STROFA REFREN REPLIKA: 17 EPIZODA

03.02.2020.

...

Zašto insistiramo na usvajanju Etičkog kodeksa o ponašanju narodnih poslanika? Odgovor je dat u prošlonedeljnoj razmeni uvreda između poslanika SRS i potpredsednice Vlade tokom koje je najviše stradala Narodna skupština. Poslušajte kako je tekla rasprava između poslanika Radikala i ministarke Mihajlović u #StrofaRefrenReplika:

Ne pamti se u poslednjih dvadeset godina da su se narodni poslanici sa toliko nepoštovanja obraćali nekom ministru, ali ni da je neki ministar tako otvoreno pokazao nipodaštavanje prema poslanicima i ulozi parlamenta uopšte. 

Poslanici Srpske radikalne stranke često govore da ministarku građevine, saobraćaja i infrastrukuture Zoranu Mihajlović treba hitno smeniti zbog malverzacija, a sada su imali priliku da joj to kažu i lično. Vjerica Radeta već u načelnoj raspravi govorila je da je ministarka optužena za primanje mita, da je na Moravskom koridoru ukrala 300 miliona evra, da je špijun stranih ambasada, a onda prešla i na lične stvari. 

“Zoranine tašne, tri, u vrednosti od deset hiljada dolara, broš od pet hiljada evra, privezak od tri hiljade evra, to je nešto što je postalo urbana legenda. Nismo zaboravili ni krađu sa kartice ministarstva kada je Zorana Mihajlović u inostranstvu potrošila negde oko million i po dinara na kupovinu kozmetike, donjeg veša.”

U svom odgovoru ministarka Mihajlović jasno je pokazala šta misli o značaju parlamenta.

“A o tome šta sam ja uradila govori moj predsednik, a ne ni jedan drugi poslanik i ja sam ponosna na ono što moj predsednik kaže za moj rad i o meni i za mene je to broj jedan.”

Za raspravu u pojedinostima Radeta i Mihajlović još su se bolje pripremile za okršaj.

“Kako Vas nije sramota lopužo lopovska još mi se smejete u lice. (Nemojte molim vas koleginice Radeta). Vi odatle ne vidite šta radi, kako se ponaša i kakve face pravi ta što sedi ispred Vas. Znate ono šta je radila iza leđa Ane Brnabić kad joj se bečila, kolutala očima.”

“Uglavnom i u 90 odsto slučajeva samo laži, laži, laži, laži. Vrlo biram reči, ne kažem neistine nego kažem laži, zato što i Vi jako dobro znate da lažete. Lažete da sam ja špijun!”

Ne znam da li je brojao, ali kada je Mihajlovićeva devetnaesti put izgovorila da radikali lažu, predsedavajući Đorđe Milićevič pokušao je da je zaustavi, a i Radeta je nastavila.

 

“Potpredsednice, samo trenutak. (Izvolte.) Vi za repliku kao i poslanici imate dva minuta. Već je prošlo četiri minuta. Samo sam Vas zamolio.”

“Pa znate šta, onda ćemo da radimo do ponoći ili još 500 dana, ali moje je da odgovorim na užasne optužbe koje ja ovde slušam. (Vi svakako možete odgovorite). I samo još jedna rečenica i završiću. Nema problema, završiću. Mene ne traži ni jedan sud. Vas traže sudovi. Mene i moju porodicu sudovi ne traže, pa verujem da ćete doći tamo gde Vam je mesto.”

Ovakvu salvu uvreda ja mislim da ni jedan Ministar nikada od kada je Narodne skupštine nije izgovorio nekom narodnom poslaniku, pogotovo ne celoj poslaničkoj grupi i baš iznenađuje da ste Vi sve to dozvolili. Jel Vi vidite ovo, jel Vi vidite šta ova lopuža radi? (Ja vas molim samo.) Šta me molite pogledajte šta radi. (Ne ne ne, i Vas i potpredsednicu, molim vas) Izbacite je sa sednice, ona ne može sa ovim. Ove odavde ste izbacivali zbog transparenata. Čuj ona da stavi transparent, da drži “Radikalska laž”. Kučko sram te bilo!”

Posle dve pauze, u nastavku sednice atmosfera u sali bila je ispod svakog nivoa, od otimanja transparenata predstavicama ministarstva, pa do skandala kada je Milorad Mirčić otpakovao i pred svima pokazao donji deo ženskog veša koji su radikali pripremili kao navodni poklon za ministarku. I to je jedino po čemu će ova sednica ostati upamćena.

Pošto se ni veš ni odštampani transparenti tu nisu mogli naći slučajno, donekle se stvorio utisak da je ova predstava bila prilično sinhronizovana, jer se ostala dva dana, kada je set finansijskih zakona branio ministar finansija Siniša Mali, kritike radikala nisu tako glasno čule, iako je potvrđeno još pet ugovora o kreditima.  Da nije bilo poslanika Stranke moderne Srbije Aleksandra Stevanovića, javnost ne bi čula da smo se kod turske banke, zarad očuvanja dobrih odnosa, zadužili po kamati od 2,5 odsto, iako nam za slične kredite EU zaračunava kamatu od 0,7%. 

Za Otvoreni parlament, Mirjana Nikolić.

 

Poslednji put ažurirano: 06.02.2020, 11:20