U JUNU IZ SKUPŠTINSKOG HOLA POSLANICI VODILI IZBORNU I BOJKOT KAMPANJU

30.06.2020.

...

Da korona virus nije odložio izbore, ovog juna Skupština Srbije dobila bi novi, 12. po redu saziv od obnove višestranačja. Prema preliminarnim rezultatima već je poznato ko će biti novi „stanari“ zdanja na Trgu Nikole Pašića, ali dok se čekaju zvanični rezultati, ovog meseca skupštinske aktivnosti bilo je samo u holu.

Aktuelni saziv bio je početkom meseca doveden u sumnju jer se posle mnogo vremena desilo da trećeg juna istekne tačno četiri godine mandata skupštinskog saziva, što je izazvalo različita tumačenja, pa se moglo čuti da je saziv, a samim tim i Vlada Srbije - od tog datuma nelegitiman. Međutim, kako su stručnjaci objasnili za Istinomer, baš da ne bi došlo do ovakvih nedoumica, u zakonu jasno stoji da narodnom poslaniku kao i lokalnom odborniku, mandat prestaje tek kada novi saziv položi zakletvu.

Plenarna sala bila je prazna, ali hol nije. Njega su koristili čak i narodni poslanici  iz grupacija koje tvrde da saziv više nije aktuelan, pa se sve do 21. juna ovde vodila naizmenično izborna i bojkot kampanja, a posle toga čuli smo i analizu rezultata.

Održano je ukupno 32 poslaničke konferencija za novinare, a od tog broja, 14 puta obratio se lider pokreta Dosta je bilo. Od nedavno „suverenista“ Saša Radulović, sve do izbora 21. juna govorio je o lošim izbornim uslovima, zatvorenosti medija i neopravdanosti bojkota ukoliko u njemu ne učestvuje cela opozicija. Svestan da izbori nisu fer, Radulović je iz skupštinskog hola svakodnevno vodio predizbornu kampanju, a kada njegova lista ipak nije prešla cenzus, zatražio je da se izbori proglase neuspelim i da se raspišu novi.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Radulović je ocenio da je na proteklim izborima došlo do masovnog falsifikovanja zapisnika i volje građana, pa je tako vlast mogla sama da odredi ko će od izbornih lista ući u Skupštinu, a ko ne. Više puta je ponovio da su poslanici tog pokreta izvršili uvid u birački materijal i utvrdili da su izbori lažirani, ali da Republička izborna komisija (RIK) nije reagovala zbog toga.

U Skupštini je samostalni poslanik Đorđe Vukadinović govorio da su „junski izbori igrokaz i režirana predstava“ i pozvao građane da bojkotuju izbore kao neslobodne i nedemokratske. On je tada upozoravao i da se epidemiološka situacija pogoršava, govorio o rizičnom derbiju pred 20 hiljada gledalaca bez mera zaštite i tražio da se izbori odlože.

Narodna poslanica Ana Stevanović, inače potpredsednica Stranke slobode i pravde, takođe je pre izbora pitala „da li se to prećutno odobrava širenje epidemije kako bi se održali predstojeći izbori“ i iznosila podatke Svetske zdravstvene organizacije da se situacija sa koronom pogoršava svuda u svetu. Bez odjeka je tada ostala paralela da je u nedelji uvođenja vanrednog stanja u Srbiji bilo daleko manje zaraženih nego pred izbore.

Poslanica iz iste stranke Marinika Tepić takođe se iz skupštinskog hola zalagala za bojkot, ali i ponovo govorila o trgovini oružjem, malverzacijama u vrhu vlasti, a krajem meseca i o „štelovanim izborima“. 

U junu je aktivan bio i poslanik Srđan Nogo, koji je najavljivao je da će u subotu pred izbore građani na platou ispred Skupštine izabrati svojih 250 poslanika koji će onda ući u Skupštinu, verifikovati mandate i izabrati novu vladu, menjati ustav i još mnogo toga. Nogo je zaista ispred skupštine proveo dva dana sa određenim brojem pristalica, ali to nije dugo trajalo.

U Skupštinu bi, kako se očekuje do kraja jula, trebalo da sednu neki novi, a i neki stari poslanici. Ogromnu većinu od preko 190 poslaničkih mesta imaće Srpska napredna stranka tako da će sa njene liste poslanici postati i oni koji to nisu očekivali. Socijalisti će ponovo biti deo parlamenta, kao i četiri manjinske stranke, dok su na prvi pogled novi poslanici Srpskog patriotskog saveza SPAS, Aleksandra Šapića. Među njima su se ipak našla i neka imena kojima neće biti prvi put da nastupaju u Skupštini Srbije, a pošto se izbori na nekim mestima ponavljaju, nije stoprocentno isključeno da cenzus pređe još jedna lista.

 

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Poslednji put ažurirano: 30.06.2020, 16:17