STROFA REFREN REPLIKA: 14 EPIZODA

06.01.2020.

...

Kako je završeno Drugo redovno zasedanje Skupštine u 2019. godini i o čemu se najviše raspravljalo na Desetoj sednici, poslušajte u četrnaestoj epizodi audio izveštaja Strofa Refren Replika.

 

Poslednji dan zasedanja Skupštine za ovu godinu svi su po malo iskoristili za svoju promociju. Osetilo se i te kako da su izbori blizu, a da direktnog prenosa, ako ne bude vanrednih zasedanja, neće biti do početka marta. Poslanici Dveri, koji već godinu dana bojkotuju rad Skupštine, ušli u salu kako bi izrazili protest i pitali kolege zašto ćute dok u Crnoj Gori otimaju imovinu Srpske pravoslavne crkve. U opštem metežu, a i kasnije, Boško Obradović pokazao patriotizam, šef skupštinskih naprednjaka Aleksandar Martinović dokle je spreman da ide u odbranu časti, Maja Gojković da je sposobna brzo da uspostavi red, a Đorđe Vukadinović da je pouzdan i neutralan kolega.

„Molim vas sve da se smirite i da ne nasedate na provokaciju Boška Obradovića i Ivana Kostića!“

„Na jednom transparentu je pisalo „Milo lopove ne damo ti svetinje“, a na drugom transparentu je pisalo ako se ne varam „Milo Vučiću“, tako nešto. Ja sam reagovao zato što sam smatrao da je to najveća moguća uvreda. Možda sam u očima nekih građana napravio grešku. Možda sam napravio grešku i po mišljenju predsednika moje stranke. Nema veze postoji nešto što je važnije od poslaničkog mandata. To je čast.“

„Usudio bih se reći da su Aleksandar Vučić i Milo Đukanović politička braća blizanci i ja se nadam da ćemo zajedničkim snagama srpskoga naroda u novoj 2020. izboriti smenu režima Aleksandra Vučića u Srbiji i Mila Đukanovića u Crnoj Gori istovremeno.“
„Ja se sa kolegom Boškom ne slažem oko mnogih stvari ali ovoga puta on je napravio samo jedan performans kakav se pravi i u evropskom parlamentu, a napadnut je od strane poslanika Srpske napredne stranke.“

„Jedino šta smo zapazili da ste Vi sa svojim kolegama iz Saveza za Srbiju pozdravili se sa njima sa „daj mi peticu“ ili „giv mi fajv“.“

A prethodnih dana rasprava se vodila o izuzetno važnim dokumentima - Zakonu o vojsci i Strategiji nacionalne bezbednosti, u kojoj se prvi put našlo, kako je obrazložio ministar odbrane Aleksandar Vulin „očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu s Dejtonskim sporazumom“.

„Srbi nikad više neće prestati da brinu o Republici Srpskoj i Srbima gde god da žive. Više nikada se neće ponoviti ni Oluja ni Jasenovac, nikada više martovski pogrom, taj prag je pređen!“
Da treba birati reči i kontekst i da će ovakva strategija izazvati negativnu reakciju federacije Bosne i Hercegovine, upozorio je lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić .
„Kada kažete čuvaćemo Republiku Srpsku, kao vojska, to zapravo znači da će procjena od strane vojske da je neki političkim aktom, u parcijalnom ili nekom drugom smislu ugrožena Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, vojska Republike Srbije ući u BiH da čuva Republiku Srpsku!“
Poslanici su po hitnom postupku na ovoj sednici izglasali i tri člana saveta REM-a, čiji se izbor čekao još od januara 2017. godine. O kandidatima nismo čuli mnogo, više se govorilo o tome ko ih je predložio, a nekoliko poslanika vladajuće koalicije izjavilo je da bi radije odsekli ruku nego glasali za nekadašnju poslanicu LDP Juditu Popović. Ona je na kraju ipak izabrana, a pored nje i kompozitor Zoran Simjanović i reditelj Aleksandar Vitković.

Za Otvoreni parlament, Mirjana Nikolić.

 

Pet poslanika stiglo je da postavi pitanja predstavnicima Vlade poslednjeg četvrtka u 2019. godini. Od afere Krušik do reakcije Srbije na dešavanja u Crnoj Gori, šta su sve pitali poslanici, a šta odgovarali premijerka Ana Brnabić, ministar Vulin i predstavnici Vlade, poslušajte u trinaestoj epizodi audio izveštaja Strofa Refren Replika.

Sada već redovno poslednjeg četvrtka u mesecu kabinet Ane Brnabić odgovarao je na pitanja poslanika. Za tri sata, pitanja je uspelo da postavi pet poslanika, prema poslovniku – iz najmanjih poslaničkih grupa, tako da osim dela opozicije koji bojkotuje rad plenuma, na ove sednice ne dolaze ni radikali, jer nikada ne dođu na red. 

Prvu zanimljivu temu otvorio je lider Narodne seljačke stranke Marjan Rističević, koji traži reakciju države zbog afere Krušik i optužbi Marinike Tepić da je minister Ivica Dačić uzimao novac od trgovaca oružjem za navodnu kupovinu povlačenja priznanja Kosova, a komentare su dali premjerka Ana Brnabić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.  

“Nažalost, usled raznih interesa sa strane, danas je naša namenska industrija pretrpela jako veliku štetu. I biće potrebno još mnogo sada i vremena i energije, i još mnogo novca, da povratimo to što smo imali.”

“Oko ove Marinike Tepić, ona je ljagu bacila na Srbiju i ko god bude bio na našoj strani, evo naći će se neko da mu pljune u oko, da ga izvređa i naći će se neko da stane na stranu Šiptara.”

Najzanimljivija polemika vodila se sa samostalnim poslanikom Đorđem Vukadinovićem koji je pitao zašto Srbija nije energičnije reagovala na dešavanja u Crnoj Gori u vezi sa spornim zakonom o slobodi veroispovesti. Ponovo premijerka i Vulin.

“Šta želite Vlada Republike Srbije da uradi? Da krenemo u rat? Šta tačno želite? I pričate danas o Crnoj Gori. Da je Aleksandar Vučić bio predsednik Srbije 2006. godine, ja mogu da Vam garantujem da bi referendum u Crnoj Gori drugačije prošao, da mi danas o ovome ne bi pričali.”

“Ja slušam mitropolita Amfilohija koji izađe i nekad i neodmereno kaže štošta funkcionerima Srbije, šteta što taj gnev nekada nije usmeravao prema Milu Đukanoviću, šteta. Da je ranije to radio možda bi bilo drugačije.”

Priključio se i ministar zdravlja, Zlatobor Lončar, rekavši da je ugled Srbije sada mnogo bolji nego i za vreme prethodne vlasti.

“Jel su to možda dolazili predsednik Kine, predsednik Francuske, kancelarka Nemačke, predsednik Rusije? Jeste li zaboravili kako su izgledali ti susreti kad se dođe. Jeste li zaboravili kako izgleda izraz lica posle razgovora sa Angelom Merkel? Ma kakva crna opozicija, o čemu pričate? Koja opozicija? Par tajkuna se skupilo. Sa politikom veze nemaju.”

“Izraz lica Angele Merkel, pa to je nešto najpozitivnije što mogu da stanem i da kažem na račun Borisa Tadića. A da je on usrećio tada Angelu Merkel, još uvek bi bio predsednik Republike, još uvek bi ti zli žuti bili na vlasti, verujte mi.”

Iako je posle Vukadinovića pitanje o regionalnoj saradnji i malom šengenu postavio je poslanik Jedinstvene Srbije Vojislav Vujić, ministarka Jadranka Joksimović nastavila je da odgovara Vukadinoviću, što je dovelo do nesvakidašnje zabune.

“Znate, to što ste sada rekli, to je ili takvo nepoznavanje politike, ili ste zaista oduševljeni vladavinom Borisa Tadića i Demokratske stranke!”

“Samo jedna mala napomena. Nisam plašljiv čovek, ali se moja tetka uznemirala načinom i tonom kako se ministarka obratila, pa sada kažem javnosti da to nije bilo upućeno meni”.

“Znate, mene je sada Vaša tetka jako uznemirila zato što se ja zaista pitam – da li sam ja prekoračila granice dobrog ukusa, a ja to nikada ne radim.”

Poslanici su tražili odgovore I o bezbednosti, borbi protiv kriminala, zdravstvu i energetici.

Za Otvoreni parlament, Mirjana Nikolić.

Ovu i ostale epizode audio izveštaja Strofa Refren Replika, poslušajte na Youtube kanalu Otvorenog parlamenta.

 

Poslednji put ažurirano: 06.01.2020, 14:22