PARLAMENTARNA BELEŽNICA: PROPUŠTEN POZIV

07.06.2024.

...

Šta su naši protagonisti radili tokom lokalnih izbora? Detaljan izveštaj o poseti Kini.

 

NA STRANAČKOM FRONTU

Redovno prolećno zasedanje je završeno 30. maja. Nije bilo naročito produktivno i gotovo sve parlamentarne aktivnosti bile su usmerene ka lokalnim izborima koji su održani 2. juna (prim.aut. Parl.belež. 30. maj - Slike u ogledalu).

Taj dan je konačno i osvanuo, i prošao je turbulentno. Iako izbori nisu bili parlamentarni, mnogi parlamentarni akteri su aktivno učestvovali u haosu - neki onlajn, a neki na ulicama.

Predsednica Skupštine je dan posvetila postovanju na X (ex Twitter), braneći pravo jedne (njene) stranke da vodi pozivni centar. Naime, u toku dana nekoliko pozivnih centara koje je vodila Srpska napredna stranka “raskrinkali” su članovi opozicije u Beogradu, udruženja građana u Novom Sadu, kao i pojedinačni aktivisti, opet u Beogradu. Ovi događaji izazvali su buru na društvenim mrežama.

Predsednica Skupštine je u nizu tvitova objasnila da su takvi pozivni centri potpuno legalni, hvaleći se da stranka kojoj pripada ima dobro razvijenu infrastrukturu i da je dobro organizovana (prim.aut. prema Zakonu o lokalnim izborima, član 6, stav 3, takva aktivnost na dan izbora nije zabranjena, ali žalbe građana koji su primali pozive bez prethodnog svesnog deljenja podataka ili pristanka na takvu obradu podataka izazvale su uzbunu u javnosti i značajno doprinele već postojećem nepoverenju u izborni proces. Grupa renomiranih organizacija civilnog društva javno se obratila Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka sa pozivom da pokrene postupak nadzora u navedenim slučajevima).

Opozicija je pak bila aktivna na terenu. Radomir Lazović, narodni poslanik i ko-predsednik stranke Zeleno-levi front, napadnut je u Beogradu od strane građanina koji poseduje lokal u kojem se navodno nalazio još jedan pozivni centar Srpske napredne stranke.

Srpska napredna stranka je ubedljivo pobedila u većini opština. Predsednica Skupštine sastala se sa šefom ODIHR posmatračke misije juče u 13 časova.

 

DRUGOVI

S obzirom na to da je većina parlamentarnih aktera bila previše zauzeta izborima, nije bilo vremena za bilo kakve parlamentarne aktivnosti.

Međutim, po običaju, diplomatske aktivnosti ne trpe. Delegacija Narodne skupštine, predvođena Marinom Raguš, predsednicom Odbora za spoljne poslove, posetila je Narodnu Republiku Kinu.

Posetili su Muzej istorije Komunističke partije Kine, China Railway Group u Pekingu i Zabranjeni grad. Raguš, vođa ove ekskurzije, uručila je pozivno pismo predsedniku Nacionalnog narodnog kongresa Kine, Zhao Lejiju, od predsednice Skupštine Brnabić.

Tokom ove posete takođe je utvrđeno da su "obe zemlje posvećene nastavku pre svega iskrene, prijateljske i plodonosne saradnje uspostavljene na najvišem nivou, od strane predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga".

 

Poslednji put ažurirano: 07.06.2024, 12:43