STROFA REFREN REPLIKA: 37 EPIZODA

06.06.2020.

...

Kako su narodni poslanici u XI sazivu Skupštine pominjali nevladine organizacije i šta im je najviše smetalo u njihovom radu, poslušajte u novoj epizodi #StrofaRefrenReplika.

Kada narodni poslanici u Skupštini pominju nevladine organizacije, dele ih na dve grupe. Jedne su, kako kažu, ljudskopravaške, izdajničke i antisrpske i njima se uglavnom bave radikali, a druge su tzv. soroševske, stranoplaćeničke, kojima se ne može ugoditi i o njima često govore naprednjaci.

Radikalima najviše smeta što Vlada, uz crkvu i Crveni krst, izdvaja novac i za one nevladine organizacije koje pod firmom zaštite ljudskih prava u stvari sprovode antisrpsku propagandu, a kao primer najčešće navode festival albanske kulture „Mirdita. Dobar dan“. Aleksandar Šešelj pa Miljan Damjanović.

 „Videli smo koje su njihove glavne teme. Dakle, Srbi su izvršili niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, etničko čišćenje. Naravno, to što je Republika Srbija, tj. srpski narod, počinila genocid u Srebrenici je nešto što je imanentno srpskom biću, jer je ono u prirodi zločinačko. To su teme koje nam serviraju već punih 20 godina Fond za humanitarno pravo, Fond za otvoreno društvo, Jukom, Helsinški odbor, Građanske inicijative, Kuća ljudskih prava i svi ostali.

„Ja sam ovde držao lično koliko konferencija za novinare i tražio da se zabrani i manifestacija „Mirdita“ i da se zabrani finansiranje nevladine organizacije Mladi za ljudska prava.”

Srpska napredna stranka od nevladinog sektora očekivala je pohvale jer smatraju da su posle razgovora na Fakultetu političkih nauka primenili sve dogovoreno i kreirali izborne uslove bolje nego ikad. Kada su pohvale izostale, najviše je bio pogođen Vladimir Orlić i o tome po ko zna koji put govorio početkom februara.    

„Naročito se proslavila organizacija Crta. Oni ne mogu da objasne šta je loše u smanjenju cenzusa. Kažu ovi iz Crte - sad ste uzeli, promenili ste politički sistem. Pa to je već komično znate. To je već izašlo izvan kategorije bilo kakvih ozbiljnih primedbi.“

Sredinom februara Orlić se najviše nervirao što Crta, kako kaže, neće da prizna da je urađeno mnogo na poboljšanju izbornih uslova i radu skupštine.

„A što samo vodite kampanju pod naslovom „Demokratija drhti od straha, ne dajmo je“? A gde to demokratija drhti od straha? Je l’ tamo gde biramo predstavnike opozicije u nadzorne odbore i u Savet REM-a? Je l’ tamo gde opozicija drži sve medije koje hoće, i televizije i dnevne novine i nedeljnike, gde to drhte od straha? Šta je suština i šta je predloženo rešenje onih kojima ništa ne valja, kojima kada uradite sve što ste se dogovorili i to uradite najbolje u istoriji, još jednom ponavljam, u istoriji višestranačja, opet ništa ne valja.”

Uz potrebu da oceni ko je čiji, Orlić kad hoće da dokaže svoje tvrdnje ipak veruje podacima nevladine organizacije.    

„Otvorite lepo sajt Otvoreni parlament, to nije nikakva naša propaganda, to je vaša propaganda, iza toga stoji nevladina organizacija Crta, e pa pogledajte lepo šta ti vaši kažu, ko su narodni poslanici koji su u ovom sazivu bili najaktivniji, pa budite pošteni da kažete koliko među njima ima vas, predstavnika opozicije, koliko među njima ima čak onih koji su rekli da će da bojkotuju, znači godinu i nešto dana ne govore uopšte, što znači da su za tri godine uspeli da stignu na vrh te rang liste koliko su pričali, zatvarali nisu.” 

Za Otvoreni parlament Mirjana Nikolić.

 

Poslednji put ažurirano: 06.06.2020, 17:20