SRBIJA DOBILA NOVU VLADU, 15. OD UVOĐENJA VIŠESTRANAČKOG SISTEMA

01.07.2017.

...

Nakon završetka Redovnog prolećnog zasedanja, jun mesec protekao je u isčekivanju imenovanja mandatara za sastav nove Vlade.

Budući da je novoizabrani predsednik Republike i doskorašnji premijer, Aleksandar Vučić, položio zakletvu poslednjeg dana maja, krajnji rok za izbor nove Vlade bio je 30. jun.

Tek krajem juna u proceduru Narodne skupštine ušli su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima i Predlog odluke o izboru Vlade Republike Srbije, čime je i zvanično započeo proces izbora nove Vlade. U skladu sa ustavnim ovlašćenjima i nakon konsultacija sa parlamentarnim strankama, predsednik Republike, Aleksandar Vučić, za mandatara nove Vlade Republike Srbije predložio je dosadašnju ministarku za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Anu Brnabić. Tako je, po prvi put, jedna žena predložena za premijera Republike Srbije.

Sam proces izbora nove Vlade Republike Srbije, 15. od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine u Parlamentu išao je relativno brzo.

Nakon dva dana rasprave, narodni poslanici su, najpre, usvojili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima. Novim zakonom povećao se broj ministarstava sa 16 na 18. Naime, trenutno Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je podeljeno u dva resora. Tako je zakonom predviđeno da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine nastavlja sa radom kao Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dok se sa druge strane formira Ministarstvo zaštite životne sredine. Takođe, zakonom je predviđeno i formiranje Ministarstva za evropske integracije. Naime, ukida se Kancelarija za evropske integracije, iz razloga što će delokrug rada Kancelarije preuzeti Ministarstvo za evropske integracije.

Nakon usvajanja novog Zakona o ministarstvima, mandatarka Ana Brnabić predstavila je narodnim poslanicima svoj ekspoze i predlog sastava nove Vlade. Ona je poručila da će ekonomski razvoj, digitalizacija i obrazovanje biti ključni prioriteti nove vlade. Nastavak evropskih integracija i kontinuitet u reformama i spoljnoj politici su okviri rada njenog budućeg kabineta.

I pored činjenice da je većina ministara iz prethodne Vlade zadržala svoje pozicije, Ana Brnabić predstavila je i tri nova imena koja će činiti njen kabinet. Branko Ružić, Goran Trivan i Nenad Popović su novi ministri. Branko Ružić, potpredsednik SPS-a, vodiće Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Dosadašnji gradski sekretar za ekologiju Goran Trivan sa gradskog prelazi na republički nivo, vodiće novi resor u Vladi – ministarstvo životne sredine. Još jedan novi član Vlade, bez portfelja, biće i Nenad Popović iz Srpske narodne partije. Biće zadužen za inovacije. Pored toga, aktuelni ministri Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević menjaju mesta. Vulin će biti ministar odbrane a Đorđević preuzima resor za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Nakon dva dana rasprave, sa 157 glasova “za” i 55 “protiv” narodni poslanici usvojili su Predlog odluke o izboru Vlade Republike Srbije.

Neposeredno pre izbora Vlade, predsednik Bundestaga Savezne Republike Nemačke, Norbert Lamert posetio je Srbiju i obratio se narodnim poslanicima, prenevši poruku o potrebi postojanja jakih parlamenata u Evropi. "Kompromisi su neophodan uslov za funkcionisanje jednog demokratskog sistema i tako ih treba shvatiti, i ne samo shvatiti nego i primeniti." poručio je Lamert u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Poslednji put ažurirano: 01.07.2017, 10:49