… Ova sednica odbora je bila pokazna vežba kvalitetnih rasprava u parlamentu i kako se praktikuje kontrola nad radom izvršne vlasti.

Uz sve navedeno, sa razmatranjem ovog izveštaja RTS za 2021. godinu se takođe kasni. Izveštaj je razmatran tek sedam meseci nakon što je predat parlamentu. 

 

Poslednji put ažurirano: 24.02.2023, 13:03

Whoops, looks like something went wrong.