STARI SAZIV PARLAMENTA I NOVE IZBORNE LISTE - DA LI PRETHODNI UČINAK ODREĐUJE POZICIJU NA IZBORNOJ LISTI?

15.03.2022.

...

Narodna skupština Republike Srbije raspuštena je 15. februara ove godine, po ukazu predsednika Srbije. U trenutku raspuštanja Skupština je imala 249 poslanika, jednog manje od punog broja jer je poslanica Samira Ćosović podnela ostavku a novom poslaniku nije potvrđen mandat. Kako su ovi narodni poslanici prošli u “podeli karata” na novim izbornim listama, i da li je njihov učinak za skupštinskom govornicom uticao na njihove pozicije?

 

Od 249 narodnih poslanika, 74 se nije našlo na novim listama, dok je 175 ponovo u igri za poslanička mesta u novom sazivu. Većina je ostala na listama političkih opcija sa kojima su učestvovali i na prethodnim izborima. Izuzetak čine poslanici sa liste Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju, koji su sada na listi Srpske napredne stranke (SNS).

 

Tridesetšest poslanika iz poslednjeg saziva nijednom nije govorio u plenumu. Od tog broja, njih 20 se ipak našlo na novim izbornim listama. Sa druge strane, od deset poslanika sa najviše govora, dvoje ih se nije našlo na novim listama, Samir Tandir sa liste Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija makedonaca (DPM) i Vladan Glišić, koji je u parlament ušao na listi Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju, ali je nastupao kao samostalni poslanik. 

 

Na prethodnim izborima najviše poslaničkih mesta osvojila je izborna lista stranaka okupljenih oko SNS. U trenutku raspuštanja Skupštine, ova grupacija je imala 187 poslanika. Od tog broja, 135 poslanika našlo se i na listi za naredne izbore, kao i tri poslanika koji su u u prošli saziv ušli na listi Srpskog patriotskog saveza. Najveći skok u poziciji u odnosu na listu sa prethodnih izbora od svih poslanika celog saziva imao je poslanik ove liste Momčilo Vuksanović, koji se popeo za 161 mesto, a nijednom se nije javio za reč tokom celog mandata. Najveći pad na listi doživeo je takođe poslanik ove liste, Rajko Kapelan, koji je pao za 194 mesta i koji se u plenumu jednom javio za reč. Kada je reč o poslanicima koji se nisu našli na listi za sledeće izbore, četvoro među njima se više od 25 puta našlo za skupštinskom govornicoma - Nataša Mihailović Vacić, Danijela Veljović, Viktor Jevtović i Ljubiša Stojmirović. Najveći broj govora među poslanicima ove liste imao je Milija Miletić - 137, dok se 27 poslanika ove liste nijednom nisu javila za reč. Od njih 27, 18 se ponovo našlo na listi za naredne izbore.  Od njih 18, 6 je nagrađeno skokom u poziciji u odnosu na prethodne izbore.

 

Lista Ivica Dačić – „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma u poslednjem sazivu je imala 32 poslanička mesta. Od tog broja, njih 23 se ponovo našlo na listi za naredne izbore, dok je 9 ostalo bez mesta. Najveći skok, u odnosu na poziciju na prethodnim izborima, imala je Dunja Simonović Bratić - 22 mesta, dok je najveći pad Justine Pupin Košćal - 45 mesta. Najveći broj govora, među svim poslanicima ovog saziva, imao je poslanik sa ove liste - Đorđe Milićević, 214 govora tokom 131 zasedajućeg dana. On na listi za naredne izbore zauzima istu poziciju kao na prošlim. Tri poslanika ove liste nijednom se nisu javila za reč.

 

Od 11 poslanika sa liste Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju, šestoro se nijednom nije javilo za reč. Srpski patriotski savez, koji je stajao iza te liste, više ne postoji, a troje poslanika nalazi se na listi Srpske naredne stranke za sledeće izbore. Najaktivniji poslanik sa ove liste, sa 114 govora, je Vladan Glišić, koji je napustio Srpski patriotski savez pre njegovog utapanja u SNS, uoči konstituisanja poslednjeg saziva, i nastupao kao samostalni poslanik.

 

Lista Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor jedina je lista čiji su svi poslanici, njih devet, na listi za sledeće izbore. Svi poslanici ove liste govorili su u plenumu i to po više od 10 puta. Najveći skok na listi imala je Rozalija Ekres - 5 mesta, a najveći pad Zoltan Pek - 11 mesta.

 

Od četvoro poslanika sa liste Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija makedonaca (DPM), polovina se nalazi na listi za naredne izbore. Bez prilike da bude poslanik u narednom sazivu, sem Amele Lukač Zoranić, ostao je i Samir Tandir koji je drugi po broju govora od svih poslanika u Skupštini, sa 139 obraćanja u plenumu. Svi poslanici ove liste javljali su se za reč.

 

Lista Albanska demokratska alternativa – ujedinjena dolina u poslednjem sazivu je imala 3 poslanička mesta. Na naredne izbore ova koalicija ne izlazi u istom sastavu, pa su stranke poslanika iz prethodnog saziva sada na dve liste. Šaip Kamberi, koji je inače bio najaktivniji poslanik sa ove liste za skuštinskom govornicom, za kojom se našao 41 put, jedini se nalazi na listi i za sledeće izbore i zadržao je prvo mesto na njoj. Svi poslanici ove liste javljali su se za reč.

 

U najvećem broju slučajeva, angažman poslanika na plenumskim sednicama u poslednjem skupštinskom sazivu nije neposredno uticao na njihovo mesto na listi za naredne izbore. Time je poslata poruka budućim poslanicima da su neki drugi kvaliteti važniji od samog učešća u plenarnim raspravama. Očekivanja su da će u narednom sazivu biti više pluralizma, koji bi trebalo da doprinese kvalitetnijem radu Narodne skupštine.

 

Tabelu u formatu koji dozvoljava obradu podataka možete preuzeti ovde.

Poslednji put ažurirano: 15.03.2022, 18:40