STROFA REFREN REPLIKA: 40 EPIZODA

14.08.2020.

...

U kakvoj atmosferi je potekla Prva konstitutivna sednica na kojoj su potvrđeni mandati narodnim poslanicima? Ko je predsedavao sednicom a ko protestovao ispred Doma Narodne skupštine? Poslušajte u novoj epizodi #StrofaRefrenReplika. 

 

(Intoniranje himne)

U skupštinskoj sali himna Bože pravde, na stepeništu svečana garda, ispred zgrade parlamenta malobrojni ali bučni demonstranti, atmosfera u kojoj je dvanaesti saziv skupštine Srbije konstituisan dan pre isteka zakonskog roka.

Kako poslovnik i nalaže, konstitutivnom sednicom predsedavala je najstarija poslanica, devedesetjednogodišnja Smilja Tišma koja je u svom zrelom dobu prvi put sela u poslaničku klupu i prvi put, zajedno sa brojnim novim i nekim starim poslanicima položila zakletvu.

"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Predsednika i potpredsednike skupštine prvog dana poslanici nisu birali, ali je zato formirano sedam poslaničkih klubova dok su neke stranke manjina ostavile sebi prostora za dogovor o eventualnom zajedničkom klubu.

Ispred skupštine protest, ali ne onih koji su izbore bojkotivali, već pokreta Dosta je bilo koji se 21. juna borio, ali nije prešao cenzus. Grupica nevelika, a o prirodi protesta možda najbolje govori podatak da je buka bila najjača kada je u skupštinsko zdanje ulazio novi stanovnik, lider pokreta SPAS-a Aleksandar Šapić, kao i lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić. 

„Lopovi, lopovi, lopovi, lopovi!!! Izdaja, izdaja, izdaja, izdaja!!!“

Najavljeno gađanje narodnih poslanika iz pušaka za pejntbol policija je, na sreću sprečila. Opozicija okupljena oko Saveza za Srbiju saopštila je da je ovakav parlament nelegitiman jer je izabran na nedemokratski način i da ga kao takav neće priznavati. 

Dominantnu većinu u novom skupštinskom sazivu od 188 poslanika osvojila je lista pod imenom predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića. Socijalisti imaju 32 mandata, SPAS Aleksandra Šapića 11, dok su ostali poslanici u parlament ušli na listama nacionalnih manjina.

Za Otvoreni parlament Mirjana Nikolić.

 

 

Poslednji put ažurirano: 14.08.2020, 11:24