PARLAMENTARNA BELEŽNICA: JEDAN NAROD, JEDNO CARSTVO, JEDAN VOĐA

13.06.2024.

...

Jedan sastanak koji se (možda) dogodio. Drugi sastanak koji se iščekuje od Dejtona. 

 

Još jedni izbori su došli, pa prošli. Dok se predsednica Skupštine Srbije (možda) sastala sa šefom ODIHR-ove misije, prvi "Svesrpski sabor" u Beogradu je definitivno usvojio Deklaraciju o nacionalnim pravima i osudio UN rezoluciju o Srebrenici. 

 

ŠREDINGEROV SASTANAK

 

Prošle nedelje, na veb-sajtu Parlamenta najavljen je sastanak između predsednice Skupštine Srbije i šefa ODIHR-ove posmatračke misije. Sastanak je trebalo da se održi nakon lokalnih izbora 2. juna.

Međutim, nijedna informacija o tom sastanku nije objavljena, što nije bila dosadašnja praksa, pa se postavlja pitanje da li je uopšte održan.

Podsetimo, predsednica Skupštine se sastala sa šefom ODIHR misije 31. maja, samo nekoliko dana pre izbora. Predsednica je informisala ambasadora Lamberta Zanijera o napretku postignutom u vezi sa preporukama ODIHR-a za poboljšanje izbornih uslova iz njihovog Konačnog izveštaja o parlamentarnim izborima održanih u decembru 2023. godine.

Ukratko, prema rečima predsednice Skupštine, dogovori su postignuti, predlozi opozicije su prihvaćeni - iako je to formalno tačno, uslovi u kojima su lokalni izbori održani 2. juna nisu se bitno razlikovali od onih u decembru 2023. godine u pogledu nedemokratskih praksi zabeleženih od strane domaćih i međunarodnih posmatrača tokom izborne kampanje i na dan izbora (AN. U svojoj preliminarnoj oceni, ODIHR izveštava da su izbori bili dobro organizovani i da su ponudili političke alternative, ali i zabrinutost zbog opšteg pritiska na zaposlene u javnom sektoru, zloupotrebe javnih resursa i medijske pristrasnosti u korist vladajuće koalicije negativno su uticale na proces. Prema preliminarnoj analizi Crte, rezultati glasanja su bili kompromitovani na 9 procenata glasačkih mesta u Beogradu. CRTA navodi da, iako dešavanja na ovim mestima ne mogu dovesti u pitanje pobedu najjače liste, zbog rasprostranjenosti i prirode zabeleženih mehanizama kojima je kontrolisana volja birača na izborni dan i kompromitovanosti biračkog spiska, izbori se ne mogu smatrati slobodnim i poštenim.)

 

SRBI - SRBUJMO!

8. juna, u Beogradu je održan prvi “Svesrpski sabor”, uz zvuke pravoslavnih molitvi i vatrometa.

Deklarativna poruka ovog “veličanstvenog i istorijskog” dana bila je mir i jedinstvo. Najviši zvaničnici Srbije sastali su se sa svojim kolegama iz Republike Srpske, kako bi proslavili srpski narod. Predsednica Skupštine, zajedno sa premijerom Vučevićem, dočekala je delegaciju iz Republike Srpske na graničnom prelazu Sremska Rača.

Predsednica je istakla da “ovo nije dnevna politika i nema nikakve veze sa besmislicama koje neke globalne sile žele da nam nametnu - ne, ovo je put koji smo započeli 2014. godine, koji je sada napredovao do ove faze.” (AN. Skup je održan nedugo nakon glasanja Generalne skupštine UN o Rezoluciji o komemoraciji genocida u Srebrenici i mnogi su ga videli kao odgovor na ovu rezoluciju.)

Rezultat ovog Sabora je usvajanje “Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda”. U 49 članova, Deklaracija utvrđuje srpski nacionalni identitet, tradicionalne i porodične vrednosti i značaj Srpske pravoslavne crkve. Deklaracija se dotiče kulture sećanja, osuđuje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i ističe važnost Dejtonskog sporazuma.

Svesrpski sabor će se sastajati svake dve godine.

 

Poslednji put ažurirano: 13.06.2024, 10:11