STROFA REFREN REPLIKA: 7 EPIZODA

02.12.2019.

...

Od lekova i stadiona, do Krušika i "proizvođača" afera, poslušajte šta su sve poslanici pitali predstavnike Vlade poslednjeg četvrtka u novembru u sedmoj epizodi audio izveštaja Strofa refren replika. 

Poslednjeg četvrtka u mesecu narodni poslanici iskoristili su svoje pravo da premijerki i ministrima direktno postavljaju pitanja i čuju odgovore. Prvi deo sednice obeležile su životne teme. Predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je potpuno ukidanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, ministar prosvete izrazio nadu da će posle toga u Srbiji uslediti „bejbi bum“, ministar zdravlja pohvalio se ulaganjima u zdravstvo, ali i burno reagovao na primedbu da bi bilo više para za lekove da se odustalo od izgradnje stadiona.

„A da li ste čuli da je nama mnogo bolje da decu ne ostavimo na ulici nego neka idu na te stadione, neka idu u sportske objekte neka se bave sportom. Da li je prevencija najbolja stvar? Da li će manje dece da oboli ako živi taj sportski život, nego ona deca koja jedu brzu hranu i koja se ugoje i koja žive neki drugi način života, a ne daj bože završe da se drogiraju, da im prodaju drogu“.

Stadion je investicija, kako može Engleska, uzvratila je premijerka Ana Brnabić.
„Brentford, Plimut, Stivenedž, Fulam, Vimbldon, Jork Siti, Boston Junajted, Aberdin Gloster. Ja ne znam zašto sada u Parlamentu engleskom, neko ne kritikuje Vladu zašto oni uopšte ulažu u te stadione, nego ne ulažu sve u lekove.“

Najburniji deo sednice počeo je kada je „pandorinu kutiju afera“ otvorio samostalni poslanik Đorđe Vukadinović pitavši ministra Nebojšu Stefanovića da li bi bio spreman da dok se ne ispita afera Krušik, podrži ideju da se privatnim firmama zabrani trgovina oružjem. Opozicija novim aferama zatrpava svoje, trenutno naslovnu stranu NIN-a, odgovorila je ipak premijerka. 

„Rekli ste, evo, vidite, smenite ministra Malog, pa Nebojša Stefanović, pa ministar Vulin i ova fabrika organske hrane Jovanjica. To je, juče smo čuli, potencijalno najveća afera u istoriji Srbije! Molim vas! Svojevremeno je tamo bio Aleksandar Vulin, je posetio. Pa svojevremeno je tamo bilo i Panonsko more. Pa šta sad to tačno znači? I imamo danas, da, sad je nova, sada je plagijat Jelene Trivan. Vi toliko afera produkujete da ne samo što mi više ne možemo da odgovorimo na njih, i zaista ja ću savetovati mojim ministrima da više ne odgovaraju nego na svaku aferu koju vi produkujete da mi odgovorimo jednim rezultatom koji smo mi isporučili građanima Srbije.“
Tužiću one koji me upliću u aferu sa marihuanom, najavio je ministar odbrane Aleksandar  Vulin.

„Znate ja sam seljačko dete. Ja sam ponosan na mog Dragutina i na mog Jovu. Oni su me naučili kako se radi sa deset prstiju i da treba i da se pomogne. I ako sam ja 2015. godine mogao da znam šta će se dešavati 2019. godine, onda što taj ološ ne optuži bratstvo manastira Hilandar koje je tog istog Koluviju primilo i dalo mu blagoslov da se njegovo preduzeće i imanje zove po imanju manastira Hilandar, to je luka Jovanjica. Što ne kažete ološu to?“

Poslaniku Stranke moderne Srbije Vladimiru Đuriću ostalo je samo da zaključi.
„Ministru odbrane ste dozvolili da ovde iznosi svoje neke privatne uznemirenosti. Ja razumem to što je on imao potrebu ovde da iznese  ali nije poslovničko vreme predviđeno za to, mogao je sazvati pres konferenciju u holu. Čini mi se nekako da i proizvođačima afera i vama te afere jako odgovaraju, jer onda možete da slupate sat vremena i ne možemo da se bavimo životnim temama“.

Odgovore na njegova pitanja o zagađenju vazduha gotovo niko nije ni čuo.


Za Otvoreni parlament Mirjana Nikolić.

Celu epizodu poslušajte ovde.

 

 

 

Poslednji put ažurirano: 02.12.2019, 08:53