STROFA REFREN REPLIKA: 10 EPIZODA

15.12.2019.

...

Ko je obezbedio kvorum za sednicu prošle nedelje? Šta se predlaže izmenama četiri zakona za poboljšanje izbornog procesa? Poslušajte kako je izgledala rasprava u novoj desetoj epizodi audio izveštaja Strofa Refren Replika.

Sednica na kojoj su poslanici usvojili izmene seta zakona za poboljšanje izbornog procesa, počela je prilično jasnim kršenjem poslovnika, odnosno sa skoro sat i po vremena zakašnjenja zato što  vladajuća koalicija nikako nije uspevala da okupi 126 poslanika potrebnih za otvaranje nove sednice.

Na suprot dosadašnjoj praksi, vladajućoj većini da skupi kvorum pomogle su opozicione stranke Liga socijaldemokrata Vojvodine i Stranka moderne Srbije.

Usledila je oštra reakcija Vjerice Radete iz Srpske radikalne stranke, ali i odgovori poslanika Stranke moderne Srbije Vladimira Djurića I vladajuće koalicije Marjana Rističevića.

“Da li ste morali u 10 sati da konstatujete da nemate kvorum jer ga niste imali? Morali ste. Da li ste posle sat vremena uspeli da ozvaničite koaliciju sa Čankom i sa ovom Macurom i njenim ukradenim mandatima? Morali ste.”

“Najslađe je kad nas radikali optužuju da smo lažna opozicija, to verujem da je svima u Srbiji jasno kakvi su radikali unazad 30 godina opozicija i molim vas da sprečite da se poslanici ovde vređaju. Dakle ako ćemo da radimo, hajde da radimo da se ne zamlaćujemo.”

“Sve smo gledali, koga ste dovlačili, to je vaše pravo. Vaše pravo je i da kupite ove što su danas došli, i ovaj koji se malo pre javlja, to je onaj koji kaže da se u Srebrenici desio genocid. Sram ga bilo, a Boga mi i vas, kad ste spali na to da vam takav izdajnik daje kvorum”.

“Gde piše da vladajuće stranke treba da obezbede većinu za rad Narodne skupštine? Dužnost je obaveza svih narodnih poslanika da ubace svoju karticu kada uđu u salu.”   

O izmenama četiri zakona kojima bi pre svega trebalo da se smanji mogućnost za takozvanu funkcionersku kampanju govorio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić. 

„Konkretne mere usmerene su na potpuno razdvajanje partijskih i državnih aktivnosti tokom izbornog procesa i sprečavanje zloupotrebe javnih resursa. Takođe, propisuje se zabrana korišćenja javnih skupova kojima funkcioner prisustvuje u tom svojstvu za promociju političkih stranaka.“ 

Poslanici vladajuće koalicije rekli su da će ispuniti obećanja i glasati za predloge. Najviše im je ipak smetalo što se oni koji bojkotuju rad parlamenta ni sada nisu vratili u skupštinsku salu. Čućemo kako poslanici vlasti najavljuju bolju predizbornu atmosferu. Vladimir Orlić, pa Vladimir Đukanović, Aleksandra Tomić, Đorđe Milićević I Dragana Kostić.

“Priča o ovim predlozima za izmene i dopune zakona jeste priča o nivou izbornog postupka u Srbiji ali u isto vreme i priča o teškom licemerju, lažima i podmetačinama tajkunsko-lopovskog udruženja na čelu sa Draganom Đilasom, Vukom Jeremićem, Boškom Obradovičem i njegovim dverašima, Demokratskom strankom.”

“Ljudi morate da znate zašto oni traže ovakve gluposti, samo iz jednog razloga - da Aleksandar Vučić ne učestvuje u kampanji. Izvinite, ja moram sad da nešto kažem, možda je to jeres, ja sam pristalica funkcionarske kampanje. Šta je loše u tome da se neki funkcioner ako je nešto dobro uradio u svom javnom preduzeću, u ministarstvu, a šta je loše da se pohvali.”

“Mi nismo tražili ovolike promene zakona, ali smo seli zajedno za taj okrugli sto i rekli dijalog.”

“I mislim da je bilo potpuno logično i prirodno da jedan deo opozicije prihvatio još u martu mesecu ove godine poziv predsednice Narodne Skupštine Republike Srbije.”

“Ovo što je Srpska napredna stranka prihvatila, pokazali smo još jednom koliko smo iznad njih.”

O tome pod čijim pritiskom radi Skupština i ko kreira zakone u Srbiji više reči bilo je u amandmanskoj raspravi.

Za Otvoreni Parlament, Mirjana Nikolić. 

Ovu i ostale epizode audio izveštaja Strofa Refren Replika, poslušajte na Youtube kanalu Otvorenog parlamenta

Poslednji put ažurirano: 15.12.2019, 09:09