STROFA REFREN REPLIKA: 46 EPIZODA

20.11.2020.

...

Za samo nedelju dana čak četvoro ministara je ispunilo obavezu i podnelo izveštaje odborima za svoj rad. U novoj epizodi #StrofaRefrenReplika poslušajte koji ministri (ne)znaju procedure i pravila i kakvo je rešetanje pitanjima na odboru preživeo ministar Aleksandar Vulin.

 

Novi saziv Skupštine u kojem 243-oje poslanika pripada vladajućoj koaliciji, na prvi pogled u potpunosti je preuzelo kontrolnu ulogu nad radom Vlade. Tako je za samo nedelju dana čak četvoro ministara ispunilo obavezu i podnelo izveštaje nadležnim odborima za svoj tromesečni rad. Doskorašnja poslanica, a sada Ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić pokazala je da pravila zna i ponovila da ministarstva za svoj rad odgovaraju nadležnim odborima.

“Skupština je meni najvažnija za sve poslove koji u Srbiji treba da se obave. Vama odgovaramo. Za sve što radimo dobro, vi ćete kazati da li je to tako, za sve što radimo loše, takođe ćete kazati uz preporuku kako da popravimo to što smo propustili da uradimo. Dakle, odogovaramo vama, svim narodnim poslanicima i to je ustavna i zakonska obaveza.“

Još jedno novo lice u Vladi, ministarka privrede Anđelka Atanasković ipak nije savladala proceduru i još ne zna da ju je na to mesto izabrala Skupština.

„Predsednik je imao poverenja u mene i da me postavi na ovo mesto i ja samim tim imam stvarno veliku odgovornost da to opravdam poverenje.“ 

A znaju li poslanici šta je čija dužnost? Predsednici odbora znaju, pa je na početku svake sednice objašnjeno da odbor po Poslovniku razmatra tromesečni izveštaj ministarstva, postavlja pitanja, traži objašnjenja. Kakvo je rešetanje pitanjima preživeo ministar Aleksandar Vulin i kako su njegovo prisustvo u Skupštini razumeli članovi Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Mirković, Igor Bečić i Uglješa Mrdić.

„Pre svega želim da vam se zahvalim na izdvojenom vremenu i na tome što ste već u prvom koraku stavili sebe na raspolaganje za rad i saradnju sa članovima odbora.“

„Imate dobre saradnike i podršku direktora policije, imaćete podršku i odbora, ne samo Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, već i Odbora za kontrolu službi bezbednosti čiji sam ja predsednik. Kao što očekujem da saradnja će biti ista kao što je bila  i u prethodnom periodu jer mi imamo svi zajednički zadatak - znači predsednik republike je stavio jasan cilj.“

„Ja se nadam da i većina medija neće više voditi hajku protiv Ministarstva unutrašnjih poslova i protiv svih onih pripadnika policije koji rade profesionalno svoj posao, nego da većina medija i većina građana vide u Ministarstvu unutrašnjih poslova jednog od najiskrenijih prijatelja u borbi protiv onoga što je protivnik svima nama, a to je mafija“.

Poseban odnos prema ministru podvukao je šef odbora Aleksandar Marković koji je proglasio pauzu u radu, kako bi lično ispatio Vulina iz skupštinske zgrade. Isti odbor otišao je u posetu  Vulinovom nasledniku na mestu ministra odbrane Nebojši Stefanoviću, pa su na radnom sastanku, kako je saopšteno razmenili mišljenja i u svemu se usaglasili.

Ni na ostalim sednicama odbora, osim pohvala i želja za uspehom, nije se čulo ni jedno neprijatno pitanje.

Za Otvoreni parlament Mirjana Nikolić.

Poslednji put ažurirano: 20.11.2020, 13:58