PARLAMENTARNA BELEŽNICA: TRKA S VREMENOM

26.10.2023.

...

Počela je i završila se prva (i skoro izvesno poslednja) sednica u redovnom jesenjem zasedanju. Šezdeset tačaka dnevnog reda raspravljano u objedinjenoj raspravi. Šta je dospelo na dnevni red? Medijske i organizacije civilnog društva pokrenule peticiju kojom traže izmene nacrta medijskih zakona.

 

REKORD

Prva plenarna sednica u redovnom jesenjem zasedanju počela je 23. oktobra. U sad već ustaljenom maniru, zakazana je svega 24 časa unapred, što onemogućava poslanicima da predlažu dopune dnevnog reda, kao i da se pravovremeno pripreme za sednicu, bez obzira što je u skladu sa parlamentarnim pravilima.

Na dnevnom redu se nalazilo 60 tačaka, što je rekord za ovaj saziv. Među ovim tačkama bio je i i predlog budžeta za 2024. godinu (prim.aut. ovo je već viđeno - predlog budžeta za 2023. godinu bio je tek jedna od 35 tačaka dnevnog reda na sednici zakazanoj 24 časa unapred).

Među ostalim tačkama bili su i medijski i prosvetni zakoni, zakon o katastru, zakon o EXPO izložbi koja će se 2027. godine održati u Beogradu, zakon o duvani, poreski zakon, i mnogi, mnogi drugi.

 

NE UPLIVU DRŽAVE U MEDIJE

Medijski zakoni, koji su danas usvojeni ubedljivom većinom, i dalje su osporavani od strane stručne javnosti. Medijska i udruženja civilnog društva su pokrenula peticiju, pozivajući na izmene nacrta ovih zakona i upozoravajući na mogućnost pojačane državne kontrole medija. 

Ovi zakoni u skupštinsku proceduru ušli su tek u petak, 20. oktobra (prim.aut. simbolično, na 25. godišnjicu usvajanja Zakona o javnom informisanju koji je omogućio represiju svih medija koje je država nalazila nepodobnim; ovaj zakon sprovodio je tadašnji ministar informisanja, a sadašnji predsednik Republike, Aleksandar Vučić).

Odbor za kulturu i informisanje usvojio je amandman na član Zakona o elektronskim medijima, koji je predložila Vlada. Ovim amandmanom produžuje se zabrana funkcionerske kampanje sa 10 na 30 dana pre izbornog dana - ODIHR i PACE, u svojim izbornim izveštajima za Srbiju iz 2022. godine, procenili su da je neophodno da se ovaj period produži kako bi se postigao efektivniji odgovor na sve rasprostranjeniji fenomen zloupotrebe državne funkcije u svrhe političkog marketinga.

(prim.aut. Praktični značaj ovog amandmana je upitan. Naime, odnosi se samo na funkcionere koji su kandidati na izborima, ne i na funkcionere koji to nisu. Amandmani koje je Crta predložila poslanicima predlažu zabranu o izveštavanju o aktivnostima kako funkcionera tako i političkih predstavnika još pre nego što izborna kampanja počne, pa sve do izbornog dana, sa precizno definisanim izuzecima.)

 

BRŽE, BOLJE

U četvrtak, 26. oktobra, danom za glasanje završila se prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja. Sednica je trajala četiri dana, a sa izuzetkom četvrtog dana, poslanici su radili do duboko u noć (prim.aut. na primer, drugog radnog dana sa zasedanjem su završili u 2:03 ujutru), diskutujući sve, samo ne tačke dnevnog reda.

Poslanici su izglasali da rasprava bude objedinjena, ne ostavljajući prostora za ozbiljniju diskusiju o zakonima i drugim aktima koji su se nalazili pred njima. 

Čini se da su bili u žurbi da što pre završe. Da bi izbori bili održani naširoko najavljivanog 17. decembra, oni moraju biti sazvani najkasnije 2. novembra.

(prim.aut. Sumnje su gotovo u potpunosti raspršene kada je Milenko Jovanov, predsednik najveće poslaničke grupe “AV - Zajedno možemo sve” prvog dana sednice na društvenoj mreži “Instagram” objavio napisao “Danas smo počeli poslednju sednicu u ovom sazivu”.) 

 

JEDINI KRITERIJUM

Od ukupno 77 zakona koji su se nalazili u skupštinskoj proceduri, i koji su predloženi od strane Vlade, 53 je dospelo na dnevni red ove sednice. Svi zakoni o zaduživanju su dobili svojih pet minuta (odnosno, s obzirom na pretrpanost dnevnog reda, verovatno i manje) u plenumu (prim.aut. iznos novog duga raste iz nedelje u nedelju - Parl.belež. 12. okt - Solo nastup), kao i zakoni koji su u proceduru ušli pre manje od nedelju dana (prim.aut. medijski zakoni i sporazumi zaključeni u Kini)

(prim.aut. Jedini zakon usvojen u ovom sazivu koji nije predložen od strane Vlade, jeste zakon koji je usvojen pre nego što je ona uopšte formirana - Zakon o izmenama i dopunama Zakona o Ministarstvima.) 

Međutim, na dnevnom redu se nisu našli predlozi zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, proceni uticaja na životnu sredinu i kontroli opasnosti od velikih udesa koji uključuju opasne supstance. Ovi predlozi zakona inicijalno su bili tačka na dnevnom redu sednice Odbora za ustavna i zakonodavna pitanja, ali su povučeni. Zatim, poslanici vladajuće većine koji su članovi Odbora za zaštitu životne sredine bojkotovali su sednicu ovog Odbora posvećenu ovim predlozima zakona (prim.aut. Parl.belež. 19. okt  - Znakovi pored puta).

Više sreće u sledećem izvlačenju i za 17 međunarodnih sporazuma, uključujući i 8 viznih sporazuma (prim.aut. Parl.belež. 12. okt  - Solo nastup) - ni oni nisu dospeli na dnevni red. 

 

Poslednji put ažurirano: 26.10.2023, 15:49