STROFA REFREN REPLIKA: 21 EPIZODA

14.02.2020.

...

Na 23. vanrednom zasedanju Skupštine izabrano je 80 sudija o kojima se u plenumu nije čulo gotovo ništa, ali se zato često spominjao sudija Miodrag Majić - najnegativnija pojava u pravosuđu prema oceni pojedinih poslanika vladajuće većine. O tome, kao i o odlaganju izbora predsednika sudova i usvojenim finansijskim planovima nezavisnih tela, poslušajte u novoj epizodi #StrofaRefrenReplika.

Izbor predsednika sudova se odlaže, o 80 novoizabranih sudija ni na ovoj sednici nismo čuli gotovo ništa, a najnegativnija pojava u pravosuđu prema oceni pojedinih poslanika vladajuće većine i dalje je sudija Miodrag Majić.

Ako je neko pomislio da odlaganje izbora predsednika sudova ima veze sa predstojećim izborima, nije kažu u pravu, razlog su, prema rečima predsednika skupštinskih naprednjaka Aleksandra Martinovića, loši predlozi.

 „Ja sam naveo, tri primera gde prosto nemate uslova da izaberete takvog kandidata za predsednika suda. Jedan kandidat je dolazio iz suda gde je dobio samo jedan glas svojih kolega, drugi kandidat je, i to se manje-više zna u sredini u kojoj on živi, član glavnog odbora Demokratske stranke, a treći kandidat, to je za mene onako bilo najdrastičnije, bio je na merama tajnog nadzora od strane Bezbednosno-informativne agencije.”

I radikal Petar Jojić pozdravio je odluku skupštine da se o predlozima još malo razmisli. Dobio je kaže pismo od zaposlenih u Pirotskom sudu o kandidatkinji za predsednicu.

„Ovo je skandal, jer je ovo lice sudija tek tri godine, studirala je 11 godina, a prosečna ocena šestica. Alal vera predlagaču iz Visokog saveta sudstva. Čestitam, skidam kapu!“

U zakonu piše da sudija može biti razrešen ako je nedostojan funkcije i krši Ustav, podsetili su Marjan Rističević i Jelena Žarić Kovačević.

„Moje pitanje je bio sudija Majić. Taj se više bavi politikom nego svi politički lideri zajedno. Da li ga to čini nedostojnim sudijske funkcije? Kad god mi nešto kažemo i stavimo primedbu, to se smatra pritiskom na pravosuđe. Kada se sudija Majić meša u naš posao, onda nikom ništa. Ako mi komentarišemo presude koje su stare nekoliko godina, onda mi vršimo pritisak, onda se diže Majić, diže se Visoki savet sudstva, digne se kuka i motika iz pravosuđa. Ej vi ste svetog Majića komentarisali itd.”

„Najbolji primer za to je sudija Majić, koji krši sve etičke i profesionalne norme, zloupotrebljavajući sudijsku funkciju u dnevnopolitičke svrhe. Gotovo da se ne pojavi nijedna tema u Srbiji, a da on to ne iskoristi kao povod da napadne Aleksandra Vučića ili Vladu Srbije ili Srpsku naprednu stranku.

Nemanja Šarović iz Srpske radikalne stranke pitao je Visoki savet sudstva da li je njihovo ćutanje priznanje da je pravosuđe pod pritiskom i naveo primer nedavnog  hapšenja bliskog saradnika ministarke Zorane Mihajlović. 

Uhapse njega, on kaže – delio sam pare sa Zoranom, prvi se javlja, ni Zagorka Dolovac, ni ovaj Milojević, nego se javlja predsednik Republike i kaže – ja verujem u nevinost Zorane Mihajlović? Pa koga briga u šta on veruje? Da li je to pritisak na sudove? Da li je to dozvoljeno? Ako jeste, pognite i dalje držite pognute glave i ćutite. Ako nije, podignite glave i usprotivite se, jer to ste dužni da učinite.

Na ovoj sednici usvojeni su i finansijski planovi nekih nezavisnih tela pa smo čuli da REM i Agencija za energetiku za plate zaposlenih izdvajaju 70 odsto ukupnih prihoda.

Za Otvoreni parlament Mirjana Nikolić

 

Poslednji put ažurirano: 14.02.2020, 15:17