STROFA REFREN REPLIKA: 55 EPIZODA

19.02.2021.

...

Zašto je predsednik Skupštine za izrečene uvrede upozorio poslanika Atlagića ali ne i ministra Vulina? U novoj epizodi #StrofaRefrenReplika poslušajte kakve je diskusije u plenumu izazvao govor Šaipa Kamberija na albanskom jeziku.

 

Kako pojedini u Srbiji zamišljaju poštovanje prava manjina pokazali su na proteklom zasedanju i narodni poslanici i ministar unutrašnjih poslova, ali i predsednik Skupštine koji je zbog  uvredljivog govora upozoravao poslanike, ali ostao nem prema izvršnoj vlasti. Jedan od retkih predstavnika Albanaca u skupštini Srbije Šaip Kamberi zaista nije na vreme rekao da će govoriti na maternjem jeziku te nije imao obezbeđen prevod. Kasnije je potvrđeno da je u svom govoru Kamberi između ostalog podigao glas protiv odluke Višeg suda u Beogradu, koji je odbio da ministra Aleksandra Vulina proglasi krivim za diskriminaciju i time, kako smatra Kamberi, „legalizovao uvredljivi izraz Šiptar koji se u Srbiji koristi za Albance sa Kosova.“ Pojedini poslanici su tokom govora na albanskom jeziku negodovali, zbog čega je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić čak tri puta reagovao.

„Ja bih vas zamolio, ne razumem šta to znači dobacivanje. Slušajte, mi smo ovde poslanici Narodne skupštine Republike Srbije koja je donela zakone. U Zakonu u članu 9. Zakon o Narodnoj skupštini, član 11. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina ovo pravo postoji. I zato vas molim da poštujete to pravo, jer je to važno za Republiku Srbiju.”

Poslanik  Marko Atlagić iz Srpske napredne stranke potrudio se da izazove reakciju upornim ponavljanjem pomenutog uvredljivog izraza, a uz to je vređao jednog od lidera vanparlamentarne opozicije, pa je od Dačića dobio blagu opomenu.

„Šiptarsko rukovodstvo u Prištini svake godine 27. 11. slavi Vuka Jeremića. Gospodine ministre Vulin i narodni poslanici, vidi se da je Vuk Jeremić velika štetočina za našu zemlju. Radi se o jednoj izdajničkoj bitangi!“

„Zahvaljuje profesore, samo bih vas zamolio da u narednom periodu upodobite svoju diskusiju Kodeksu koji smo doneli. Ne možete da upotrebljavate psovke ili bilo koje druge uvredljive reči.”

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin na kraju rasprave svoj stav je iskazao tako što je u govoru izraz Šiptar ponovio čak 25 puta, na šta mu predsednik Skupštine nije rekao ni reč. 

„Gospodin Kamberi kaže da on ne koristi službeni termin - Albanci. Koje službe? Ko je to odlučio? U rečniku „Matice srpske“ koja je malo obrazovanija od mene i njega kaže Šiptar - sinonim za Albanac. Šta je problem? Hoćete da nam prekrečite, prepišete, dopišete i „Maticu srpsku“, da vam damo da nam napišete jezik možda neki drugi, bolji. Nije sramota biti Šiptar, naprotiv, treba da budeš ponosan što si Šiptar, ali je sramota da misliš da možeš Srbima da odlučuješ kako će da govore.“

Možda u rečniku piše da je isto, ali u javnom govoru Srbije teško se može naći primer da je izraz „Šiptar“ upotrebljen u pozitivnom kontekstu.

Za Otvoreni parlament Mirjana Nikolić.

Poslednji put ažurirano: 19.02.2021, 11:12