MILOŠ VUČEVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Miloš Vučević biran je za narodnog poslanika dva puta do sada, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine i 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine. Oba puta je praktično na samom početku saziva podneo ostavku.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 15. na listi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je deo poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, i član Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Podneo je ostavku i mandat mu je završen 05.08.2022.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao prvi na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine. Ostavku je podneo na početku saziva, mandat mu je završen 27. marta 2024. godine.

BIOGRAFIJA

Rođen je 10. decembra 1974. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, gimnaziju u Bačkom Petrovcu, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine.

Advokaturom se bavio u porodičnoj advokatskoj kancelariji, do 2012. godine.

Za gradonačelnika Grada Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine, nakon čega je prestao da se bavi advokatskim poslom.

Nakon lokalnih izbora 2016. godine, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. godine treći put je izabran za gradonačelnika. Na toj funkciji je ostao do prelaska na funkciju ministra u Vladi Republike Srbije 2022. godine.

Na funkciji potpredsednika Vlade i ministra odbrane bio je od 26. oktobra 2022. godine.

U maju 2024. godine izabran je za predsednika Vlade.

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Srpskoj naprednoj stranci pristupio je 2008. godine. Za predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu izabran je 2011. godine, a zatim i za potpredsednika Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Za predsednika Srpske napredne stranke izabran je 27. maja 2023. Godine.

Predsednik je Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 07.05.2024, 08:26

Osnovne informacije

  • Samostalni poslanik
  • Novi Sad
  • Novi Sad
  • 10.12.1974.
  • advokat
    • Predsednik Vlade

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva posebna sednica , 02.05.2024.

Hvala lepo.
Poštovani narodni poslanici, predsednice parlamenta, vrlo kratko. Saglasan sam sa svim ovim stvarima o kojima ste govorili, gospođo Paunović. Samo napomena da Ministarstvo pravde je spremilo izmenu Krivičnog zakonika, kojom će upravo biti obuhvaćeni sva ova dela, odnosno nedela o kojima ste pričali, tako da ćemo proširiti našu krivičnu pravnu legislativu i obuhvatiti tu oblast kako bi počinioci tih nedela bili sankcionisani u budućem periodu.
Vašoj poslaničkoj grupi i vama lično hvala na podršci. Radujem se nastavku saradnje.

Prva posebna sednica , 02.05.2024.

Hvala lepo.
Narodni poslanici, poštovana predsednice, pa počeo bih prvo od vaše konstatacije da je ovo najbrojnija Vlada i da nije predviđeno ovaj broj mesta za ovoliki sastav Vlade, da vas podsetim da ste se prvo ogrešili o državotvornost naše države. Ovo nije sedma Vlada, ovo je 166 Vlada od obnove državnosti Srbije. Valjda bi trebalo da brojimo taj jedinstveni niz ako poštujemo našu državu, a ne da brojite od tog datuma koji vama odgovara.
Pod dva, preskočili ste neke činjenice da smo imali Vladu 2000. godine sa 36 ministara, a onda ste zaboravili da kažete da je Vlada Zorana Đinđića imala sedam potpredsednika, da je vaša Vlada 2008. godine imala 29 ministarstava. Ono što je mnogo važnije od toga, kažete kralj Aleksandar nije predvideo ovoliko mesta za članove Vlade. Ja sam siguran da kralj Aleksandar nije ni pomislio da će neko ko je srpskog imena i prezimena pokušati da spali i opljačka svu ovu Skupštinu. To je mnogo važnije od broja mesta za sedenje. Siguran sam da kralju Aleksandru, viteškom kralju Prvom Karađorđeviću nije palo na pamet da ono što je za njega predstavljao simbol pobede i ujedinjenja slovenskih naroda i velikog stradanja srpskog naroda u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu će nekom pasti na pamet da bi trebao biti zapaljen ili spaljen, ali dobro to govori o onima koji su to radili.
Kažete – otimanje za stolice i hoklice, pa ja sam siguran da polazite od sebe i od vaših koalicionih partnera, da ne ponavljam ono što je rekao Milenko koliko je kod vas dramaturgije kada se utvrđuje ko gde sedi u poslaničkim klupama. I da se nadovežem, juče ste ili neki od vas su rekli koliko nam treba vremena za izbor Vlade odnosno da predstavimo Vladu, pa vama treba mesec dana da napravite lokalne liste za izbore, ne Vladu države Srbije, nego lokalne liste, jer ne možete da se dogovorite kako brojite par, nepar i kako raspoređujete mandate, svi po dva, tri mandata pa nekako da se ugurate na tu listu koju ne znamo ko čini ili ne čini, ovi što bojkotuju i oni što ne bojkotuju i vi nama kažete da se mi otimamo za stolice. Vi pričate o preletačima, vi ste preletač, bili ste sa nama u koaliciji. Vi ste bili u koaliciji, bila Verica Kalanović sa nama vaša šefica, bila ministar, ja je sećam kao gradonačelnik Novog Sada, dolazila je.
Vi ste bili u koaliciji sa nama i vi ste se nudili da budete sa nama u vlasti 2016. godine. Evo i Gašića i Glišića, sa njima ste razgovarali. Evo dva svedoka prisutna, jedan je vaš zemljak, jedan ispred stranke kao izvršni predsednik izvršnog odbora, pregovarali sa vama da budete ministar poljoprivrede. I vama smeta što je sada Milica ili gospođa Macura u Vladi, pa vi ste u stvari zavidni što niste sa nama na ovim stolicama i hoklicama kad bolje zaključim, jer ste to hteli da budete još 2016. godine, kao što ste sa nama bili od 2012. do 2014. godine u Vladi.
Kažete - ništa nisam rekao u ekspozeu o mnogim temama, pa vi lično me niste slušali. Juče sam napomenuo da mi je jedan poslanik govorio da ubrzam kada sam govorio o Kosovu i Metohiji, vi ste mi rekli da preskočim to, da ne govorim i da ne čitam, da ubrzam, da skratim, da se ne ponavljam, da se ponavljam, da to nije važno, vi lično. Vi lično. Vi lično ste rekli da ne govorim o Kosovu i Metohiji toliko i da je to previše. Kažete - urušeno je zdravstvo i poljoprivreda, samo kad bi to mogli malo da nam konkretizujete kako je moguće da danas zdravstvo sa pet milijardi evra budžeta je urušeno naspram Ministarstva zdravlja, odnosno perioda kada je sektor zdravstva imao budžet od dve milijarde evra. Pa valjda je dve milijarde evra više i bolje nego pet milijardi evra, valjda su tada izgrađeni klinički centri, valjda su tada izgrađene bolnice koje su napravljene, valjda je tada rekonstruisan ovaj broj domova zdravlja u okviru primarne zdravstvene zaštite, valjda se toliko zapošljavalo u tom periodu da mi nismo mogli da nađemo na tržištu rada nove lekare i medicinske sestre, a preko 40 hiljada novozaposlenih lekara i medicinskih sestara i tehničara primljeno prethodnih godina. To je nešto sam i sinoć, odnosno juče rekao kao posebno važnu činjenicu.
Oko poljoprivrede imate vrlo jasan pokazatelj, budžet 42 milijarde i budžet 118 milijardi. Ne treba biti mnogo pametan, ne trebam dugo analizirati, sve stvari su jasne.
Napadate nas za privatizaciju banja, pa te banje su bile u stečaju iz perioda kada ste vodili državu. Taj privatni investitor je kupio iz stečajnog postupka i dovešće veliku internacionalnu kompaniju koja se bavi hotelijerstvom. Mislim da je to dobro za Srbiju, mislim da je to dobro za Srbiju i u geopolitičkim okolnostima. Ne mogu da verujem da vi nama kažete da nije dobro što se oporavlja, rekonstruiše i gradi banja koja je bila zatvorena i gurnuta u stečajni postupak, ali da smo trebali da okončamo stečajni postupak potpunom likvidacijom, ne izmirenjem dugova prema poveriocima i da uništimo Pčinjski kraj odnosno Vranje, onda bi to bio dokaz ne postojanja kako vi kažete korupcije. Baš naprotiv, mislim da je korupcija bila u onom periodu kada su sve te ustanove, kompanije, pa i banje gurane u stečajni postupak, odnosno potpuno urušavane, a gurane su u stečajni postupak da nikad ne bi naplatile svoja potraživanja. Baš zato je to i rađeno, kako bi ostali obespravljeni oni koji su imali pravedne, odnosno zakonita potraživanja.
Borbu protiv korupcije sam istakao precizno. Imate problem što je čovek desno od vas pravio neviđen skandal, naneo bruku i vašoj stranci, ali i celoj državi Srbiji, ali verovatno se on uzbudio kada je ta tema, ali je direktno bio pogođen baš to borbom protiv korupcije.
Beograd na vodi je projekat koji je razvio ne samo glavni grad, nego i Srbiju, otvorio novu perspektivu i mnogi vaši istomišljenici, saborci su najčešće prisutni, baš u Beogradu na vodi. Što od kupovine stanova do provođenja slobodnog vremena kojeg imate svakako na pretek u restoranima, kafićima koji postoje u Beogradu na vodi.
Rekli ste za firme u kojima je portfolio od milijardu dolara da nije nikakva kompanija, hajde nek vam to ostane na čast i nek se zabeleži da ste i to mogli da kažete.
Što se tiče zlata, da vas podsetim i to sam razgovarao i sa guvernerkom Tabaković i sa ministrom Malim, 2012. godine ste nam ostavili jednu tonu zlata. Danas Srbija ima 40,9 tona zlata. Zašto smo doneli u Švajcarsku? Pa onda zašto smo doneli iz Švajcarske? Pa doneli smo srpsko zlato u Srbiju zato što smo sagledali sve geopolitičke okolnosti i ono što nam se dešava i što hoćemo da naše zlato bude u našim trezorima, a ne u švajcarskim ili bilo koje druge države. Zato što nećemo da nam se desi da jednog dana neko možda proceni da treba to da nam zapleni, jer nismo izvršili, poslušali nečiju volju pa smo malo razmišljali strateški, pa smo se poveli računima odbrane i nacionalnih interesa države Srbije.
Ono što je najvažnije, sa jedne tone zlata mi danas imamo gotovo 41 tonu zlata. Ako se ne varam u vrednosti od 2,9 milijardi evra. To je najviše u istoriji od kada je obnovljena državnost Srbije, da imamo tu količinu zlata kao garant fiskalne, odnosno monetarne sigurnosti naše države.
Što se tiče nekog navodnog pisma, nikad potpisanog, nego navodno skinutog sa nečijeg kompjutera, gospodina Papića, ja vas molim da vaši mediji ili mediji koji vas na određen način podržavaju, pozovu Aleksandra Papića i pitaju ga da li je to njegovo pismo?
(Srđan Milivojević: Naravno da jeste.)
Ko je vama dao za pravo da vi govorite čije je to pismo ako onaj koga označavate kao autora kaže da to nije njegovo pismo? Samo mi pokažite potpis.
Inače, nakon tih vaših navoda policija je sprovela predistražne radnje i saslušala gospodina Papića, koji je decidno izjavio da to nije njegovo pismo.
Pozovite ga javno ili nam pokažite da je to potpisano. Ne možete vi da izvadite neki papir i podignete i da kažete – e, ovo je pismo. Pa, možda ja imam vaše pismo. Ko zna kakvih mi vaših pisama tako možemo da imamo.
Ja ne bih da vam ponavljam ovo što je gospodin Jovanov rekao oko vaših biznis poteza, oko vašeg vođenja opštine Trstenik, oko vašeg forsiranja „BOS Petrola“ i „BOS Construction“ za gasifikaciju opštine Trstenik, što je bio skandal nad skandalima. Ne bih ni da spominjem, malo mi je neprijatno kada pričamo o rodbinskim vezama i ono što ste radili sa vašim tastom, gospodinom Kneževićem, i kako ste tada upravljali „Prvom petoletkom“ i gde je tada bila „Prva petoletka“ i kolko je tada iznosila… Bila je živa? Danas je živa „Prva petoletka“, a vi ste je uništili, jer ste sa tastom nameštali poslove i pravili fingirane pravne ugovore, odnosno pravne poslove kako bi izvlačili za vas dobit, a štetu ostavljali državi.
Da ne spominjem, naravno, i firmu „Spasojević prevoz“, koja je sa tim nazivom ipak i ekspert za asfaltiranje puteva i uređenje atarskih staza, puteva. Baš je ta firma bila bogom dana, a vi ste mu im dali privilegovan položaj da ostvare ekstra profit iz opštine Trstenik, odnosno opštine Trstenik.
O tome vam je najbolje odgovorio u prošlom sazivu državni revizor kada je bio ovde i govorio o izveštaju. Detaljno vam je, bukvalno doslovce, faktografski precizno, vremenski određeno izneo kako ste i šta ste uradili u Trsteniku i kakvu ste štetu napravili, pre svega, za vaše sugrađane koji vam se naravno i dan danas zahvaljuju tako što neće da glasaju za vas i ne daju vam podršku, pošto vi držite predavanje o drugim gradovima, opštinama, a morate poći prvo od sebe.
Siniša Mali je odličan ministar finansija i ja sam veoma zadovoljan što je prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija. Ako smem da kažem, biće moja desna ruka što se tiče i ekonomije, finansija, naravno uz ministarku privrede i neko ko će taj deo da prati i da pomaže razvoj sveukupne ekonomije države Srbije.
Siniša Mali je radio preko 20 godina u privatnom sektoru, od Amerike, Velike Britanije, Češke, pa i u Srbiji.
Ne znam šta je trebalo da se desi? Čovek valjda ne može da zaradi ni dinar u 20 godina i ponavljate po ko zna koji put dokazanu laž da čovek ima 28, ili koliko spominjete, stanova u Bugarskoj, da je dokazano u Bugarskoj da su falsifikovani potpisi, a čovek je uredno prijavio jedan stan.
Vama ništa ne vredi. Vama dođe Aleksandar Papić i kaže da to nije njegovo pismo. Ne, to je njegovo pismo, jer mi kažemo da je njegovo pismo. Vi kažete - Siniša Mali ima 28 stanova, bugarsko tužilaštvo dokaže da su falsifikovani potpisi, a vi kažete da nije ni to bitno, bitno je šta mi kažemo.
Vi kažete da je Milica prešla ili da je Tanja Macura došla. Pa, vi ste se nudili da budete pre njih deo koalicije sa SNS. Gurali ste se da budete sa nama na listi. Gurali ste se na ove hoklice, kako kažete za ove stolice. To je vaša politika za koju se zalažete, a pošto niste hteli da slušate ni o Kosovu, a bogami ni o borbi protiv korupcije, niste ni dostojni da o tome razgovarate. Da ste hteli da slušate, mogli ste danas otvoreno o tome da pričate. Ponovili ste gomilu laži, gomilu gluposti po ko zna koji put recikliranih, bez ikakvog smisla, bez ikakve logike, jednostavno, gledajući sebe u ekranu da li ste dovoljno dopadljivi i da li ćete dobiti neki glas više.
Trsteniku će trebati još dosta vremena da se oporavi od vas, a Bogu hvala, Srbija neće biti u toj neprilici da vi vodite bilo kakav resor, posebno ne resor poljoprivrede.

Prva posebna sednica , 02.05.2024.

Hvala lepo.
Mislim da je gore ovo što ste rekli da niste ni bili u sali kada sam pričao o Kosovu i Metohiji nego da ste dobacivali. Ako je to tačno što kažete, a siguran sam da ste mi dobacivali, jer prepoznajem, vidite kako ste vi pristojni i kulturni to je demokratski kada vičete nekom da laže. To je fino, vidite kako ste lepo vaspitani. Kako ste lepo vaspitani, a i kako ste nervozni kada vama neko nešto kaže. Još gore je to što niste bili u sali, jer vas ne interesuje to što jeste ključna tema današnjeg zasedanja, jučerašnjeg, današnjeg, odnosno ove sednice i jeste i ključna tema politike Srbije u naredne četiri godine. Još je gore ako niste bilu unutra u sali kada sam pričao o Kosovu i Metohiji, bar vi koji ste u 32. godini završili fakultet u Kosovskoj Mitrovici, verovatno imate poseban sentiment prema Kosovu i Metohiji, trebali bi posebno da budete zainteresovani za sudbinu našeg naroda posebno na severu Kosova i Metohije.
Opet mi niste pokazali da je osoba koju spominjete autor tog pisma potpisala. Priznali ste da ste razgovarali da budete deo vlasti sa nama. Sad ko je koga prvi zvao, teško da je bilo tako kako vi kažete, pre će biti da ste vi pokušali politički da preživite i da ste se nudili, kada ste videli krah one stranke kojoj ste pripadali, ali dobro, neka svako sagleda, važno je da ste priznali da ste bili u pregovorima i razgovorima da budete i vi na ovim hoklicama, kako označavate mesta i poziciju za Vladu naše države.
Nisam čitao nikakve tabloide, čitao sam ono što ste, između ostalog, i vi govorili, što su govorili i drugi ljudi, narodni poslanici i pre svega sam čitao šta je govorio državni revizor. Vrlo kratko, vrlo kratko, jer bi mi trebalo mnogo vremena da pročitam mnogo detaljnije ili detaljnije ono što je državni revizor utvrdio šta ste i kako ste radili dok ste vodili opštinu Trstenik, ali nema potrebe da čitam, siguran sam da žitelji Trstenika, građani vaše opštine to najbolje znaju i verovatno i dan i danas Milena Turk mora da ispravlja krive Drine koje ste ostavili.
Siniša Mali sve što je imao i ima regularno prijavio. Možete ponoviti po sto puta laž, neće postati istina. Ako imate vi neki dokaz na te okolnosti, podnesite prijave, odnosno prijavite nadležnim organima. A to da li ste vi krivično odgovarali ili niste, to nije pitanje za izvršnu vlast, to je pitanje za pravosudne organe. Verovatno i vas treba baš da raduje što nisam stavio, kako vi kažete, u prvom delu ekspozea borbu protiv korupcije, vi biste iz toga trebali da budete zadovoljniji, a ne da me zbog toga kritikujete, iako naravno ja time nisam ni na najmanji način potcenio borbu protiv korupcije i vladavinu prava, nego sam prosto sistematizovao ekspoze na onaj način za koji sam smatrao da je najbolji. Ne postoji ništa što je važnije ili manje važno ili manje bitno u ekspozeu, ali kao što ste sami priznali, niste buli tu, niste ga slušali, kao što niste slušali ni dobar deo rasprave, ulazite, izlazite, kada vam odgovara, budete tu kada vam ne odgovara, ne budete tu, uključite se kada hoćete ili nećete.
Nisam ja rekao da nije dostojan kao čovek, nego sam rekao da nije dostojan, jer nije slušao taj deo rasprave i dobacivao je, u tom kontekstu sam govorio. Ja nisam sebi dao za pravo da ga kvalifikujem kao osobu.
(Aleksandar Jovanović: Nema potrebe da se nervirate.)
Opet ste nervozni, zašto ste nervozni? Nervozni ste jako, od juče ste nervozni. Mislio sam da ćete danas biti rano ujutru malo odmorniji, smireniji, skoncentrisaniji.
(Aleksandar Jovanović: Srozali ste se...)
Sve smo srozali i tako što je Srbija danas mnogo, mnogo bogatija i snažnija nego što je bila, toliko smo srozali. Samo neka se Srbija tako sroza, tako što će biti plate 1.400 evra, a prosečne penzije 650 evra i minimalna zarada 650 evra. To je valjda srozavanje u odnosu na period kada smo imali ispod 16.000 dinara minimalnu zaradu, to je valjda bolje ili 330 evra prosečnu platu ili kad smo imali 500.000 manje zaposlenih, to je valjda uspeh Srbije, ili je bolje kad Srbija ima budžet poljoprivrede gotovo dva i po puta manji nego što danas ima ili kad je duplo manji bio budžet zdravstva, tad je valjda Srbija bila na dobrim i zdravim koracima, odnosno na zdravom putu ili je valjda bolje kad je Prva petoletka u Trsteniku bila uništena, a ne kada danas radi i proizvodi ono što je i deo namenske industrije ili radi za našu vojsku i odbrambene snage naše države.
Siguran sam da vi imate taj ugao gledanja, ali sam isto tako siguran da većina i većinska Srbija ima potpuno drugačiji ugao gledanja i razume šta je napredak, a šta je nazadovanje i da Srbija neće da se vrati u ta vremena kada ste je razarali i uništavali svakodnevno i na svakom mestu, u svakoj opštini i u svakom delu Srbije.

Imovinska karta

(Novi Sad, 20.10.2020.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Gradonačelnik Grad Novi Sad Zarada Mesečno 113844.00 RSD 29.09.2020 -