OTVORENI PARLAMENT PITA GRAĐANE ŠIROM SRBIJE: “ŠTA (DA) SE RADI U SKUPŠTINI?”

08.03.2023.

...

Tek svaki peti građanin pozitivno ocenjuje rad Narodne skupštine, a 44% je nezadovoljno, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je Crta sprovela u novembru 2022. Za rad skupštine zainteresovana je trećina građana, a petina kaže da zna dosta o njenom radu. Upravo manjak znanja i interesovanja objašnjava podatak da preko četvrtine građana (27%) nema jasno mišljenje o radu parlamenta.

 

Glavni krivci za urušavanje ugleda Narodne skupštine za građane su poslanici. Zato i ne čudi da iako imaju tu mogućnost građani ne misle da kontaktiranjem njihovih predstavnika u najvišem zakonodavnom domu mogu bilo šta da promene.   

 

Kao organizacija koja se zalaže za povećanje javnosti rada parlamenta, bolje informisanje građana o njegovom radu i uspostavljanje redovne komunikacije između građana i poslanika, Crta kroz inicijativu Otvoreni parlament organizuje širom Srbije niz uličnih akcija pod nazivom “Šta (da) se radi u skupštini?”. 

 

Cilj ovih akcija je da građanima još više približimo šta je uloga narodnih poslanika, šta je sve to što mogu da urade za građane, kao i šta je to što nije u njihovoj nadležnosti. 

 

Tokom oktobra razgovarali smo sa građanima u Požegi, Gornjem Milanovcu, Negotinu, Boru, Ćićevcu, Paraćinu, Knjaževcu, Aleksincu, Kuli i Irigu. Pitali smo ih šta bi poručili Narodnoj skupštini i koja bi pitanja želeli da postave narodnim poslanicima. Građane je zanimalo šta se dešava sa potpisima za narodnu inicijativu protiv ekspoatacije litijuma i bora, kada će biti rešeno pitanje korupcije u državnim insitucijama, kada će biti ukinut rad na crno. Poručili su poslanicima da više rade u interesu građana koji su ih izabrali, da povećaju penzije, uvedu više povlastica za treće dete…

 

Nastavljamo da pitamo poslanike na akcijama „Šta (da) se radi u skupštini?“ širom Srbije. Vidimo se u Zrenjaninu, Mladenovcu, Barajevu,  Požarevcu, Aranđelovcu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Novoj Varoši…

 

Ulične akcije “Šta (da) se radi u skupštini?”, koje Crta, kroz inicijativu Otvoreni parlament, realizuje u okviru projekta “Vratimo se na početak - Parlament kao osnova vladavine prava” koji podržava Evropska unija, biće organizovane u više desetina gradova i opština.

 

Poslednji put ažurirano: 10.03.2023, 08:29