STROFA REFREN REPLIKA: 41 EPIZODA

28.09.2020.

...

Srbija ulazi u stoti dan posle redovnih parlamentarnih izbora, a nema ni naznake kada će konstituisanje Skupštine biti završeno izborom Predsednika, potpredsednika i radnih tela. U susret stotom danu, poslušajte koliko smo čekali na izbor predsednika Skupštine i Vlade u Srbiji, a koliko ovog leta u regionu.

Srbija ulazi u stoti dan posle redovnih parlamentarnih izbora, a nema ni naznake kada će konstituisanje Skupštine biti završeno izborom Predsednika, potpredsednika i radnih tela. Bez kompletirane skupštine ne može se ni započeti izbor premijera i novih ministara, o čemu poslednjih dana najčešće govore mediji, i to uglavnom iznošenjem neproverenih pretpostavki o kadrovskim rešenjima.

I sve to samo po sebi nije sporno, jer je zakonski rok za izbor Vlade čak 90 dana nakon poslaničke zakletve i u ovom slučaju on ističe tek 3. novembra. Međutim, tokom leta 2020. godine održani su parlamentarni izbori u još tri bivše jugoslovenske republike: u Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori. Hrvatska je bila najefikasnija i Vladu formirala za nepune tri nedelje, Severnoj Makedoniji bilo je potrebno mesec i po, a Crna Gora je 24. dana posle izbora konstituisala skupštinu i iznela predlog za mandatara Vlade iako je u toj zemlji došlo do promene vlasti posle tri decenije.

U Srbiji je Aleksandar Vučić čija je lista u junu osvojila čak 188 mandata, početkom avgusta novu Vladu najavio za kraj tog meseca.

„Postoje tu samo dva koncepta oko kojih se još lomimo i kada tu odluku donesemo onda ćemo ići na formiranje Vlade. Čini mi se da nam je oko samih personalnih rešenja 70 do 80 posto već jasno. Opet u Vladi bih želeo da imamo veći procenat dama ali i da imamo više energije i da mora da bude i novih ljudi. Zato što kad naviknete, kad ste pet, šest, sedam godina u jednoj fotelji onda posle toga je to vama rutina i ne pokazujete tu vrstu ambicije, želje i energije da stvari menjate.“

Možda je baš ovde odgovor zašto nema volje za promenama, pa je izbor ministara odložen prvo za sredinu septembra, a potom -  za oktobar.

Ipak, duga pregovaranja o kadrovskim rešenjima za ključne funkcije u državi  nisu novost u Srbiji, gde se od obnove višestranačja na polaganje zakletve nove Vlade u proseku čekalo 78 dana od izbora. Ranije je to bio slučaj kada ni jedna politička opcija nije imala apsolutnu većinu i vođeni su teški koalicioni pregovori koji su na primer 2007. godine između demokrata i DSS-a, trajali 114 dana. Neslavni rekord postavljen je 1997. godine kada su izbori održani 21. septembra, a nova Vlada stupila na dužnost tek 24. marta sledeće godine. Demokratska opozicija tada je bojkotovala izbore, a koalicija oko SPS-a ipak nije osvojila većinu, pa su ih posle višemesečnih pregovora podržali radikali. 

Interesantno je da je prva srpska Vlada posle demokratskih promena 2000. Godine sastavljena za samo 33 dana.

Za Otvoreni parlament Mirjana Nikolić.

Poslednji put ažurirano: 28.09.2020, 10:14