STROFA REFREN REPLIKA: 54 EPIZODA

13.02.2021.

...

Ko želi najgore predsedniku države i zašto se “relativizuje opasnost u kojoj se on nalazi"? U novoj epizodi #StrofaRefrenReplika poslušajte kako su od Zakona o socijalnoj karti poslanici diskutovali o mafijaškim klanovima i opoziciji.

 

U Skupštini Srbije usvojen je Zakon o socijalnoj karti, svojevrsnoj mapi podataka o socijalnim davanjima sa ciljem da ona budu pravednije raspoređena. Rasprava o tom zakonu bila je prilika da nekoliko stotina hiljada korisnika socijalne pomoći koji od države u proseku dobiju po manje od sto evra mesečno, još nekoliko puta čuju „koliko je država ekonomski stabilna, kako je ovo zlatno doba srpske ekonomije i kako bi bilo mnogo gore da nije mudre politike predsednika Aleksandra Vučića“.

Najveći broj diskusija  jeste bio o temi i najčešće povezan sa pohvalama Vladi Srbije, na  način kako je to uradila poslanica Socijaldemokratske partije Srbije Jasmina Karanac, rekavši da ovaj zakon predstavlja krupan korak ka iskorenjivanju siromaštva.

„Za socijalna izdvajanja u bilo kom segmentu potrebna je ekonomija koja će puniti budžet. Uostalom, to se pokazalo sada i u vreme pandemije kada je srpska ekonomija pokazala najveću žilavost i najveću otpornost na krizu. To nismo rekli samo mi, to je i u zvaničnom izveštaju priznala i Evropska komisija.“

Sa druge strane, bilo da je reč o socijalnoj karti ili međunarodnim sporazumima, zadatak poslanika Srpske napredne stranke bio je da insinuiraju ne samo povezanost nedavno uhapšene kriminalne grupe sa opozicijom, već i da sugerišu da su svi zajedno planirali atentat na Vučića. Samo neki od primera su Aleksandar Mirković, Sandra Božić i Uglješa Mrdić.

„Ono što posebno mene zabrinjava jeste ponašanje jednog dela opozicije koji na svaki mogući način pokušavaju da relativizuju opasnost u kojoj se nalazi predsednik Aleksandar Vučić. I izjave Dragana Đilasa, ovog nasilnika, ljotićevca, bivšeg poslanika Boška Obradovića idu u tom smeru da se Aleksandar Vučić i njegova porodica izjednače sa nekakvim klanovima, mafijom u Srbiji i na taj način im se direktno crta meta.“

„Mislim upravo na one koji su zapravo doveli do toga da napad na bezbednost predsednika Republike ali i na članove njegove porodice, konstantnom kriminalizacijom,  to traje godinama unazad i plasirano je od strane bivšeg režima. Konkretno Dragana Đilasa, kao idejnog tvorca svake od izmišljenih afera kriminalizacije predsednika, njegovog brata Andreja Vučića i Danila Vučića, do onoga ko je glasnogovornik, a to je Marinika Tepić.”

„Nisu samo ovi, članovi kriminalnih klanova ti koji žele, ružno je što ću to reći, smrt predsednika naše države. Nego mi imamo situaciju da pored tih mafijaških klanova i pripadnici bivšeg režima žele zlo i predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima.“

Zašto će se dugo očekivani Zakon o socijalnoj karti primenjivati tek od marta 2022. godine i da li se to moglo ubrzati, niko se nije setio da pita.

Za Otvoreni Parlament Mirjana Nikolić.

Poslednji put ažurirano: 13.02.2021, 10:00