OTVORENI PARLAMENT PODNEO ČETVRTU PRIJAVU ZBOG KRŠENJA KODEKSA PONAŠANJA NARODNIH POSLANIKA

11.03.2021.

...

Narodni poslanik Aleksandar Martinović je dana 10. marta 2021. tokom Druge sednice Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije prekršio član 8. Kodeksa ponašanja narodnih poslanika jer je koristio u govoru reči kojima podstiče mržnju i nasilje.

Aleksandar Martinović je u svom obraćanju koristio reči i izraze koji nedvosmisleno ukazuju na na nameru da se udruženje građana Crta i inicijativa Otvoreni parlament, kao i univerzitetski profesori diskredituju i optuže da su pokušali da izvrše državni udar i ubistvo predsednika Republike, a zatim da će se narodni poslanici poslaničke grupe “Aleksandar Vučić - Za našu decu” obračunavati sa njima preteći im da će “za našu decu šaljemo jasnu poruku i domaćoj i stranoj javnosti da ćemo sve te koji su sami sebe stavili u tu vreću da udaramo po toj vreći najsnažnije dok je ne pocepamo.” Takvim narativom narodni poslanik stvara prostor u javnosti da se prema pomenutim udruženjima i pojedincima podstiče mržnja i ali i direktno poziva na nasilje. Kao narodni poslanik bi trebalo da svojim primerom podstiče odgovorno ponašanje svih narodnih poslanika kao i da se pridržava pravila ponašanja u skladu sa Kodeksom na čije se poštovanje obavezao.

Zbog ovoga, Otvoreni parlament podneo je četvrtu prijavu za kršenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika protiv Aleksandra Martinovića.


Poslednji put ažurirano: 11.03.2021, 13:02