PARLAMENTARNA BELEŽNICA: SOLO NASTUP

12.10.2023.

...

Druga nedelja redovnog jesenjeg zasedanja u toku i još uvek ništa od sednice. Predsednik Skupštine ovo, predsednik Skupštine ono, predsednik Skupštine tamo, predsednik Skupštine ‘vamo - gde su ostali poslanici? Predlog budžeta za 2024. godinu neobično rano u skupštinskoj proceduri, za petama mu i medijski zakoni. Sve miriše na vanredne izbore.

 

JUHU, IMA LI KOGA?

Druga nedelja redovnog jesenjeg zasedanja se približava kraju, u Skupštini pak nema dešavanja. Nema zakazane sednice, iako je lista zadataka za plenum svakim danom sve duža i duža. Raste i broj nula kod novih zaduženja: u petak 6. oktobra u skupštinsku proceduru ušlo je još nekoliko zakona o zaduživanju - samo ova tura iznosi preko 800 miliona evra duga (prim.aut. što je samo dodatak onim silnim milionima (isto preko 800 miliona evra) koji su već u proceduri - Parl.belež. 5. oktobar - Iza ćoška).

Takođe 6. oktobra u proceduru je ušao i Predlog budžeta za 2024. godinu, dosta pre roka prvi put u poslednjih nekoliko godina.

Sve se čini da se Skupština sprema da svoj posao ove godine zaključi već u oktobru, mada njeni hodnici zvrje prazni. Ne samo da nema plenarne sednice, već su i odbori neobično tihi. U prethodnih nedelju dana samo dva odbora su održala sednice, a jedan od njih je Odbor za spoljne poslove. Na sednici održanoj 9. oktobra poslanici su usvojili osam predloga sporazuma o ukidanju viza sa različitim zemljama, uključujući i Državu Palestinu.

 

SVUDA POĐI, KUĆI DOĐI

Za razliku od ostalih poslanika, predsednik Skupštine je imao napornu nedelju. Njegova jednodnevna poseta Azerbejdžanu je pomno ispraćena na sajtu Narodne skupštine. Naime, znamo i kada je došao, znamo i koga je video: predsednika, predsednicu Parlamenta, kao i premijera i ministra spoljnih poslova, a onda se ipak vratio tamo gde je najlepše. 

Predsednik Skupštine donirao je, a u ime Narodne skupštine, računare osnovnoj školi “Duško Radović” na Čukarici. Vladimir Orlić, osim funkcije predsednika Skupštine i jednog od predsednika glavnog stranačkog odbora SNS-a, nosi i funkciju potpredsednika opštinskog odbora opštine Čukarica.

Diplomatskih aktivnosti je, ipak, bilo više. U subotu, 8. oktobra, Predsednik Skupštine sastao se sa predsednikom Parlamenta Republike Irak. Predsednici parlamenata Srbije i Iraka potpisali su Memorandum o razumevanju između ova dva parlamenta. 

 

AHILOVA PETA

Uz priče o izborima koje su sve glasnije, pojavila se i nezvanična informacija o medijskim zakonima.

Naime, prema UNS-u, premijerka Brnabić obavestila je određene medijske organizacije da bi Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima trebalo da budu usvojeni na redovnoj sednici Vlade danas, 12. oktobra - dakle, zakoni neće biti poslati u Brisel na mišljenje kako je bilo prethodno planirano.

Sledeći korak jeste “hitno” usvajanje ovih zakona na plenarnoj sednici krajem oktobra (prim.aut. od koje, pritom, nema ni pomena u samoj Skupštini), te je verovatno da će biti zajedno na dnevnom redu sa Predlogom budžeta za 2024. godinu i drugim predlozima zakona.

 

Poslednji put ažurirano: 12.10.2023, 15:16