STROFA REFREN REPLIKA: 18 EPIZODA

07.02.2020.

...

Da li advokatsko punomoćje mora biti overeno kod notara i zašto treba izbegavati praksu davanja autentičnog tumačenja? Poslušajte koje su stavove poslanici zastupali o jedinoj tački dnevnog reda u 18. epizodi #StrofaRefrenReplika.
 
 

Zbog neujednačene sudske prakse Vlada Srbije zatražila je od Skupštine Autentično tumačenje odredbe člana 48. stav 6. Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Osnovna dilema koju je otvorio ovaj član zakona odnosi se na to da li advokatsko punomoćje mora biti overeno kod notara, kako bi advokat naplatilo sudske troškove. 

Predlog Autentičnog tumačenja narodnim poslanicima obrazložio je predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Đorđe Komlenski. 

„Ovu odredbu treba razumeti na takav način da advokatu nije potrebno overeno punomoćje da bi primio sudske troškove i troškove izvršenja na svoj račun, osim i isključivo ako zakon kojim se uređuje sudski postupak u kojem je nastala izvršna isprava zahteva overu punomoćja.”

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović ocenio je da se od uvođenja javnih beležnika, advokatura našla u teškom položaju ali da je istrajala u borbi za opstanak profesije. On je istakao da donošenju zakona u svim oblastima treba posvetiti veću pažnju jer ostavljanje dileme i neujednačena sudska praksa stvaraju pravnu nesigurnost kod građana.

„I kao čovek koji se bavi advokaturom i naravno narodni poslanik smatram da mi treba da izbegavamo praksu koja podrazumeva davanje autentičnih tumačenja, jer na taj način samo potvrđujemo da nismo uradili prethodno posao koji smo trebali da uradimo valjano.”

Poslanica Srpske napredne stranke Jelena Žarić Kovačević istakla je da će se autentičnim tumačenjem pojačati odgovornost i advokata i stranaka koje zastupaju.

„Tačno će se znati šta ide na račun stranke, šta ide na račun advokata i štitiće se i advokati. Osim toga, dovešće do efikasnijeg sistema izvršenja i obezbeđenja,  jer će svako od stranaka i advokata znati za šta mu je legao novac na račun.”

Za poslanika Srpske radikalne stranke Nemanju Šarovića to što je tumačenje zakona bila jedina tačka dnevnog reda, najbolji je pokazatelj koliko je jak advokatski lobi u Srbiji i kako njihov štrajk još nije zaboravljen.

„Vi, na primer, ne hajete za to što su ratni vojni invalidi i ratni veterani, praktično, prezimili, u Pionirskom parku, preko puta ove sale u kojoj sedite, oni koji su najzaslužniji za odbranu Srbije, oni koji su rizikovali svoje živote nisu došli na dnevni red. Mi smo ovde čuli kako je veoma bitno da advokatska profesija bude nezavisna, a pre svega, ja mislim da su tu nezavisnost izborili onoga trenutka kada su postali nezavisni prema PDV-u i prema fiskalnim kasama.”

Radikali su više puta ponovili da su skupili više od 100.000 potpisa građana za ukidanje javnih izvršitelja, ali da vladajuća većina odbija da njihov zahtev stavi na dnevni red.

Za Otvoreni parlament Mirjana Nikolić. 


 

Poslednji put ažurirano: 07.02.2020, 16:05