PARLAMENT SRBIJE KRIJE IME KANDIDATA ZA POVERENIKA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

21.11.2020.

...

Otvoreni parlament skreće pažnju javnosti da Narodna skupština Republike Srbije, tihim sazivanjem sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, bez otkrivanja imena kandidata, planira da u ponedeljak, 23. novembra, utvrdi predlog za novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Sudeći po agendi predstojeće sednice koja je objavljena na sajtu Skupštine, pred Odborom će se, na predlog nepoznatog broja poslaničkih grupa, naći samo jedno ime. 

Otvoreni parlament podseća da je mesto Poverenika za zaštitu ravnopravnosti upražnjeno već više od šest meseci, otkako je u maju ove godine istekao mandat Brankici Janković. Umesto da najkasnije do kraja avgusta Narodna skupština izabere novog Poverenika, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, izbor je prvo bio onemogućen višemesečnim i bezrazložnim odlaganjem vladajuće većine da konstituiše Skupštinu. 

Procedura je zatim pokrenuta preko noći, bez saopštavanja imena kandidata i poslaničke grupe koja ga je predložila, čime je Parlament zatvorio vrata za konsultovanje i uključivanje javnosti u debatu o odlukama koje donosi. Netransparentno postupanje Parlamenta u procesu izbora novog Poverenika za zaštitu ravnopravnosti baca senku sumnje na integritet procesa. Sa druge strane, ovo je još jedan u nizu negativnih primera odnosa Parlamenta prema nezavisnim institucijama, čiji bi, pak, efektivan, profesionalan i nezavisan rad morao da bude jedan od ključnih oslonaca Narodnoj skupštini u nadzoru nad izvršnom vlašću. 

Podsećamo, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti ima ulogu da sprečava sve vidove diskriminacije i da štiti i unapređuje ravnopravan položaj svakog pojedinca u svim društvenim oblastima.

Poslednji put ažurirano: 21.11.2020, 14:11