PARLAMENTARNA BELEŽNICA: ZNAKOVI PORED PUTA

19.10.2023.

...

Da li je pojačana aktivnost odbora vesnik plenarne sednice? Da li je javno slušanje za budžet za 2024. godinu još jedna lasta koja ukazuje na to? Možemo samo da nagađamo.

 

TENZIJA RASTE

Plenarna sednica još uvek nije zakazana, ali za razliku od prošle sedmice, sada postoji osnovana sumnja da će uskoro biti održana. Naime, od prošlog četvrtka pa do danas održano je desetak sednica odbora.

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava održao je dve sednice van sedišta, jednu u Donjem Milanovcu i jednu u Zaječaru, čime se ukupni broj ovakvih sednica ovog odbora u ovom sazivu popeo na četiri (prim.aut. podsetnik da je predsednik Odbora za zaštitu životne sredine, Aleksandar Jovanović, prošle godine u više navrata pokušavao da održi sednice van sedišta, ali su ti pokušaji bili neuspešni zbog nedostatka kvoruma).

Odbor za zaštitu životne sredine je i ovih dana predmet kontroverzi. U četvrtak, 19. oktobra, zamenik predsednika Odbora, Milimir Vujadinović, inače poslanik vladajuće većine, održao je konferenciju za novinare gde je izjavio da vladajuća većina neće prisustvovati sednici Odbora zakazanoj za taj dan. Razlog je neslaganje sa gostima pozvanim da prisustvuju na ovoj sednici. Gosti o kojima se radi su Jagoš Raičević, naučni saradnik sa Instituta za nuklearne nauke Vinča, Mirko Popović, programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Sreten Đorđević, advokat, koji su pozvani da daju svoje mišljenje o tačkama dnevnog reda.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo razmotrio je Predlog za donošenje autentičnog tumačenja odredbe člana 243. stav 1. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je podnela Vlada. Odbor je odlučio da ovaj Predlog bude upućen Narodnoj skupštini na tumačenje po hitnom postupku. Ovo je prvi primer upotrebe instituta autentičnog tumačenja u ovom sazivu.

Odbor za spoljne poslove takođe je bio aktivan - poslanici su intervjuisali novopostavljenog srpskog ambasadora u Izraelu, dok se predsednik ovog Odbora, Borko Stefanović, sastao sa izraelskim ambasadorom u Republici Srbiji. 

U prošlosti se pokazalo da je pojačana aktivnost odbora dobar pokazatelj skore plenarne sednice.

 

BEĆARAC

Kada poslanici konačno budu seli u klupe u plenarnoj sali, čeka ih mnogo posla. Od jula u skupštinsku proceduru je ušlo više od 70 akata, te se očekuje da dnevni red naredne plenarne sednice bude i dugačak i raznovrsan. Prosvetni zakoni, međunarodni ugovori, javne nabavke, porez na imovinu, porez na dohodak, nacionalni DNK registar, transplatacija, ćelije i tkiva, njegovo visočanstvo Zakon o budžetu za 2024. godinu, kao i medijski zakoni za koje je, posle sastanka organizovanog od strane Misije OEBS-a, a kome su prisustvovali kako predstavnici Vlade tako i predstavnici medijskih udruženja, veoma verovatno da će uskoro ući u skupštinsku proceduru.

Lista će svakim danom biti sve duža i duža: Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava održaće sednicu u petak 20. oktobra, gde će se na dnevnom redu naći 32 tačke, od kojih su čak 13 zakoni o zaduživanju (prim.aut. iznos novog duga konstantno raste - Parl. belež. 12. oktobar - Solo nastup)

U petak, 20. oktobra, biće održano i javno slušanje o budžetu za 2024. godinu. Prošle godine, javno slušanje održano je 4. decembra, a plenarna sednica zakazana je po hitnom postupku već za 5. decembar.  Ovo javno slušanje takođe može biti uzeto kao pokazatelj skore plenarne sednice.

Na kraju, ako se ispostavi da će parlamentarni izbori stvarno biti održani 17. decembra, što je datum koji predstavnici vlasti iznova spominju u medijima, da bi zakonski rokovi bili ispoštovani ova hipotetska sednica mora biti okončana najkasnije 2. novembra.

Poslednji put ažurirano: 19.10.2023, 18:01