STROFA REFREN REPLIKA: 20 EPIZODA

10.02.2020.

...

Tek drugi put u ovom sazivu na dnevnom redu Skupštine našao se predlog podnet od strane poslanika koji nisu deo vladajuće većine. 22 vanredno zasedanje ostaće upamćeno po izmeni cenzusa za izbor narodnih poslanika i lokalnih odbornika, uvođenju 40% kvote za učešće žena u radu Narodne i lokalnih skupština, ali i po većinskoj podršci predlogu iz reda opozicije. Poslušajte više u 20. epizodi #StrofaRefrenReplika

Najvažnija odluka poslednje sednice možda jeste to što je izborni census smanjen sa pet na tri odsto i da će od sledećih izbora u skupštinskim klupama sedeti najmanje 40 odsto žena, ali čini se još važnije - ovo je bila pokazna vežba kako bi trebalo stvarno da izgleda skupštinska rasprava i kako predsednik Parlamenta može, kad hoće, da bude drugi čovek države.

Prvi presedan - objedinjena rasprava o predlozima vlasti i opozicije. O smanjenju izbornog cenzusa govorilo se mnogo, ali uglavnom isto - predožila ga je Srpska napredna stranka, kažu na svoju štetu, kako bi parlament bio reprezentativniji i kako bi se čula najrazličitija mišljenja. Oni koji ne veruju u dobru volju naprednjaka i smatraju da je tri odsto mamac ili usluga nekim malim strankama kako bi se u budućem sazivu skupštine glumila demokratija - nisu bili u sali da to i kažu, jer je na snazi bojkot.

Ni rasprava o budžetu, ni Vučićev plan za Kosovo, ni ozbiljne izmene Krivičnog zakona nisu naterale stranke okupljene u Savezu za Srbiju da taj bojkot prekinu. To je na svoju ruku, svesna rizika, učinila poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić došavši da brani predlog o najmanje 40 odsto manje zastupljenog pola na izbornim listama.

“I hajde da zapamtimo da će uvek biti nas koje će braniti ono što je ispravno, a ne moramo. Mnogo jednostavnije, nemati etičku dilemu o tome da li ovde da zastupam politiku Demokratske stranke, a to je prisustvo žena u politici na mestima odlučivanja, ili ću zastupati odluku stranke o tome da u ovoj Skupštini sa bilo kime nema razgovora i da se rad bojkotuje. Ja sam odlučila, kako sam odlučila i opet bih tako.”

A kada je u sred rasprave stigla vest da je Vlada preporučila da se Čomićkin predlog ne usvoji, odgovor predsednice skupštine Maje Gojković  bio je baš kakav bi uvek i trebalo da bude.

“Kao što znamo, mišljenje izvršne vlasti ne obavezuje zakonodavnu vlast. Ovu vlast ovde je izabrao narod, a mi biramo Vladu, mi biramo izvršnu vlast.”

Predsednica skupštine prekidala je napade na opoziciju koja nije prisutna, a potez koleginice Čomić posebno je pohvalila Marija Obradović iz SNS-a.

“Znate ono - Pucajte ja i sada držim čas!  To vam je Gordana Čomić u ovoj priči. Kad ste toliko hrabri da preskočite stranačku ogradu. Činite dobro ženama, dakle 52 procenta u Srbiji, o njima brinemo kroz ovaj zakon!”

Radikali nisu poverovali u zajedničke dobre namere kolega. Kritike su stigle od Nemanje Šarovića i Vjerice Radete kojima je Maja Gojković poručila kako oni samo zamagljuju činjenicu da neće podržati veći broj žena u Skupštini. 

“Nakon svih priča kako su žuti lopovi opustošili i upropastili Srbiju, na kraju vidimo kako vi delite zapravo sve iste vrednosti!”

“Ta gospođa koja je željna dijaloga, gde je bila godinu dana skoro, u nekoj dubokoj ilegali? S kim je imala dijalog? Dok nije napravila kombinaciju političku sebi od koristi, e onda se pojavila. Naravno sad će i ona i vi negirati to, al brzo će izborne liste pa će se videti”.

“Hrabro je doneti odluku u svom životu posle 30 godina i zatvoriti jedna vrata i pokušati da otvoriš druga vrata a to nisu vrata Srpske napredne stranke, to ja odgovorno tvrdim”.

Kada je reč o učešću stranaka nacionalnih manjina, većina je uvažila preporuke iz javne rasprave pa će Republička izborna komisija proglašavati manjinske izborne liste o čemu može, ali ne mora tražiti mišljenje Nacionalnog  saveta nacionalnih manjina.

Za Otvoreni parlament Mirjana Nikolić.

 

Poslednji put ažurirano: 10.02.2020, 15:29