STROFA REFREN REPLIKA: 39 EPIZODA

25.06.2020.

...

Kako su protekli parlamentarni izbori 2020. godine iz ugla naše Mirjane Nikolić, poslušajte u novoj epizodi #StrofaRefrenReplika.

Ako biste pitali prosečnog, pa i dobro upućenog glasača u Srbiji ko je ušao u novi saziv skupštine, odgovor bi najčešće bio Vučić, Dačić i Šapić. I zaista, posle kampanje koja je više ličila na onu pred predsedničke, nego pred  parlamentarne izbore, građani su glasali za lidera, a ne za stranku i još manje za listu koja iza lidera sledi.

Aleksandar Vučić dao je ime listi na kojoj se čak nije ni našao i za svoje saborce osvojio 191 mandat. Više je imao samo SPS devedesete godine - 194, ali sa manjim procentom glasova. Dok se slavila pobeda, Vučić je obećao da se naprednjaci neće bahato ponašati i da će politički život biti pristojniji.

„Ovo znači da je narod razumeo i da zna dobro kakvu odgovornost i ozbiljnost traži u budućnosti. Znači da narod traži i od nas da se menjamo. Da pokažemo u formiranju naredne vlade da nismo bahati, da ćemo da uzimamo ljude i sa lista koje nisu prešle cenzus. I sa drugih lista.”

A neke naznake kako će izgledati srpski parlamentarizam čule su se već u izbornoj noći. Lider druge po redu političke snage - SPS-a, Ivica Dačić, bio je zadovoljan što je njegova partija jedna od retkih koja je opstala.

„I kao što smo ponosni na sve ono što smo dobro uradili u prethodnom periodu naše koalicije i savezništva sa Aleksandrom Vučićem i SNS, želim da i ovde iskažem da smo mi spremni za nastavak te saradnje jer je Srbija u takvoj političkoj situaciji da je politička stabilnost jedan od važnih preduslova za to koliko će Srbija biti jaka.“ 

Potpuno nova snaga skupštine je Srpski patriotski savez SPAS, čiji lider Aleksandar Šapić u prvom govoru posle izbora nije krio da bi radije ostao na čelu opštine Novi Beograd, nego što bi se čeličio kao poslanik. Ipak, najavio je novi stil u komunikaciji i ponudio saradnju.

„Očekujem od SNS da će nastaviti da se ponaša u skladu s ponašanjem koje je imala u proteklih par meseci. I mene nije sramota da pohvalim nekoga ko se menja na bolje. I mislim da se menja na bolje. Srpska napredna stranka ima apsolutnu većinu da radi šta god želi i to je potpuno njihovo pravo. Ja svakako neću zatvarati svoja vrata ni pred kim, jer to nisam radio ni pre ovih izbora“. 

Najjača od manjinskih lista je Savez vojvođanskih Mađara, koji je i do sada bio deo vladajuće koalicije. Ištvan Pastor kaže da su spremni za nastavak saradnje na svim nivoima.

„Znamo pravila ponašanja što praktično znači da ćemo vežbati strpljenje i sačekati da nam se saopšti stav. Proteklo vreme nas uči da je jedino saradnja ambijent u kojem se ljudi osećaju sigurno.“

Od manjinskih stranaka biće zastupljene lista Muamera Zukorlića, SDA Sandžaka i ujedinjenih albanskih partija. U skupštini više neće biti radikali čiji su poslanici u prethodnom sazivu bili prilično aktivni, ali kojih u kampanji uopšte nije bilo. Nema ni proevropske opozicije, nekih zbog bojkota izbora za koje, kako kažu, nije bilo fer uslova, a nekih jer su njihove liste dobile podršku manju od jedan odsto birača. 

Za Otvoreni parlament Mirjana Nikolić.

Poslednji put ažurirano: 25.06.2020, 10:23