ZAKONI “NA METAR”

13.06.2018.

...

Narodni poslanik Meho Omerović priveden je zbog krađe kozmetike na frankfurtskom aerodromu. Ova vest obeležila je  prethodnu nedelju, ali i celo šesto vanredno zasedanje Narodne skupštine. Radikali su pretresli “slučaj Meho Omerović” u načelu i u pojedinostima.

“Da je gospođa Tabaković predložila ovaj zakon pre tri godine, kada je on bio praktično i gotov za skupštinsku proceduru, možda bi ga i koristio na mogućnost da plati nešto i da izabere na nekom od frankfurtskih fri šopova Meho Omerović, pa ne bi morao da počini i tu bruku i sitnu krađu ili da mu se eventualno objasni, pošto je u setu ovih zakona, da je mogao da koristi platnu karticu. Ali, naravno, u pitanju je patološki lažov i neko ko je obrukao, pre svega, sebe, a samim tim, naneo i ljagu Narodnoj skupštini Republike Srbije, zlupotrebivši diplomatski status i pasoš koji je pokazao kada je kraduckao na frankfurtskom fri šopu”, primetila je poslanica Nataša Spasoja Jovanović.

Tokom skupštinske rasprave se moglo čuti da je "već nekoliko godina najveća korupcija i najozbiljniji kriminal i najozbiljnija povreda dostojanstva Narodne skupštine bila je upravo krađa poslaničkih mandata, ali ovih dana Meho Omerović je to nekako bacio u senku krađom kozmetike, nekih parfema”, ali i da "ako nastavimo sa pričom o EU biće još Mehe Omerovića", te "će valjda nekome pasti na pamet da kaže Mehi Omeroviću da bi u najmanju ruku bilo korektno da podnese ostavku, da se bar skloni sa očiju javnosti".

Niko ne brine bolje o dostojanstvu Narodne skupštine od srpskih radikala, što su oni već bezbroj puta i dokazali.

Najskoriji primer je gostovanje pri festivalu "Mirdita, dobar dan", gde su poslanici Srpske radikalne stranke pevali kosovske pesme uz gusle i upućivali pogrdne reči onima koji su se uputili ka otvaranju manifestacije. Društvo u ovom poduhvatu su im pravile kolege iz Narodne skupštine – poslanici Demokratske stranke Srbije i Dveri.

Imali su radikali, ove godine, još reprezentativnih obrazaca ponašanja poslanika, i u Skupštini i van nje. No, pomenimo one najživopisnije – zabrana skupa u Hrtkovicima, vređanje Marinike Tepić i Aleksandre Jerkov,  laži o presudi protiv Šešelja, nerazjašnjenu situaciju sa gaženjem hrvatske zastave...

Samozvana “jedina prava opozicija”, tokom ove sednice, uspela je da sabotira dnevni red toliko dobro da su i amandmani “sa posebnim osvrtom” bačeni u zapećak. Ali ne mari, poslanicima vladajuće većine nije smetalo. Naprotiv, mogli su više pažnje da posvete ovlašćenom predlagaču.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković gostovala je u Skupštini prvi put sa predlogom novih zakona, pred sam kraj mandata. Poslanici Srpske napredne stranke iskoristili su priliku da pohvale dosadašnji guvernerkin rad.

“Veliku ulogu u fiskalnoj konsolidaciji, ubrzanju privrednog razvoja, poboljšanju kreditnog rejtinga, a naravno samim tim dolaskom velikog broja investitora i realizaciju velikih infrastrukturnih projekata, imala je upravo Narodna banka Srbije i guverner Jorgovanka Tabaković. Rezultati koje je ostvarila Narodna banka Srbije postizani su u uslovima velikih izazova koji su u određenim momentima zahtevali donošenje i konkretnih odluka. Mudrim, odgovornim i pre svega stručnim vođenjem Narodne banke Srbije, guverner Jorgovanka Tabaković postigla je i očuvala finansijsku stabilnost Srbije i bila jedan od pokretača ekonomskog oporavka Srbije i privrednog razvoja. Zato velika zahvalnost za sve što ste do sada učinili i velika podrška u daljem radu”, rekao je poslanik Blaža Knežević.

Čestitali su poslanici vladajuće stranke “guvernerki  Tabaković na odličnoj monetarnoj politici”, pohvalili timski rad sa predsednikom Vučićem, smanjenje inflacije i jačanje dinara, zahvalili joj na “visokom stepenu odgovornosti”. Saglasni su bili u uverenju u “posvećenost, stručnost, čast I poštenje” guvernerke, te su joj poručili da će glasati za njen predlog zakona bez obzira na to da li će im prihvatiti amandmane.  Uostalom kao da je važno šta  piše u zakonu, u parlamentu ionako govori ko o čemu stigne.

A na dnevnom redu set finansijskih zakona, izmene i dopune zakona o stečaju, obimne izmene i dopune zakona o privrednim društvima i zakoni kojima se  potvrđuju sporazumi o zajmovima. Usvojeni, naravno, svi. No, izgleda da samo tome dnevni red i služi - da odredi redosled glasanja. Zašto su ovi zakoni značajni? Šta se menja? Šta se dopunjuje? Nije bitno, neće da se baci... a i trebaće za Poglavlja.

Poslednji put ažurirano: 13.06.2018, 20:30