STROFA REFREN REPLIKA: 22 EPIZODA

17.02.2020.

...

Kako je protekao izbor dva preostala člana REM-a i o čemu se vodila najveća rasprava u skupštinskom plenumu, poslušajte u novoj epizodi #StrofaRefrenReplika.

 

Poslanici skupštine Srbije izabrali su Slobodana Cvejića i Višnju Aranđelović za članove Saveta REM-a, a da u raspravi javnost nije saznala ništa ni o njima ni o razlozima zašto su izabrani oni, a ne drugo dvoje predloženih kandidata. Iz pisanih biografija koje su poslanici i novinari dobili videli smo da je Cvejić doktor sociologije i redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, a Višnja Arandjelović  dugogodišnja novinarka Politike.

Veći deo sedmočasovne rasprave nije bio posvećen njima, ali jeste REM-u i slobodi medija. Nataša Mihajlović Vacić iz SDPS-a rekla je da će uspeh REM-a  zavisiti od hrabrosti i nezavisnosti članova Saveta.

„Vlasti su odbijale da se odreknu i formalnih i neformalnih mehanizama kontrole nad medijima, to je istina i činjenica koju moramo da ponavljamo. Mi imamo kratko pamćenje, a onda kada nam se sve ono što nismo radili kada je bilo vreme, vrati kao bumerang, onda se pitamo kako se i šta se to desilo i odjednom je REM problem, ne, REM je problem od samog svog nastanka.“

Đorđe Komlenski iz Pokreta Socijalista očekuje da se REM pozabavi dozvolama za emitovanje televizije N1, dok Đorđe Vukadinović ima sumnje u važnost ove teme. 

„Nisam u prilici ni da gledam njihov program, tako da me zaista i ne zanima šta rade i da li kritikuju vlast ili ne kritikuju, šta o bilo kome od nas govore, to je jednostavno njihovo pravo, ali da rade nezakonito na teritoriji Republike Srbije, to je nešto što me apsolutno kao građanina ove države dotiče“.

„Ali ja osnovano sumnjam, takoreći siguran sam da ne bi bilo tih zamerki da je program te televizije naklonjen vlasti, da hvale kao što hvale svi drugi svaki potez Vlade i ministara i naravno predsednika, u tom slučaju verovatno se ne bi ovoliko ovde poslanici i neki drugi bavili time i uslovima pod kojim oni emituju program“.  

Tvrdnjom da su vlasti problem N1 do sad mogli i da reše, radikal Nemanja Šarović naterao je predsedavajućeg Veroljuba Arsića da mu oduzme reč.

„Ovima N1 za koje vi sami tvrdite da ne plaćaju ništa, da krše zakon, pa ko im to omogućuje? Vi! Svojom nesposobnošću, svojim neradom, svojim neznanjem da uredite sistem. I vi nekom pričate o nečemu, vi ste napravili rezultat. A koji ste vi rezultat napravili? Šta biste vi da nema Aleksandra Vučića? Kad vas čovek sluša, pa rekao bi, pa taj Vučić, on realno i ne doprinosi mnogo, uglavnom narod glasa za Orlića, za Martinovića, za Srbu Filipovića,  Acu Markovića, za te eksperte, za te…“

„Kolega Šaroviću nemate pravo da prozivate poslanike jednog po jednog, ne ne, ne ne ne ne ne ne ne ne ne.“

Odgovor iz SNS-a  bio je da je ova vlast omogućila ne samo slobodu medija već i mnogo bolje izborne uslove, da je izgradila kilometre autoputa i da je prosečna plata veća od 500 evra, što će građani kako očekuju, nagraditi u aprilu. 

Za Otvoreni parlament  Mirjana Nikolić.

 

Poslednji put ažurirano: 17.02.2020, 12:54