STROFA REFREN REPLIKA: 36 EPIZODA

03.06.2020.

...

Na današnji dan pre četiri godine konstituisan je 11. saziv Narodne skupštine, a šta ga je obeležilo poslušajte u novoj epizodi #StrofaRefrenReplika.

Za 11. saziv Narodne skupštine pre svega uspeh je što je završio pun četvorogodišnji mandat. Održano je 60 redovnih i 42 vanredne sednice, u plenumu se zasedalo 370 dana,  usvojeno je 617 zakona, a premijer i članovi Vlade 14 puta su poslednjeg četvrtka u mesecu direktno odgovarali na pitanja poslanika, najviše u poslednjoj godini mandata. Takođe, tek kod usvajanja poslednjeg budžeta potpuno je poštovana procedura, bio je jedina tačka dnevnog reda i bilo je dovoljno vremena za raspravu. To je na žalost učinjeno tek kad je deo opozicije od usvajanja budžeta prethodne godine započeo bojkot skupštine rekavši da je parlament postao „paravan demokratije“, da se u njemu ponižava opozicija i nema dijaloga o važnim temama. 

Rad ovog saziva pored bojkota, obeležila je zloupotrebe procedura, podnošenje stotina istih amandmana, isključivanje mikrofona i kažnjavanje opozicionih poslanika i na kraju - štrajk glađu petoro poslanika ispred Skupštine Srbije. Evo samo delića izrečenog u plenarnoj sali.

„Donosim vam poštovane kolege narodni poslanici kamen sa Kosova i Metohije…Izvinite što ću vas prekinuti, jel to kamen? Da. Ne smete da unosite to u salu. Kamen sa Kosova i Metohije? Ne smete da unosite kamen u salu. Ali ovo je iz pesme Đure Jakšića „Otadžbina“, i ovaj kamen zemlje Srbije….Ne možete to da radite, molim vas iznesite kamen.“

„To što vi kažete hvala penzionerima, vi to okačite mačku o rep“.

„Dragan Đilas je prihodovao 619 miliona evra, tu je odgovor gde su penzije“.

„Lažete da sam ja špijun!“

„Kučko sram te bilo“.

„Nema marihuane ali među onih milion koka, postoje koke špijuni i koke nosilje“.

„Čestitam, skidam kapu“.

„Pozivam službe da primene mere“.

„Oterajmo taj ološ na smetlište istorije“.

„Povampiren fašizam“.

Posle ovakve atmosfere, nije neočekivano što su na kraju mandata poslanici pokušavali štrajkom glađu da privuku pažnju na svoje ideje, a zahtevali su od rasprave o Kosovu, preko odlaganja izbora, pa sve do apela tužilaštvu da počne da radi. Odnos snaga se iz skupštinske sale  preslikao i na stepenište, pa su poslanicima vlasti zahtevi ispunjeni, a poslanicima opozicije nije ni jedan.

Od ostalih tema izdvajamo da je ovaj saziv usvojio novi zakon o većoj zastupljenosti žena na izbornim listama, ali ne i dugo najavljivani  zakon o rodnoj  ravnopravnosti. U skupštinskim odborima liderstvo je donekle ravnopravno - muškarci su na čelu 12, a žene vode osam odbora. U političkim partijama muškarci bez konkurencije,  od 14 poslaničkih grupa, oni vode čak 10.

Pošto se veći deo opozicije više od godinu dana nije čuo u plenumu, najčešće je govorio Marjan Rističević iz Narodne seljačke stranke, Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke i Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke. Najviše puta  kažnjeni su Radoslav Milojičić i Balša Božović iz Demokratske stranke kao i Boško Obradović iz Dveri, a najviše novca za kazne izdvojio je lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović. 

Za Otvoreni parlament Mirjana Nikolić.

 

Poslednji put ažurirano: 03.06.2020, 15:29