KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU SEDNICE I ZASEDANJA?

24.05.2023.

...

Zasedanje je period u kome se Narodna skupština sastaje i radi na sednicama, dakle sednice se održavaju u okviru zasedanja. Zasedanja mogu biti redovna i vanredna. 

Redovna zasedanja se održavaju dva puta godišnje - prvo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a drugo prvog radnog dana u oktobru. Redovno zasedanje traje maksimalno 90 dana. Iako zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, odnosno oktobru, ne postoji pravilo koje propisuje da se prva sednica u zasedanju mora održati baš toga dana. Dakle, prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja Trinaestog saziva u 2022. godini održala se 18. oktobra, sve u skladu sa pravnom regulacijom. U periodu od 2016. godine pa do danas, prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja održala se prvog radnog dana oktobra samo 2019. godine. 

Vanredno zasedanje je zasedanje Narodne skupštine u periodu kada se ne održava redovno zasedanje. Narodna skupština se na taj način sastaje na zahtev najmanje jedne trećine narodnih poslanika ili na zahtev Vlade, sa unapred određenim dnevnim redom na koji nije moguće podnositi dopune. Najskoriji primer vanrednog zasedanja jeste Drugo vanredno zasedanje Narodne skupštine u Trinaestom sazivu, koje je predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić sazvao 24. februara 2023. godine, na zahtev 106 narodnih poslanika.

 

Poslednji put ažurirano: 24.05.2023, 13:10