STROFA REFREN REPLIKA: 52 EPIZODA

30.12.2020.

...

Suštinskih primedbi na preporuke iz izveštaja iz EK nema, govorilo se u plenumskoj raspravi. Zašto onda Srbija nije otvorila ni jedno poglavlja i ko je zaslužan što nam ide tako dobro slušajte u novoj epizodi #StrofaRefrenReplika.

 

Razmatranje zaključaka povodom predstavljanja Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2020. godinu, može se podeliti u dva preovlađujuća segmenta, prvi je gotovo apsolutno negiranje kritika iz izveštaja i drugi beskrajne pohvale na račun lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Iako u zaključcima piše da Skupština konstatuje preporuke izveštaja naročito one koji se odnose na vladavinu prava, u raspravi je više puta rečeno da suštinskih primedbi nema i da su preporuke već ispunjene. A zašto u ovoj godini nismo otvorili ni jedno poglavlje? Evo kako to vidi premijerka Ana Brnabić.

„Da li će i kada Srbija kao takva postati članica Evropske unije, na kraju krajeva, zavisi isključivo od volje i političke spremnosti država članica Evropske unije.“

Neki od najuticajnijih poslanika SNS-a Veroljub Arsić i Aleksandra Tomić takođe nisu primetili da Srbije treba nešto da menja u svom pristupu.

„A u kom to delu je Srbija nazadovala, gde su to, u kom Izveštaju Evropske komisije pronašli? Ni u jednom.”

„I moje lično mišljenje je da smo mi suviše otišli od samog regionu. Prema tome moralo je da se ujednači negde, da se osetljivost na vladavinu prava pojača.“

A ko je zaslužan što je Srbiji tako dobro? Poslanici kažu, predsednik.

„Nastavićemo sa politikom koja podrazumeva plate u narednoj godini od 570 evra, penzije od 270 evra i uz naš narod i veliko poverenje koje ima u Aleksandra Vučića i naša većina ovde u parlamentu, nastavljaju tu borbu za modernu jaku Srbiju, uz liderstvo i vođstvo Aleksandra Vučića. 

„A Srbija i Aleksandar Vučić su lideri u tom procesu. To je ideja gospodina Aleksandra Vučića, ne zato da ja hvalim svoga predsednika, već je to neupitno da je to tako.”

„Jer svest se zapravo najbolje podiže adekvatnim i konkretnim delima a primer za tako nešto nam svojim svakodnevnim radom daje upravo predsednik Aleksandar Vučić.“

„Ono što je najvažnije je to što su naši građani prepoznali da napredujemo u svim poljima naročito na polju ekonomije, bezbednosti, zdravstva, privrede, međunarodnih odnosa ali i evropskih integracija, sve to zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću.”

„Svojom odgovornom politikom predsednika Aleksandra Vučića Srbija je pokazala da ne samo odgovorno brine o svojoj državi, o svim svojim građanima, već da i u vreme najveće svetske ekonomske krize kada sve zemlje stagniraju, kada sve zemlje padaju Srbija može da radi, gradi, stvara, raste i razvija se.“

 

U drugom planu ove sednice ostalo je da su pojedini ministri tvrdili da je mogućnost poslanika iz redova albanske manjine da govore u parlamentu znak da u Srbiji nema diktature, kao i ocena Jadranke Joksimović da je mizogini nastup poslanika to što je oslovio ministarkom, jer kako je rekla ona  nije Nušićev lik i nisam supruga ministra, nego - ministar. 

Za Otvoreni parlament, Mirjana Nikolić.

Poslednji put ažurirano: 30.12.2020, 17:31