STROFA REFREN REPLIKA: 24 EPIZODA

02.03.2020.

...

Rasprava o predlogu zakona o poreklu imovine i otkrivanju sudbine nestalih beba bila je u fokusu 26. vanrednog zasedanja. Poreklo čije imovine će se ispitivati uz pomoć ovog predloga zakona, da li su predlozi deo predizbornog marketinga i šta poslanici misle o naknadi zbog povrede prava na porodični život od 10.000 evra, poslušajte u novoj epizodi #StrofaRefrenReplika.

 

Hoćemo li uz pomoć zakona o poreklu imovine ispitivati i naše, ili samo njihove, najinteresantnije je pitanje koje se čulo tokom skupštinske rasprave.

Poslanik vladajuće većine Dragan Jovanović kaže da je i sam bio predmet sličnog zakona dok je bio u opoziciji i izneo svoje mišljenje zašto se to drugima ne dešava.

„Zato što su neki koji su to isto radili 2012. godine, u ime Demokratske stranke, a sedeli su ovde sa moje desne strane, kao što je Aleksandar Senić u međuvremenu preleteli u SNS. Čovek koji je rekao da je Srbija okupirana od stane Vučića i njegovih razbojnika, danas u Šumadiji meri krvna zrnca ko je i koliko za Vučića? Zašto je to važno, gospodo draga? Zato što je gospodin, zato što je preleteo u SNS, dobio fotelju u Koridorima Srbije. I da li će to biti ispitano, da vidimo kako je čovek za tri godine u Koridorima Srbije zaradio da pravi destileriju od više miliona evra?“

Poslanik Pokreta snaga Srbije Dragomir Karić podržao je novi zakon, jer je stari o ekstraprofitu, tvrdi pisan samo za braću Karić. 

„Iako sam u suštini uvek protiv bilo kakvog retroaktivnog donošenja zakona, ali ovde je to dobro i mislim da ovim zakonom otvara se put i mogućnost da bar dobar deo ministara onih prethodnih Vlada, od 2000. do 2012. godine, odgovaraju krivično, ne samo da plate 75% poreza.“

Radikali smatraju da je ovaj zakon deo predizbornog marketinga i da imovina aktuelnih ministara neće biti ispitana, a šta je sa bivšima - Vjerica Radeta.

„Tvrdite da ćete krenuti iz svog dvorišta, e pa videćemo koliko vam zahvata to dvorište. Opet vas podsećamo, Đelić, Pitić, Vlahović, Labus, Dinkić, oni su grobari srpske privrede. Rešite više tu priču oko Đilasa, oko ne znam koga još prozivate, Vuka Jeremića itd. Mi se slažemo sa vama, ali kako je moguće da vi imate sve poluge vlasti, da lopovi šetaju, još vas nešto prozivaju?”

Na dnevnom redu bio je i zakon o otkrivanju sudbine nestalih beba. Rasprava je bila teška, emotivna, često se čulo da onaj ko je učestvovao u eventualnoj krađi i prodaji beba treba da bude najstrože kažnjen, ako je živ i ako to može da se dokaže. Ako nema dokumentacije sud može dosuditi novčanu naknadu zbog povrede prava na porodični život u iznosu ne većem od 10.000 evra, rekao je Ministar Nebojša Stefanović.

„Niko ne stavlja tu cenu. Bilo je nekoliko komentara koje sam čuo - koliko košta jedno dete. I, koliko košta jedno dete? Šta je ta cifra? Ne postoji cena, ne postoji cifra. Ovo je samo naknada države koja pokušava da pomogne porodicama koje su možda pre 30 ili 40 godina u potpuno drugoj državi Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, ali i na teritoriji Republike Srbije, možda nemarom administrativnog osoblja izgubile dokumentaciju šta se dogodilo sa tim detetom, tvrdili u to vreme da je dete mrtvo, možda je to dete i nestalo ali pošto ne može da se utvrdi ovo je samo pomoć porodici, podrška.“

Poslanici su poslednjeg dana u zakon uvrstili amandmane koje je premijerka Srbije Ana Brnabić naknadno dogovorila sa predstavnicima udruženja roditelja, a kojim se predviđa formiranje komisije u kojoj će većinu imati upravo roditelji nestalih beba, i koja će se baviti prikupljanjem činjenica o statusu beba za koju se sumnja da su nestale, čime se otvara prostor za pokretanje istraga.

U raspravi se čulo da je sličnih komisija već bilo, ali ne i rezultata.

Za Otvoreni parlament Mirjana Nikolić.

 

Poslednji put ažurirano: 02.03.2020, 11:27